Verschil tussen Praatcafé Dementie en Familiegroep (Jong)dementie?

Wat is het verschil tussen een Praatcafé Dementie en een Familiegroep (Jong)dementie?

Praatcafé Dementie

Een Praatcafé Dementie wil dementie bespreekbaar maken en mensen, die te maken krijgen met de

mentie, informeren en ondersteunen. Er wordt deskundige informatie verstrekt, maar het is eveneens een plaats waar mensen elkaar op een informele manier kunnen ontmoeten. Door ervaringen, tips, gevoelens en verhalen te delen met anderen, voel je jezelf vaak gesteund. Je staat er immers niet alleen voor.

Iedereen, die betrokken is bij dementie, is welkom op een Praatcafé Dementie. Dit kan gaan van mantelzorgers en familieleden tot vrienden en kennissen van een persoon met dementie. Professionele hulpverleners kunnen aanwezig zijn, maar dienen te weten dat het geen vormingsavond is. Ze kunnen naar het Praatcafé Dementie komen omdat ze persoonlijk betrokken zijn bij dementie of omdat ze mantelzorgers begeleiden.

Elke bijeenkomst wordt er een deskundige en een mantelzorger geïnterviewd over een bepaald aspect van dementie. Uiteraard kunnen vragen gesteld worden, maar gewoon luisteren kan net zo goed.

Er bestaan verschillende Praatcafés Dementie. Misschien bestaat er wel een Praatcafé Dementie in jouw buurt! Neem gerust een kijkje bij ‘Welke Praatcafés bestaan er?’. Heb je zelf interesse om een Praatcafé Dementie op te starten? Stuur dan zeker een mailtje naar orion@dementie.be en dan bekijken we op welke manier ECD Orion i.s.m. PGN jou hierbij kan ondersteunen.

In deze video legt Herman, een van medewerkers van ECD Orion i.s.m. PGN, uit wat een Praatcafé Dementie precies inhoudt.

 

Familiegroep (Jong)dementie

Familiegroepen (Jong)dementie zijn bijeenkomsten voor familieleden en mantelzorgers van personen met (jong)dementie, georganiseerd door vrijwilligers van de Alzheimer Liga Vlaanderen. Meestal zijn deze kleinschaliger dan een Praatcafé Dementie.

Dankzij het delen van het eigen verhaal met andere mantelzorgers (‘lotgenoten’) bouwen lotgenoten vaak een hechte band op met elkaar. Meestal is er geen spreker, maar wordt er wel steeds een specifiek thema voorzien (bv. ‘Aan tafel: maaltijdmomenten bij personen met dementie’), dat ingeleid wordt door een moderator. De aanwezige mantelzorgers en familieleden delen vervolgens hun ervaringen omtrent dit thema. In sommige gevallen nodigen de Familiegroepen (Jong)dementie een spreker uit.

Momenteel bestaan er meer dan 60 actieve Familiegroepen Dementie verspreid over heel Vlaanderen, waarvan 10 Familiegroepen zich richten op mantelzorgers en familieleden van personen met jongdementie (Familiegroepen Jongdementie ). In sommige gevallen organiseert een Familiegroep Dementie of Jongdementie bijeenkomsten waaraan ook personen met dementie of jongdementie kunnen deelnemen. Men spreekt dan over ‘Familiegroepen Dementie en Jongdementie PLUS’.

Benieuwd naar een Familiegroep (Jong)dementie in jouw regio? Via deze website kan je een Familiegroep (Jong)dementie opzoeken in jouw stad.