Magazine ‘Dementie. Omgaan met verlies’

“Dementie. Omgaan met verlies.” (2016) is een éénmalig documagazine van het Dementienetwerk Provincie Antwerpen rond verlies en rouw bij dementie.

Het magazine opent met een brief van iemand met dementie die vertelt hoe hij zijn verlies aan mogelijkheden beleeft. Vier sterke verhalen van mantelzorgers, indringende getuigenissen van verschillende verlies- en rouwmomenten, vormen de leidraad van het blad. Enkele deskundigen (een geriater, psycholoog, gerontoloog en palliatief deskundige) komen aan het woord met antwoorden op veel gestelde vragen. In overzichtelijke kaders vind je allerlei nuttige tips die een hulp aanreiken om de draagkracht bij verliesverwerking te vergroten. Bovendien is er een rubriek geweid aan de mogelijke reacties bij het ervaren van verlies en hoe hiermee om te gaan. Specifieke aandacht gaat naar weetjes omtrent het verlies bij eten en het maaltijdgebeuren. Achteraan staan tenslotte interessante adressen waar je met vragen terecht kan.

De zorgprofessional kan met dit aantrekkelijk magazine onder meer aan de slag om inzichten te verwerven in verliesprocessen en copingstrategieën bij dementie of voor psycho-educatieve momenten met collega’s of familieleden van personen met dementie.

Het magazine is intussen uitverkocht maar je kan het vanaf juli 2023 volledig digitaal raadplegen door te klikken op deze link.

Een pdf-versie van het magazine is gratis te bekomen bij aanvraag via e-mail.