Help, mijn mama vergeet soms te eten

Over dementie & (onder)voeding, zowel in de thuissituatie als in de (palliatieve) zorgsetting.
We bespreken de uitdagingen die we ondervinden om personen met dementie op een juiste manier te ondersteunen bij de maaltijd. Er is ook aandacht voor malnutritie en de gevolgen hiervan.

Congres: drama- en danstherapie bij dementie

Hoe kunnen we via beweging, spel en improvisatie de leefwereld van mensen met dementie verrijken?
Hoe maakt dit letterlijk en figuurlijk samen “in beweging” komen communicatie terug mogelijk?
Hoe dragen dans- en dramatherapie bij aan meer verbinding, expressie en welzijn, zowel voor bewoners als zorgprofessionals?

Tijdens dit uniek congres brengen we wetenschap, praktijk en ervaringsgericht leren samen.
Verwacht inspirerende lezingen door internationale namen, een interactieve workshop en boeiende casussen rechtstreeks uit de praktijk. We reiken tips, tools en tricks aan die meteen toepasbaar zijn voor jou.

Praatcafé dementie HOLSBEEK

Als veranderend gedrag een uitdaging wordt.
Spreker: Hilde Vanderlinden, psycholoog en referentiepersoon dementie

Huis-, tuin- en keukenweetjes over dementie

Spreker Katja van Goethem geeft in deze sessie praktische tips voor mantelzorgers en iedereen die met dementie te maken heeft. Je krijgt heel wat huis-, tuin- en keukenweetjes over dementie. Wat werkt en wat werkt niet in de omgang met een persoon met dementie? Katja werkt op zorgboerderij De Rimpeling. Ook is ze lesgever, verteller en geraakt door dementie.

Draagkracht en draaglast bij mantelzorgers

Bij de zorg voor personen met dementie kan de balans tussen draagkracht en draaglast
snel uit balans raken. Mantelzorgers lopen vaak het risico op overbelasting door
emotionele belasting, fysieke belasting, sociale isolatie en financiële druk. Tijdens dit praatcafé krijg je meer informatie over de lichtpuntjes en de valkuilen die het zorgen voor een persoon met dementie met zich meebrengen.

Webinar Reginald Deschepper: hoe kan je dementie voorkomen?

Hoe houd je je brein gezond? En kan je dementie voorkomen? Prof. Em. Dr Reginald Deschepper toont aan wat je zelf kan doen.
Deze interactieve digitale sessie is eenmalig en staat gepland op 13 maart 2025.
Na inschrijving krijg je de link voor de geplande uitzending.
Via de chat kan je live vragen stellen. Uit alle vragen worden er een aantal behandeld.
inschrijven kan via https://www.colruytgroupacademy.be/nl/aanbod/reginald-deschepper-hoe-kan-je-dementie-voorkomen/

Praatcafé Dementie

Thema: ‘Omgaan met dementie’
Spreker: Hilde Vanderlinden, psycholoog en referentiepersoon dementie

Contactkoor deMENSi

Kom gezellig zingen bij ons contactkoor voor mensen met (beginnende) dementie, hun mantelzorgers en sympathisanten!
Dit contactkoor richt zich tot iedereen die graag zingt. De ervaring van het samen zingen is enorm verbindend en deugddoend. Muziek kan een manier zijn om contact te maken wanneer andere communicatiemogelijkheden moeilijk worden.
Noten kunnen lezen of perfect in de maat zingen is niet nodig. Ervaren begeleiders nemen je mee door een namiddag vol gekende en mindergekende liedjes van vroeger.
Van harte welkom om samen met ons gezellig te zingen.

Samenzijn met dementie met Johan Terryn

Johan Terryn vertelt vanuit zijn ervaringen met zijn moeder met Alzheimer zoals hij die ook neerschreef in zijn boek “Alles en iedereen gaat weg behalve mijn goede luim”.

Johan Terryn is Vlaamse acteur, radio- en televisiepresentator, schrijver en coach.

Va is Koning

Theatervoorstelling over dementie en de ziekte van Alzheimer
Door Willy De Jaeghere.

