OPD 2025

OverlegPlatform Dementie (OPD) 2025

Wens je een uitnodiging te ontvangen voor het overlegplatform dementie?

Laat het ons weten, dan nemen we je op in onze contactlijst! (tandem@dementie.be)

De data van de drie OPD’s in 2025: 18 februari 2025, 12 juni 2025, 14 oktober 2025.

Voorbije OPD’s in 2025:

Dinsdag 18 februari 2025: Weerstand in de zorg, huis Perrekes te Geel-Oosterlo:

Hier vind je de powerpoint:

OPD weerstand in de zorg_huis Perrekes

Op het eerste OPD van 2025 mochten we een 40-tal deelnemers verwelkomen in Huis Perrekes. Dit was het programma:

  • Tandem nieuws

Als start van het OPD werden enkele nieuwtjes aangekondigd, zoals de volgende OPD-data, verdiepingen, avondlezingen, vormingen en de studiedag.

  • Project De Warmste Week

Tijdens de vorige editie van De Warmste Week diende Tandem een project in om samen te vlammen tegen eenzaamheid: Een kaartje om nooit te vergeten. Eenzaamheid treft veel mensen, en bij mensen met dementie en hun mantelzorgers kan het sociaal isolement groot zijn. Daarom zet Tandem kunst in als brug naar verbinding. Met dit project wil Tandem mensen met dementie, hun mantelzorgers en zorgpartners warm maken om kunstwerkjes te creëren die vervolgens worden omgezet in unieke kaartjes die verstuurd kunnen worden – een kaartje om nooit te vergeten! Dit project werd voorgesteld op het OPD om alle aanwezige zorgpartners op te roepen om deel te nemen en in verbinding te gaan met mensen met dementie (en hun mantelzorgers) om samen eenzaamheid tegen te gaan. De link om in te schrijven kan u hier terugvinden: https://forms.office.com/e/ck7envgYFz

  • OPD-thema: Weerstand in de zorg

Weerstand tegen verandering is veelvoorkomend op de werkvloer. Reacties zoals “Ja maar…”, Dat gaat niet lukken…” of “Dat is niet mijn taak…” klinken dan ook herkenbaar. Om beter te begrijpen waar deze weerstand vandaan komt, gaf Elke van ECD Tandem een korte uitleg over de processen die in ons brein plaatsvinden.

Daarnaast werden de deelnemers in kleine groepjes verdeeld om samen te reflecteren over de volgende vragen:

  • Hoe gaan jullie om met weerstand?
  • Hoe gaan jullie om met verandering?
  • Wat is het belang van een visie?
  • Hoe krijg je collega’s mee in die visie?

Tijdens deze uitwisseling werden ervaringen gedeeld en handvaten besproken om met weerstand om te gaan. Daarnaast werden er ook good practices op post-its genoteerd, waarvan een aantal in een gezamenlijke nabespreking werden uitgelicht en verder besproken.

Uit de nabespreking bleek dat er vooral behoefte is aan intervisie om weerstand binnen teams bespreekbaar te maken en gezamenlijk tot draagkracht te komen. Er werd benadrukt dat het belangrijk is om goed te luisteren naar weerstand en te kijken naar de onderliggende beweegredenen. Daarnaast kan humor of het uitvergroten van bepaalde aspecten helpen om weerstand op een andere manier te presenteren, waardoor het sneller begrepen wordt en een indruk nalaat. Tot slot werd het concept van ‘omdenken’ besproken, waarbij de focus ligt op verlangens in plaats van verwachtingen. Dit stimuleert creatief denken en bevordert een meer flexibele benadering van verandering.

  • Voorstelling: Huis Perrekes

Caroline Maas en Karen Lambrechts gaven een toelichting over de visie van Huis Perrekes, dat zich richt tot mensen met dementie en hun naasten. Kleinschalig genormaliseerd wonen staat hierbij centraal, evenals een holistische benadering van het mens-zijn. Ze benadrukken het belang van belevingsgerichte begeleiding en het loslaten van hokjesdenken en illustreerden hun visie a.h.v. concrete voorbeelden. Daarnaast kregen we meer uitleg over de verschillende huizen en een rondleiding door de buitenterreinen.

Ook de OPD deelnemers brachten hun nieuwtjes mee:

  • Football Memories – KVC Westerlo

KVC Westerlo lanceert het initiatief ‘Football Memories’, waarbij ze maandelijks samen met mensen met dementie terugblikken op de hoogtepunten van hun voetbalclub. Meer informatie is terug te vinden op hun website: www.kvcwesterlo.be/2024/11/06/football-memories/

  • Lezing over dementie in Beerse

In LDC De Ontmoeting in Beerse wordt op 18 maart om 19u een lezing georganiseerd met als thema ‘Alles wat je moet weten over dementie’. Dr. Tritsmand, expert in neurowetenschappen en voormalig alzheimeronderzoeker bij Janssen Pharmaceutica, zal hierop dieper ingaan. De lezing is gratis en toegankelijk voor iedereen. Meer details zijn te vinden op de website van Beerse:https://www.beerse.be/activiteiten/detail/562/alles-wat-je-over-dementie-zou-moeten-weten

  • Nieuwe publicatie programmabrochure en sociale kaart dementie

In samenwerking met ECD Tanden en ECD Orion lanceerde de Alzheimer Liga de nieuwe programmabrochure voor 2025 (praatcafé’s en familiegroepen). Daarnaast wordt er vanuit de Alzheimer Liga gewerkt aan de opmaak van een sociale kaart dementie voor stad Turnhout. Er werd een oproep gedaan naar de zorgpartners om de sociale kaarten van hun eigen regio te delen als inspiratiebron.