Vormingsaanbod
Naast onze samenwerking met ECD Vlaanderen voor opleidingen en trainingen, bieden we vier vormen van vormingen aan: de vormingsessies, de voordrachten, de workshops en de nabesprekingen van film- of toneelvoorstellingen. Een overzicht hiervan vindt u in een handige vormingsbrochure.
U kan de uitgebreide brochure hier downloaden of vrijblijvend opvragen via ons e-mailadres. In deze samenvattende brochure vindt u alvast een samenvatting van de brochure.
De vormingsessies (1) zijn vooral bestemd voor verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, kine- en ergotherapeuten, logopedisten, animatoren, zorgkundigen en logistieke medewerkers. De gehanteerde methodiek is interactief, gericht op de praktijk en doorspekt met toepasselijk beeldmateriaal. De kostprijs bedraagt 350 euro per dagdeel van maximum drie uur (excl. syllabus en vervoersonkosten).
De voordrachten (2) kunnen aan elk doelpubliek gegeven worden, maar richten zich voornamelijk naar vrijwilligers en mantelzorgers. De tijdspanne van de voordracht is af te spreken. Vraagprijs varieert van 150 tot 250 euro (excl. vervoersonkosten) voor een voordracht.
De workshops (3) kunnen door iedereen gevolgd worden o.a. mantelzorgers, professionele hulpverleners, studenten en andere geïnteresseerden. De kostprijs varieert naargelang de plaats waar de workshop doorgaat en de materialen, die gebruikt en aangeboden worden.
Tenslotte kan ook een nabespreking (4) van documentaires, film- en theatervoorstellingen over dementie worden aangevraagd. Vraagprijs is onderling af te stemmen (met een minimum van 100 euro excl. vervoersonkosten).
Hieronder lijsten we alle thema’s per categorie voor u op. Wanneer u op een thema klikt, kan u meer informatie lezen over dat specifieke thema. Wanneer u liever alle thema’s eens doorbladert, kan u het best onze uitgebreide vormingsbrochure raadplegen (zie hierboven).
THEMA’S VORMINGSESSIES
- Basisvorming dementie
- Herkennen van symptomen
- Omgaan met dementie
- Beleving van dementie
- Omgaan met verlies
- Rouw en verlies in het woonzorgcentrum
- Bouwen aan veerkracht
- Passende dagbesteding
- Communiceren met personen met dementie
- Veranderend gedrag
- Dementie bij personen met een verstandelijke beperking
- Familie, ook onze zorg?
- Armoede en dementie
- Basale stimulatie
- Als eten een zorg wordt
- Het lerend vermogen van personen met dementie
- Dementie en migratie
- Jongdementie
- Seksualiteit en intimiteit
- Zintuiglijke stimulering: de wereld van de zintuigen
THEMA’S VOORDRACHTEN
- Wat is dementie?
- De beleving van de persoon met dementie
- Hoe blijf ik in contact met de persoon met dementie
- Muziek en ons brein
- Nacht(on)rust en dementie
- Autorijden en dementie
- Jongdementie
- Dementie: te voorkomen?
- Ethische dilemma’s in de zorg voor iemand met dementie
- Hoe behoud ik mijn veerkracht als mantelzorger?
THEMA’S WORKSHOPS
- Workshop Voelschorten
- Workshop Dementie en migratie: dialooghelper ‘Dementie kent geen kleur’
- Workshop voor professionelen: Aan de slag met de Verlieskoffer!
- Workshop voor mantelzorgers en vrijwilligers: Praten over rouw- en verlieservaringen bij dementie
- Ervaringsgerichte workshop aan de hand van belevingskoffer (PXL-koffer)
NABESPREKINGEN
We beschikken over de nodige informatie over verschillende theater- en filmproducties. Indien gewenst, zorgen we voor een inleiding en/of nabespreking. Een vormingsmoment hieraan koppelen kan ook. Meer informatie vindt u in dit document terug.