Minne en meer

Over beminnen en graag zien bij personen met dementie.
Door Caroline Terranova, referentiepersoon dementie en vormingsmedewerker

Wat is Dementie

Door Katja Van Goethem, Medeoprichtster Zorgboerderij Rimpeling VZW

Minne en meer

Over beminnen en graag zien bij personen met dementie

Praatcafé Dementie: De mantelzorger aan het woord

Wat men niet kan helen, moet men strelen. Maar hoe doen we dat dan? Een panel van toegewijde mantelzorgers vertelt je graag hun ervaring. Over het eerste ‘niet-pluis’-gevoel, de gesprekken met naasten, over de vreugde en het verdriet. Deel mee in deze inspirerende avond.

Praatcafé Dementie: De mantelzorger aan het woord

Wat men niet kan helen, moet men strelen. Maar hoe doen we dat dan? Een panel van toegewijde mantelzorgers vertelt je graag hun ervaring. Over het eerste ‘niet-pluis’-gevoel, de gesprekken met naasten, over de vreugde en het verdriet. Deel mee in deze inspirerende avond.

Gedrag dat wij als moeilijk ervaren, hoe gaan we daarmee om?

De welzijns- en ouderenraad van Bierbeek organiseren ism het wzc d’Eycken Brug het praatcafé dementie Bierbeek. Thema: Gedrag dat wij als moeilijk ervaren. Spreekster Greet Herkes is dementiecoach aan huis en zal haar kennis en ervaring met ons delen. Hopelijk keren mantelzorgers naar huis met wat meer inzicht en enkele handige tips.

Film Still Alice met nabespreking

Still Alice is het aangrijpende verhaal van een jonge, sterke en onafhankelijke vrouw die door de ziekte van Alzheimer getroffen wordt.
Alice Howland (een rol van Julianne Moore) is een gerenommeerde hoogleraar taalkunde aan Harvard, gelukkig getrouwd en moeder van 3 kinderen. Ze heeft haar leven op een rijtje en niets lijkt haar geluk in de weg te staan. Tot ze op een dag begint woorden te vergeten. De schok is dan ook groot als bij haar – een sterke vrouw, net 50 jaar oud – de ziekte van Alzheimer wordt vastgesteld. Haar leven verandert drastisch en langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen. In haar strijd tegen het geheugenverlies probeert ze verbonden te blijven met haar familie, terwijl haar herinneringen langzamerhand verdwijnen.
Still Alice zet het thema ‘jongdementie’ op de kaart.
Psychologe Famke Vanden Acker (WZC De Wyngaert) is aanwezig tijdens de nabespreking.

Maakt dementie onbekwaam?

In Vlaanderen hebben ongeveer 141.000 mensen dementie. Tegen 2070 zal dat aantal verdubbeld zijn. Heel veel mensen dus die zich zorgen maken en zullen maken over zijn/haar afnemende autonomie. Deze zorg strekt zich vaak tot de vraag of iemand nog voor zichzelf kan zorgen, maar dementie heeft ook juridische aspecten. Kan een persoon met dementie zich nog in het verkeer begeven? Kan men nog een overeenkomst sluiten? Kan men nog een testament schrijven of een schenking doen? Wat dienen we te doen met verzekeringen? Hoe kan men iemand met dementie juridisch beschermen? En vooral: hoe kan men zich voorbereiden vooraleer het te laat is?
De lezing wordt gegeven door Erik Langerock. Hij is advocaat aan de balie van Dendermonde en auteur van het boek ‘Maakt dementie onbekwaam?’.Zeker mantelzorgers en hulpverleners die betrokken zijn bij dementie en hiermee geconfronteerd worden, gaan hier veel opsteken.

Demonstratie CRDL in WZC De Lelie

Demonstratie van CRDL. Dit zorginstrument verbindt mensen via geluid en aanraking. Het creëert momenten van betekenisvol contact tussen mensen met een fysieke of cognitieve beperking en hun dierbaren. Het instrument brengt een zintuiglijk verdiepende ervaring door de schoonheid van aanraking en geluid te verkennen.
Zorgverleners gebruiken Crdl als een therapeutische interventie voor mensen met dementie, autisme, een verstandelijke of visuele beperking.

