Maandelijks zijn mensen met dementie en hun begeleiders welkom in een ervaringsgericht atelier, waar ze creatief uitgedaagd worden, anderen kunnen ontmoeten en gezellig kunnen napraten.
Het eerste dementieatelier speelde zich af op maandag 27 september in het woonzorgcentrum en werd begeleid door kunstenaar Paul Vanhee. Deelnemers maakten creatieve portretten rond het thema kleur.
Op maandag 18 oktober staat het atelier in het teken van beweging. Na een begeleide wandeling die start aan het Lokaal Dienstencentrum De Wilg, creëren de deelnemers een gezamenlijk kunstwerk rond verbondenheid.
Het derde atelier op maandag 22 november vindt opnieuw plaats in het woonzorgcentrum. Tijdens dit atelier werken aanwezigen met kruiden, naar aanleiding van de Week van de Smaak.
De ateliers vinden telkens plaats van 14.00 tot 16.00 uur. Inschrijven voor het dementieatelier doe je aan de balie van LDC De Wilg. Per activiteit moet je 5 euro per persoon betalen, de begeleider kan gratis deelnemen.
De aanleiding voor het initiatief is een webinarreeks in het kader van het internationaal project ‘Dementia in Cultural Mediation’. “Binnen het woonzorgcentrum zijn we al een aantal jaren bezig met een ervaringsgericht project waarbij kunstenaars langskomen en samen met de bewoners met dementie kunstwerken maken”, zegt Bavo Anciaux, schepen voor het Huis van de Zorg. “Deze werken worden dan telkens tentoongesteld in het woonzorgcentrum.”
“Omdat er toch nog steeds wat taboe heerst over dit thema, wilden we dit project verder opentrekken naar mensen met dementie die nog thuis wonen in Willebroek. Ook de mantelzorgers willen we betrekken. Zo kwamen het dementieatelier tot stand, een samenwerking van het woonzorgcentrum, het lokaal dienstencentrum, het welzijnsloket, de cultuurdienst, de bibliotheek en de dienst thuiszorg.
“Het is de bedoeling het aanbod en ondersteuning naar thuiswonende inwoners met dementie en hun mantelzorgers te vergroten. Met deze initiatieven willen ook hen bereiken en zoveel mogelijk drempels verlagen om zo verder te streven naar een meer dementievriendelijke gemeente.”
Tegelijkertijd met het eerste dementieatelier, lanceert de gemeente ook twee heuse ‘dementiekoffers’. “Als er een vermoeden van dementie bestaat of de diagnose reeds is gesteld, roept dit bij mensen en hun omgeving heel wat vragen op”, legt schepen Anciaux uit. “Mensen gaan met de diagnose dementie naar huis en hebben vaak geen goed beeld van het verloop van de ziekte. De nieuwe ‘Eerste Hulp Bij Dementie’-koffer’ biedt de kans om dit thema op een rustige manier thuis te verkennen.”
“Deze koffer werd samengesteld door het Welzijnsloket en de bibliotheek. De koffer bundelt een selectie van tien materialen, zoals informatieve boeken, diverse brochures en folders, kinderboeken, getuigenissen, dvd’s … Hiermee willen we de zoektocht naar informatie voor de gebruiker makkelijker maken. De dementiekoffer is bestemd voor iedereen die te maken heeft met dementie: mensen met dementie, hun familie, mantelzorgers … en kan vanaf 1 oktober gratis uitgeleend worden in de bibliotheek.”
De kunstwerken die gemaakt worden op de eerste twee dementieateliers zullen tijdens het weekend van de jaarmarkt worden tentoongesteld in het Oud Gemeentehuis. Tijdens dit weekend zal ook de dementiekoffer de nodige aandacht krijgen. Ook eerdere kunstprojecten van het woonzorgcentrum en verschillende gedichten door Willebroeks talent rond het thema dementie, zullen te bezichtigen zijn. Verbondenheid zal de rode draad vormen in de kunsttentoonstelling.