Gratis opleiding via ICOBA

Opleidingen via ICOBA

Wat?

Ben je als begeleiders uit de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en dementie  op zoek naar een opleiding over dementie?
Via ICOBA kan je gratis een opleiding, gegeven door een van de medewerkers van het Expertisecentrum Dementie Orion ism PGN, aanvragen.

De vorming combineert informatie geven met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk, bespreking van casusmateriaal en vertaling naar eigen cliënten, reflectie- en actieve oefeningen, gebruik van het werkboek, beeldmateriaal.

Je kan kiezen uit verschillende soorten opleidingen, die we vanuit Expertisecentrum Dementie Orion ism PGN aanbieden via ICOBA.  Het aanbod bestaat uit:

  1. Vormingsdag (2 dagdelen, 1 dag): Heb je een basisinzicht in dementie?
    Kan je symptomen van dementie en gevolgen op gedrag herkennen, weet je hoe je jouw communicatie aanpast en heb je inzicht in factoren die veranderend gedrag beïnvloeden bij personen met een verstandelijke beperking? Dan volstaat deze ene dag.
  2. Vormingsdagen (4 dagdelen, 2 dagen): Ontbreekt bovenstaande kennis? Dan vraag je een vormingsdag extra aan waarin we je onderdompelen in de wereld van dementie.

Praktisch?

Deze opleidingen vinden steeds plaats in jouw voorziening of organisatie. Er dienen minimaal 8 en maximaal 20 deelnemers aanwezig te zijn.

Iedere vormingsdag start om 9u30 en eindigt om 16u.

 

Lesgevers?

Hadewych Schepens is orthopedagoge bij Alvinnenberg vzw en werkzaam aan een doctoraat over levenskwaliteit van oudere mensen met een verstandelijke beperking aan de KU Leuven. Ze is in 2018 eveneens afgestudeerd als referentiepersoon dementie.

Boelina Sikma en Carine Ostyn zijn resp. stafmedewerker ortho-agogiek en afdelingsverantwoordelijke bij De Lovie vzw in Poperinge. Ze zijn betrokken geweest bij de opmaak van de cursus over dementie en verstandelijke beperking.

Het onderdompelen in de wereld van dementie gebeurt door een dementie-expert van het regionale Expertisecentrum Dementie gezien onze ervaring in het geven vorming en houden voeling met het werkveld.

 

Aanvragen?

Neem contact op met Secretariaat Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw via het nummer 03 609 56 14 of via e-mail: secretariaat@dementie.be

Meer informatie vind je via deze link.