Cera-webinar: communiceren met mensen met dementie

Dementie zorgt er voor dat een gesprek voeren soms lastiger wordt. De persoon valt in herhaling, woorden raken kwijt, spreken wordt moeilijker, aandacht en focus gaan verloren … Tegelijkertijd merk je dat de persoon met dementie gevoeliger wordt voor jouw stemming of aanrakingen en dat andere manieren van communicatie beter werken dan taal. Hoe zorg je ervoor dat jullie contact houden en elkaar blijven begrijpen? Hoe vind je andere vormen van communicatie? Hoe leer je genieten van onverwachte en verrassende situaties?

Sara Mahieu, klinisch psychologe Zusters van Berlaar, geeft ons een kader en enkele concrete tips. Daarna duiken we in de praktijk en gaan we in gesprek met Dirk Terryn, mantelzorger en initiatiefnemer van Het Lezerscollectief, Kristine Kloeck, voormalig mantelzorger en dr. Catherine Van Dessel, geriater AZ Sint-Maarten Mechelen.

Inschrijven is gratis en kan via
https://www.cera.coop/nl/particulieren/kalender/2023/20231017_webinar_dementie_communicatie

Cera-webinar: omgaan met schuldgevoel

Wanneer je als mantelzorger af en toe eens tijd maakt voor jezelf. Of je geduld verliest. Iets verkeerd zegt of doet. Het gevoel hebt dat je tekortschiet, dan duiken al eens schuldgevoelens op. Hoe ga je daar mee om?

Luc Van de Ven, Klinisch Ouderenpsycholoog, UPC KULeuven geeft ons een kader en enkele concrete tips. Daarna duiken we in de praktijk en gaan we in gesprek met Hilde Vanderlinden, psycholoog bij WZC Sint-Bernardus, en mantelzorgers Thalia en Jeannine.

Inschrijven is gratis en kan via
https://www.cera.coop/nl/particulieren/kalender/2023/20231109_webinar_dementie_schuldgevoel

Wat is dementie en wat doet dit met jou als familielid/ mantelzorger

Vaak is het niet altijd makkelijk om als naaste om te gaan met de gevolgen van deze ziekte. Daarom willen we mantelzorgers en geïnteresseerden graag uitnodigen om samen met Marieke Verbiest onder te duiken in de wereld van dementie tijdens ons Praatcafé Dementie. Marieke Verbiest is spreker van de avond en tevens klinisch neuropsycholoog, gekend voor haar boeiende uiteenzettingen over dementie.
Nadien is er de mogelijkheid om eigen ervaringen uit te wisselen, je hart eens te luchten bij lotgenoten, of gewoon een gezellig babbeltje te doen.

Pijn bij dementie

Geriaters van Regionaal Ziekenhuis Tienen komen toelichting geven over ‘Pijn bij dementie en hoe hier mee omgaan’.

‘Pijn bij dementie’

door geriaters van RZ Tienen
Mensen met dementie kunnen vaak niet goed
aangeven of ze pijn hebben. Zij uiten pijn op een
andere manier. Geriaters van RZ Tienen geven
hierover meer duiding.

‘Erfelijkheid bij (jong)dementie’

door Isabelle Cleynen, hoofddocent KULeuven
faculteit geneeskunde en verantwoordelijke van
het laboratorium voor complexe genetica
Is (jong)dementie erfelijk? Deze vraag leggen we op
deze avond voor aan onze gastspreker.

Ontmoetingsdag (jong)dementie regio Tienen

Kom en ontmoet deelgenoten: mantelzorgers, personen met (jong)dementie
We voorzien een wandeling die je op eigen houtje kan ontdekken, we voorzien volksspelen en er is een speeltuin voor de allerkleinsten die meekomen. Ook is er de mogelijkheid om een verfrissend drankje en ijsje te consumeren.
Er zal ook een infostandje aanwezig zijn.

Dementie en nu

Psycho-educatiepakket voor mantelzorgers van beginnende personen met dementie.

Zorgbeurs (jong)dementie

Maak kennis met de ‘(jong)dementie’-werking van verschillende organisaties uit het zorglandschap
We voorzien een lekker stukje taart voor iedere bezoeker.
Doorlopend toegankelijk.

Slaap bij dementie

Prof. Dr. Maarten Van den Bossche, ouderenpsychiater van UPC Leuven legt uit hoe dementie de slaap beïnvloedt. Een bezorgdheid die ook mantelzorgers wakker houdt.

Praatcafé jongdementie: wat is jongdementie?

