ECD Orion i.s.m. PGN ondersteunde het afgelopen jaar twee pilootprojecten doorheen een coachingstraject van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Cera en de Vlaamse overheid. Lees hieronder wat deze twee pilootprojecten inhielden.
ZNA Hoge Beuken
ZNA Hoge Beuken legde tijdens het coachingtraject met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de nadruk op het uitwerken van een warm onthaal. Men introduceerde een procedure waarbij de medewerkers al van bij de kennismaking aandacht hebben voor de wensen, verwachtingen en gewoonten van de nieuwe patiënt en zijn familie. Met welke activiteiten hou je je graag bezig? Om hoe laat ga je slapen? Hoe merken we dat je je niet goed voelt? Wat maakt je blij? Deze informatie wordt visueel voorgesteld in een moodboard zodat ze in één oogopslag voor alle medewerkers duidelijk is. Multidisciplinair overleg en overleg met de persoon met dementie en zijn familie zijn inmiddels verankerd in het beleid. De medische diagnose wordt steeds aangevuld met een zorgdiagnose. De mantelzorgbadge laat toe dat een familielid ook buiten de bezoekuren aanwezig kan zijn om zijn patiënt bv. hulp te bieden tijdens de maaltijd. Stappen werden gezet naar een dementievriendelijke ziekenhuisinrichting en activiteiten op maat van alle patiënten.
Nieuwsgierig naar de realisaties van ZNA Hoge Beuken? Bekijk dan zeker het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=1k4glLP_4V0&feature=youtu.be
AZ Sint-Maarten
Het Anker, de afdeling voor personen met dementie van het AZ Sint-Maarten in Mechelen, zette het afgelopen jaar, onder begeleiding van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de schouders onder persoonsgerichte zorg. Ze creëerden een heldere visie voor de afdeling en bakenden hun doelgroep scherper af. Vanuit de waarden respect, toewijding en vertrouwen wil het team een expertise-afdeling voor mensen met dementie en hun familieleden worden. De dagzaal kreeg een huiselijkere inrichting en in de gang verschenen sprekende foto’s die ervoor zorgen dat de patiënten zich beter kunnen oriënteren. Er kwam een uitbreiding van het aanbod aan dagbesteding, met o.a. een wekelijkse filmnamiddag, reminiscentiekoffers, fit-o-meters en een samenwerking met de Zorgbib. Ook wil het team de patiënt als mens beter leren kennen. Dit doen de zorgverleners o.a. aan de hand van het moodboard, een persoonsgericht documentje dat bij het begin van de opname samen met de mantelzorgers ingevuld wordt. Het Anker heeft mooie stappen vooruit gezet richting persoonsgerichte, afgestemde zorg en heeft ook voor de toekomst nog veel ideeën klaar.
Nieuwsgierig naar de realisaties van AZ Sint-Maarten? Bekijk dan zeker het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=-sl8l0IZqsw&feature=youtu.be
Wat hebben deze ambassadeurs van persoonsgerichte zorg verwezenlijkt? Hoe hebben zij de draad terug opgepikt na de coronacrisis? U leest het in de nieuwe publicatie ‘Onderweg naar betere dementiezorg’.