Onder begeleiding van gidsen die opgeleid zijn door ECD Orion ism PGN om mensen met dementie rond te leiden, wordt de nadruk gelegd op herinneringen ophalen, het beleven en vooral het genieten.
Uit eerdere experimenten weten we dat kunstbeleving aardig wat kwaliteit aan het leven van personen met dementie toevoegt en bovendien ook aan die van de mantelzorger.
De interactie tijdens de rondleidingen biedt de persoon met de dementie de kans om toegang te krijgen tot persoonlijke ervaringen en hun lange-termijn-herinneringen. Maar ook om opnieuw verbindingen te kunnen maken tussen persoonlijke verhalen en de wereld in het algemeen. Zowel het bekijken, ervaren als het bespreken van kunst kan bovendien als middel gebruikt worden voor zinvolle zelfexpressie.
Naast de bovengenoemde voordelen, profiteren ook mantelzorgers van deze kunstervaringen. Terwijl de persoon waarvoor ze zorg dragen veilig en betrokken aanwezig is, verkennen ze hun eigen interesse in de kunst.
Mantelzorgers leren daarnaast op een aangename, prettige manier communiceren met andere zorgverleners. Ze kunnen hun verhalen delen in een ondersteunende omgeving waar ze zich zowel fysiek als mentaal ontspannen voelen. Bovendien kan het hun relatie met de persoon met dementie drastisch verbeteren omdat deze kunstprogramma’s unieke mogelijkheden bieden voor communicatie en verbinding. Ten slotte leren deelnemers over elkaar in een nieuwe context. Ze krijgen aldus nieuwe inzichten in elkaars ideeën en interesses.
Meer informatie vind je op de volgende pagina’s:
rondleiding dementie | Stadsmuseum (stadsmuseumlier.be)
Stadsmuseum Lier geeft rondleidingen voor mensen met dementie | RTV