Dementie bij personen vòòr de leeftijd van 65 jaar noemt men jong dementie. Omdat die mensen (vaak) nog werken, een gezin hebben met (jonge) kinderen en vaak een lening hebben afgesloten, betekent die diagnose op alle vlakken een grote aanpassing voor het gezin.
Gastspreker: Katja Van Goethem, Freelance medewerker Memo

Praatcafé dementie Halle

A sense of home: samen bouwen aan een nieuwe thuis
Spreker: Maite Mallentjer, lector AP Hogeschool en auteur van “a sense of home”

Praatcafé dementie: ouderenmis(be)handeling

Van harte welkom op dit praatcafé georganiseerd door Mozaïek Druivenstreek en WZC Mariëndal (Overijse).
Een mantelzorger kan met de beste bedoelingen de zorg voor de oudere opnemen maar wanneer hij dit niet op een passende manier doet, kan dit lijden bij de oudere tot gevolg hebben. Dit kan te maken hebben met onmacht, onkunde of onwetendheid.
Marc Koninckx onze gastspreker, stafmedewerker zorgbeleid (verzorging en
ziektebeelden, palliatieve zorg, …) zal een lezing geven over dit gevoelig thema.
Er bestaat de mogelijkheid tot vragen stellen na zijn uiteenzetting en om onderling
ervaringen uit te wisselen. Gewoon luisteren kan echter ook.
Het praatcafé is vrij en gratis toegankelijk voor alle familieleden en geïnteresseerden.
Graag vooraf inschrijven via michiel.langbeen@ocmw.overijse.be

Dementie en nu Asse

Psycho-educatiepakket ‘Dementie en nu’ voor mantelzorgers (tweewekelijks, t.e.m. 19/06/2023)

Studiedag Ouderenzorg in veilige handen

Elke week worden in Vlaanderen gemiddeld 20 meldingen gemaakt van geweld bij ouderen. Dat blijkt uit gegevens van het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO), de CAW’s (Centra Algemeen Welzijnswerk) en hulplijn 1712.

Dit cijfer is jammer genoeg een onderschatting, ouderen durven dikwijls niet aan de alarmbel te trekken en erover praten.

Met deze studiedag willen Odisee i.s.m. VLOCO graag het taboe rond dit thema doorbreken én gaan we dieper in op hoe de verschillende zorgprofessionals en actoren samen het verschil kunnen maken.
Deze studiedag wordt georganiseerd i.s.m. Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO).

‘Autonomie in geborgenheid bij dementie: de touwtjes in eigen handen

Hoe vind je bij als mantelzorger van iemand met dementie de juiste balans tussen autonomie, geborgenheid en veiligheid? Hoe maak je samen keuzes? En wat als je voor bepaalde beslissingen de touwtjes moet overnemen? Dit webinar geeft je een antwoord op deze en veel andere vragen.

Webinar is samenwerking tussen CM, Wit-Gele Kruis, Ferm thuiszorg & ECD Tandem

Dementie en nU

Psycho-educatiepakket voor mantelzorgers die zorgen voor een persoon met dementie en zorgen voor jezelf.

Op welk ei broeden wij?

Met de Familiegroep Jongdementie regio Londerzeel komen we online samen rond het thema ‘Op welk ei broeden wij?’

Mistig Landschap

Mistig landschap is een theatermonoloog met live saxofoonmuziek gebaseerd op het
boek ‘Hersenschimmen’ van Bernlef. Deze roman uit 1984 is wereldwijd een enorm
succes en werd in 1988 verfilmd onder dezelfde titel.
De zeer intieme sfeer van de voorstelling ‘Mistig landschap’, samen met de
emotionele teksten die nog meer in de verf gezet worden door de bijpassende
muziekfragmenten, grijpen de toeschouwer bij de keel. Het feit dat de voorstelling
een verhaal is dat verteld wordt door een acteur die de rol van een persoon met
dementie opneemt, maakt dat alles met nog meer intensiteit door het publiek beleefd
wordt.

Hulpmiddelen om langer thuis te blijven met dementie

Mensen met dementie en hun familieleden komen op een ogenblik voor de keuze te staan om langer thuis te blijven of naar een woonzorgcentrum te gaan. Hulpmiddelen bieden vaak mogelijkheden om moeilijkheden thuis te voorkomen en om langer thuis te kunnen blijven wonen, ook met dementie.
Caroline Terranova, medewerker van Memo, Expertisecentrum Dementie Vlaams Brabant, maak je wegwijs in het aanbod van deze hulpmiddelen.

