Dementie en Corona

Dementie en Corona

Dementiezorg in tijden van Corona

De Expertisecentra Dementie leerden, net als zovele hulpverleners veel tijdens de coronapandemie. Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend en door het gebrek aan een vertrouwde stem, een veilig houvast werd hun situatie tijdens de pandemie dubbel op de proef gesteld.

We moesten  vooral samen de strijd aangaan om deze moeilijke periode te overbruggen. Met veel geduld en met veel liefde. Het werd toen meer dan ooit zichtbaar dat iedereen onmisbaar is en we ondervonden welk groot belang naasten, families, mantelzorgers, vrijwilligers spelen in de werking van de voorzieningen. Zorg is soms onzichtbaar maar maakt in momenten van crisis het verschil.

Wie op de hoogte wilde blijven van de impact van het coronavirus op de zorg voor mensen met dementie, kon een kijkje nemen op www.dementie.be/coronavirus. Vanuit de expertisecentra dementie brachten we daar advies, persoonlijke verhalen en actuele info zodat we samen antwoorden konden vinden op de vele vragen die er waren.

 

Communicatietips

Hieronder vindt u communicatietips over hoe we best omgaan met elkaar en met personen met dementie in tijden van corona. Deze tips werden verdeeld in drie categorieën: voor in woonzorgcentra, voor in de thuiszorg en voor professionals. U kan deze gratis downloaden, ophangen waar u dit belangrijk vindt, doorgeven aan mantelzorgers of professionals, …

Communicatiewijzer voor woonzorgcentra mbt dementie in tijden van covid-19

Communicatiewijzer voor de thuissituatie mbt dementie in tijden van covid-19

Communicatiewijzer voor professionelen in tijden van covid-19

ff
f

Kerst en nieuwjaar in de zorg tijdens corona – tips voor de feestdagen

Kerst en nieuwjaar is bij uitstek de periode van het jaar waarin gezelligheid, warmte en nabijheid centraal staan. De eindejaarsperiode zag er in 2020 helaas helemaal anders uit. Activiteiten en bezoek zinvol invullen waren een enorme uitdaging. Vele zorgverleners, vrijwilligers en mantelzorgers deden extra inspanningen om er in de kleine bubbels het beste van te maken.

Via deze link vind je een inspirerende lijst met ideeën en initiatieven die mogelijk zijn om samen met mensen met dementie en een besmetting door het coronavirus kwaliteitsvol te maken. Heel wat tips kwamen vanuit de residentiële zorg voor personen met dementie, maar er zijn ook voorbeelden die toegepast kunnen worden in de thuiszorg.