Jongdementie

Wanneer de symptomen van dementie beginnen voor de leeftijd van 65 jaar, spreken we van ‘jongdementie’ of ‘dementie op jonge leeftijd’. De impact van dementie op jonge leeftijd is enorm. Het heeft niet enkel een grote impact op deze personen zelf, de partner en het gezin, maar ook (schoon)ouders, familieleden, collega’s, werkgevers, vrienden, kennissen, professionals en vrijwilligers in de thuiszorg, psychologische zorg, residentiële zorg, ziekenhuizen, …

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de website www.jongdementie.info. Deze website ontstond vanuit de missie van de Werkgroep Jongdementie, een samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. Je vindt er actuele en praktische informatie alsook literatuur terug over dit thema. Daarnaast kan je er terecht voor een overzicht van het zorgaanbod voor personen met jongdementie en hun mantelzorgers. Tenslotte kan je via deze website verschillende getuigenissen lezen en bekijken (‘Persoonlijk verhaal’).

Tal van experts uit Nederland en België reviseerden het boek ‘Dementie op jonge leeftijd’, van Annemie Janssens & Marjolein de Vugt. Dit boek is een volledige gids voor jonge mensen met dementie, hun familie en hulpverleners die op zoek zijn naar een omvattend beeld bij dementie op jonge leeftijd. Verscheidene experten beschrijven elk aspect van het leven met dementie, van symptomen en diagnose over medicatie en behandeling, tot de gevolgen voor het gezin en de bestaande vormen van ondersteuning voor alle betrokkenen. Met persoonlijke getuigenissen, concrete tips en een rijkdom aan informatie die helpt bij het herwinnen van de controle over het leven.

f