Corona en dementie

23 maart 2020

Vanuit de expertisecentra dementie wensen we alle zorgverleners (professionals, mantelzorgers en vrijwilligers) in de thuiszorg, ziekenhuizen en woonzorgcentra heel veel moed en sterkte toe bij de oncomfortabele situatie die ontstaan is ten gevolge van het coronavirus. Bij mensen met dementie is de begeleiding en zorg al heel erg uitdagend en door het gebrek aan een vertrouwde stem en een veilig houvast wordt hun situatie nu dubbel op de proef gesteld.

“We staan voor het grote onbekende”, zei Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) afgelopen weekend in De Standaard. “Zoals de Franse president Emmanuel Macron zei: het is een oorlog tegen een onbekende vijand. Het doet me een beetje denken aan Tsjernobyl. Je wordt aangestoken door iets wat je niet ruikt of ziet. Het was toen ook moeilijk om uit te leggen waarom het geen goed idee was om sla uit de tuin te eten. Leg het maar eens uit aan ouderen met een cognitieve aandoening: waarom ze hun handen moeten wassen, afstand moeten houden, geen bezoek meer krijgen. We kunnen alleen maar gissen naar de impact op mensen met dementie, maar intussen moeten we er alles aan doen om zowel mensen met dementie als medewerkers uit de zorg maximaal te ondersteunen.”

Wil je op de hoogte blijven van de impact van het coronavirus op de zorg voor mensen met dementie? Via www.dementie.be/coronavirus zit je mee op de eerste rij. Vanuit de expertisecentra dementie brengen we er de komende dagen en weken advies, persoonlijke verhalen en actuele info zodat we samen antwoorden kunnen vinden op de vele vragen die er zijn. We moeten nu vooral samen de strijd aangaan om deze moeilijke periode te overbruggen. Met veel geduld en met veel liefde. Zorg is soms onzichtbaar maar maakt in deze momenten van crisis meer dan ooit het verschil!

Warme groet,

de medewerkers van de Vlaamse expertisecentra dementie

 

BEREIKBAARHEID ECD TANDEM

De medewerkers van ECD Tandem zijn momenteel niet op kantoor aan het werk, maar van thuis uit. We zorgen er uiteraard voor dat we telefonisch bereikbaar blijven. Alsook de mailbox wordt goed in de gaten gehouden.

Heb je vragen, aarzel niet om ons te contacteren op het vaste telefoonnummer. (Toestel is doorgeschakeld en kan enkele beltonen duren, alvorens het ons bereikt.)

Ria, Karolien, May en Liesbeth

20 oktober 2020

 

Voor meer (actueel) nieuws, over CORONA EN DEMENTIE worden er bij regelmaat artikels gepost. KLIK OP DEZE LINK