“De verlieskoffer”: een tool voor personen met dementie, mantelzorgers, familieleden en professionele hulpverleners

De verlieskoffer

Een ‘tool’ voor personen met dementie, mantelzorgers, familieleden en professionele hulpverleners

November is traditioneel gezien de maand waarin we stil staan bij diegenen die overleden zijn en ons dierbaar waren. Naast 1 en 2 november is ook 11 november een symbolische dag. We herdenken niet enkel het einde van Wereld Oorlog I, maar staan ook stil bij alle mensen die slachtoffer werden van oorlog en geweld. Kortom, november is een maand waarbij er specifieke aandacht gaat naar verlies en rouw.

Afscheid nemen is moeilijk. Het hoort bij het leven maar is voor iedereen en in iedere situatie anders. Telkens opnieuw. Het gemis wendt immers nooit. Bij dementiezorg is er bovendien een dubbel gemis, een gemis op gemis. Dementie is onder andere een proces van voortdurend afscheid nemen. En als het moment van het overlijden is aangebroken, dan missen we daarbovenop vaak dat laatste contact, die laatste herkenning, dat laatste woord.

Ook tijdens de corona crisis kreeg ieder van ons te maken met verschillende verlieservaringen zoals mensen die overlijden ten gevolge van het virus, het wegvallen van mogelijkheden door de maatregelen en sociale contacten die beperkt werden. Meer dan ooit kampten we met diverse verlies- en rouwmomenten.

Bovendien was rouwen, of het verwerken van verlies, in de corona crisis een pak moeilijker geworden. Een knuffel, een omhelzing, een kus, … was niet meer mogelijk. Dit mocht ons er echter niet van weerhouden er over te praten. Dat moet we blijven doen, want praten helpt!

De regionale expertisecentra dementie Orion ism PGN en Tandem willen dit stimuleren. Hiervoor ontwikkelden zij een “Verlieskoffer” met verschillende methodieken om rouw en verlies op een toegankelijke manier bespreekbaar te maken bij zowel personeel als bewoners, mantelzorgers en familieleden.

De koffer is te bestellen bij ECD Tandem in Turnhout en ECD Orion ism PGN in Antwerpen of Mechelen. Het ontlenen van deze koffer bedraagt €25,00. De waarborg bedraagt €50,00 die u bij het terugbrengen van de koffer in oorspronkelijke staat, terug krijgt. De leentermijn is 4 weken na het afhalen in één van onze kantoren.

Interesse in het ontlenen van een verlieskoffer? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen en boek je verlieskoffer!