Dementie en Corona

Dementiezorg in tijden van Corona

Vanuit de Expertisecentra Dementie wensen we alle zorgverleners (professionals, mantelzorgers en vrijwilligers) in de thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra heel veel moed en sterkte toe bij de oncomfortabele situatie die ontstaan is ten gevolge van het coronavirus. Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend en door het gebrek aan een vertrouwde stem, een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld.

We moeten nu vooral samen de strijd aangaan om deze moeilijke periode te overbruggen. Met veel geduld en met veel liefde. De komende weken zal heel erg zichtbaar worden dat iedereen onmisbaar is en vooral welk groot belang naasten, families, mantelzorgers, vrijwilligers spelen in de werking van de voorzieningen. Zorg is soms onzichtbaar maar maakt in deze momenten van crisis het verschil.

Indien u graag op de hoogte blijft van de impact van het coronavirus op de zorg voor mensen met dementie, kan u een kijkje nemen op www.dementie.be/coronavirus. Vanuit de expertisecentra dementie brengen we er de komende dagen en weken advies, persoonlijke verhalen en actuele info zodat we samen antwoorden kunnen vinden op de vele vragen die er zijn.

Communicatietips

Hieronder vindt u communicatietips over hoe we best omgaan met elkaar en met personen met dementie in tijden van covid19. Deze tips werden verdeeld in drie categorieën: voor in woonzorgcentra, voor in de thuiszorg en voor professionals. Hierdoor hopen we u een duwtje in de rug te kunnen geven in deze moeilijke periode. U kan deze gratis downloaden, ophangen waar u dit belangrijk vindt, doorgeven aan mantelzorgers of professionals, …

Communicatiewijzer voor woonzorgcentra mbt dementie in tijden van covid-19

Communicatiewijzer voor de thuissituatie mbt dementie in tijden van covid-19

Communicatiewijzer voor professionelen in tijden van covid-19

f
f
Actuele coronamaatregelen in klare taal
Open School Kortrijk-Roeselare, een centrum voor basiseducatie, maakte recent een handig overzicht van de geldende coronamaatregelen. Op vrijdag 30 oktober werden opnieuw verstrengingen doorgevoerd nadat reeds enkele weken geregeld nieuwe maatregelen waren genomen. Dit overzicht vormt een helder instrument voor iedereen, die zelf de actuele maatregelen wil nalezen of er binnen de eigen organisatie over wil communiceren. Je kan de fiches hier gratis downloaden. Veel dank aan Open School Kortrijk-Roeselare voor het opmaken en beschikbaar stellen van dit handige overzicht!
f
f

Kerst en nieuwjaar in de zorg tijdens corona – tips voor de feestdagen

Kerst en nieuwjaar is bij uitstek de periode van het jaar waarin gezelligheid, warmte en nabijheid centraal staan. De eindejaarsperiode zal er in 2020 helaas anders uitzien. Activiteiten en bezoek zinvol invullen is dé uitdaging voor de komende weken. Vele zorgverleners, vrijwilligers en mantelzorgers doen extra inspanningen om er in de kleine bubbels het beste van te maken.

Via deze link vind je een inspirerende lijst met ideeën en initiatieven die mogelijk zijn binnen de coronamaatregelen om samen met mensen met dementie deze tijd kwaliteitsvol te maken. Heel wat tips kwamen vanuit de residentiële zorg voor personen met dementie, maar er zijn ook voorbeelden die toegepast kunnen worden in de thuiszorg.

f

ECD Orion i.s.m. PGN blijft bereikbaar

De medewerkers van het Expertisecentrum Dementie Orion i.s.m. PGN werken momenteel zoveel als mogelijk door middel van telewerk om de veiligheid van allen te maximaliseren. Uiteraard blijven wij op weekdagen van 9u tot 16u30 telefonisch beschikbaar via 03 247 03 85 (Orion, zorgregio Antwerpen) of via 0476 93 49 56 (PGN, zorgregio Mechelen). U kan ons ook steeds mailen via orion@dementie.be (Orion) of pgn@dementie.be (PGN). We staan steeds klaar om u te ondersteunen, waar nodig.

 

We wensen alle professionele hulpverleners, vrijwilligers, mantelzorgers, vrienden en kennissen, maar zeker ook alle personen met dementie ontzettend veel warmte, sterkte en kracht toe. Zorg goed voor jezelf en zorg goed voor elkaar.

Het Orion i.s.m. PGN team

Herman, Jelle, Nadia, Sara en Anouck