Oproep: Deelnemers gezocht voor onderzoek naar uitdagingen tijdens ontbijt voor mensen met jongdementie

Oproep: Deelnemers gezocht voor onderzoek naar uitdagingen tijdens ontbijt voor mensen met jongdementie

 

Het project ‘Autonomous‘ focust op het bieden van hulp aan mensen met jongdementie of een vroege fase van dementie tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten in huis door middel van slimme technologie (op smartwatches en smartphones). Samen met twee andere partners werkt LUCA school of arts mee aan dit project binnen de Longitude Price on Dementia om een prototype te ontwikkelen dat mensen met een vroege fase van dementie helpt in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten in huis. Ze kozen als case ‘ontbijten’ en als verkennend onderzoek zou men bij mensen met jongdementie op bezoek willen gaan om hen te interviewen over de hulpmiddelen die ze momenteel gebruiken tijdens het ontbijt om verschillende activiteiten zelfstandig te kunnen uitvoeren. In een later stadium wordt onderzocht hoe een smartwatch en App op een smartphone kunnen bijdragen aan het zelfstandig uitvoeren van deze IADL (instrumental activities of daily living). De technologie zal d.m.v. artificiële intelligentie getraind worden om de gewoontes, voorkeuren en activiteiten van de persoon met dementie te herkennen en zal hiermee ‘slim’ omgaan door te leren welke hulp (herinneringen via audio, aanwijzingen via afbeelding, aandacht trekken via licht, …) gewenst is door de persoon met dementie.

 

Binnen deze eerste fase zijn de onderzoekers hiervoor op zoek naar mensen met jongdementie die thuis wonen om bij hen in de maanden oktober en/of november 2023 interviews en observaties af te nemen over de hulpmiddelen die ze momenteel gebruiken tijdens het ontbijt in het kader van dit onderzoek. Op die manier hopen ze een beeld te krijgen welke hulpmiddelen er zijn en hoe technologie hier aanvullend op kan werken.

 

Ben jij of ken jij iemand die hierin geïnteresseerd is? Neem dan contact op met Britt Pellens (britt.pellens@luca-arts.be of 0476/97.90.74).