Film “The Father” met Anthony Hopkins

In deze film worden we als kijker meegenomen in de belevingswereld van Anthony Hopkins. Hij is een tachtigjarige man wiens leven steeds meer wordt gedomineerd door de gevolgen van dementie.
Zij ervaringen van frustratie en vervreemding voelen aan alsof deze onszelf toebehoren en langzaam ontstaat een web van onduidelijkheid en verwarring, precies zoals Anthony Hopkins dit in zijn eigen ervaart.

Wat is dementie?

Neurologe Anneke Govaerts komt meer uitleg geven over ‘Wat is dementie?’
Met mogelijkheid tot stellen van vragen en napraten met andere aanwezigen.

“Waar halen we de zuurstof om voort te doen?”

We komen online samen met de Familiegroep Jongdementie regio Londerzeel rond het onderwerp “Waar halen we de zuurstof om voort te doen?”.
Aanmelden kan vanaf 19:40.
Vooraf inschrijven is noodzakelijk opdat u de link zou ontvangen.

“Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt.”

“Wat je in je hart bewaart, raak je nooit meer kwijt” gaat over rouw- en verliesverwerking.
Dit onderwerp wordt besproken onder de mantelzorgers binnen de Familiegroep Jongdementie regio Londerzeel.
Deuren open om 19:30, starten om 20:00.
Vooraf inschrijven is wenselijk omwille van de veiligheidsvoorschriften covid.

“Wat als het thuis niet meer lukt?”

“Wat als het thuis niet meer lukt?” wordt gegeven door Sigrid De Geyter, coördinator regionaal expertisecentrum dementie Memo.
Deuren open om 19:30, start om 20:00.
Vooraf inschrijven is wenselijk omwille van de veiligheidsvoorschriften covid.

“Kom we gaan een haai melken”

“Kom we gaan een haai melken” gaat over belevingsgericht omgaan met mensen met dementie. Het wordt gegeven door Amber ten Brink, activiteitenbegeleider en auteur.
Deuren open om 19:30, starten om 20:00.
Vooraf inschrijven is wenselijk omwille van de veiligheidsvoorschriften covid.

“Op bezoek bij mensen met dementie”

“Op bezoek bij mensen met dementie” wordt gegeven door Hilde Vanderlinden, referentiepersoon dementie en psychologe.
Deuren open om 19:30, starten om 20:00.
Vooraf inschrijven is wenselijk, omwille van de veiligheidsvoorschriften covid.

“Communicatie met personen met dementie”

“Communicatie met personen met dementie” wordt gegeven door Hilde Vanderlinden, referentiepersoon dementie en psychologe.
Deuren open om 19:30, starten om 20:00.
Vooraf inschrijven is wenselijk omwille van de veiligheidsvoorschriften rond covid.

“Wat iedereen zou moeten weten over dementie”

“Wat iedereen zou moeten weten over dementie” wordt gegeven door Luc Tritsmans, gespecialiseerd in neurowetenschappen. Dit Praatcafé is in samenwerking met Familiegroep Dementie regio Grimbergen.
Deuren open om 19:30 en start lezing 20:00.
Vooraf inschrijven is aangewezen omwille van voorzorgsmaatregelen Covid.

Dementie en nu – psycho-educatie voor mantelzorgers van iemand met dementie

Dementie en nu bieden we op De Veste aan vanaf 8 maart 2022 van 13u30-16u30.
Het programma bevat 10 sessies op volgende data:

Dinsdag 08/03/2022
15/03/2022
29/03/2022
19/04/2022
26/04/2022
10/05/2022
17/05/2022
31/05/2022
14/06/2022
28/06/2022

Voor meer informatie kan u terecht bij
Sofie Drijkoningen: 013/380.970 of 013/380.668
de.veste@sad.be

Als je opvang nodig hebt voor je familielid, neem dan contact met ons op en dan bekijken we wat mogelijk is.

De Veste
Vestenstraat 1
3290 Diest

Manu Keirse

Ter ere van wereld dementie dag. Onderwerp: dementie en verlies

Familiedag

wandeling voor personen met dementie en hun mantelzorger(s)