Maaltijdgebeuren bij personen met dementie

Kom langs op ons Praatcafé ‘Maaltijdgebeuren bij personen met dementie’ en ontdek hoe maaltijden een uitdaging kunnen zijn voor personen met dementie en hun omgeving. We bespreken hoe we het eetmoment aangenamer en gemakkelijker kunnen maken. We delen interactief tips over maaltijdstructuur, aangepaste voeding, omgaan met slikstoornissen en het creëren van een rustige eetsfeer. Er is ruimte voor vragen, ervaringsuitwisselingen en een warme babbel.
Hulp nodig bij opvang en vervoer ? Laat het ons weten !

Danscafé voor mantelzorgers en partners

Ben je mantelzorger van een persoon met dementie en houden jullie van muziek, dan zijn jullie welkom. Je betaalt 7 euro (met Uitpas voor 1,40 euro) per persoon voor een middag vol muziek en dans. Je krijgt hiervoor koffie en een lekker stuk taart. Jullie zitten samen met enkele referentiepersonen dementie. Er is de mogelijkheid om vragen te stellen, te ventileren of gewoon een babbel te slaan met lotgenoten. Ticketverkoop start op 13 mei aan het loket van het dienstencentrum De Zonnebloem in Veurne.

Help, mijn mama vergeet soms te eten

Over dementie & (onder)voeding, zowel in de thuissituatie als in de (palliatieve) zorgsetting.
We bespreken de uitdagingen die we ondervinden om personen met dementie op een juiste manier te ondersteunen bij de maaltijd. Er is ook aandacht voor malnutritie en de gevolgen hiervan.

‘Zo lang mogelijk thuis blijven wonen’ – Dienst Thuiszorg

De dienst thuiszorg ondersteunt thuiswonende ouderen en/of zorgbehoevende inwoners van Wevelgem in de zoektocht naar de meest kwaliteitsvolle zorg op maat om hen zo volwaardig en lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen. Een maatschappelijk werker van de thuiszorg geeft informatie over: het aanbod aan thuiszorgmogelijkheden voor personen met dementie en hun mantelzorgers, mogelijke tegemoetkomingen en extra voordelen, …
Na de uiteenzetting is er ruimte voor vragen en kan er nagepraat worden.
Hulp nodig bij opvang en vervoer ? Laat het ons weten !

dementie – Hulpmiddelen

Personen met dementie en hun mantelzorgers willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar zijn meer dan wie ook, afhankelijk van de kwaliteit van de materiële en sociale omgeving. Is deze aangepast aan hun specifieke noden? In deze bijeenkomst staan we stil hoe je de persoon met dementie kan ondersteunen door de vorm en inrichting van je woonomgeving. Wat geeft hem/haar houvast? Hoe zorg je er voor dat een persoon met dementie makkelijk zijn/haar weg vindt en wat is het belang van kleur en licht? Aan de hand van praktische voorbeelden proberen we op deze en andere vragen een antwoord te formuleren.
Na de uiteenzetting is er ruimte voor vragen en kan er nagepraat worden.
Hulp nodig bij opvang en vervoer? Laat het ons weten!

Praatcafé dementie HOLSBEEK

Als veranderend gedrag een uitdaging wordt.
Spreker: Hilde Vanderlinden, psycholoog en referentiepersoon dementie

Huis-, tuin- en keukenweetjes over dementie

Spreker Katja van Goethem geeft in deze sessie praktische tips voor mantelzorgers en iedereen die met dementie te maken heeft. Je krijgt heel wat huis-, tuin- en keukenweetjes over dementie. Wat werkt en wat werkt niet in de omgang met een persoon met dementie? Katja werkt op zorgboerderij De Rimpeling. Ook is ze lesgever, verteller en geraakt door dementie.

Draagkracht en draaglast bij mantelzorgers

Bij de zorg voor personen met dementie kan de balans tussen draagkracht en draaglast
snel uit balans raken. Mantelzorgers lopen vaak het risico op overbelasting door
emotionele belasting, fysieke belasting, sociale isolatie en financiële druk. Tijdens dit praatcafé krijg je meer informatie over de lichtpuntjes en de valkuilen die het zorgen voor een persoon met dementie met zich meebrengen.

‘Voor ik het vergeet’

OEind 2018 leefde televisiemaker Wannes Deleu een maand bij zijn grootmoeder die aan dementie lijdt in woonzorgcentrum Ten Olm. Om de banden aan te halen en te ondervinden wat dementie écht met iemand doet. Hieruit resulteerde de driedelige docureeks “Voor ik het vergeet” op Eén. Wannes brengt een beklijvende lezing over dementie, maar ook over een kleinzoon en grootmoeder die elkaar terugvinden, over de beperkingen van een ziekte heen.
Hulp nodig bij opvang en vervoer ? Laat het ons weten !

voorstelling PCD Kasper Bormans

Kasper Bormans brengt op een bijzondere manier ” Tijd maken voor mensen met dementie en 25 manieren om te communiceren”. Deuren open om 18u30
Deze voorstelling is gratis. Stoel reserveren via mechelen.be/kasper-bormans of langsgaan bij UIT in Mechelen- Vleeshouwerstraat 6

Theatervoorstelling ‘Bobijn’

Infopunt Dementie Elverdinge presenteert ‘Bobijn’, een theatervoorstelling over dementie.

“Bob is zijn Bobijn kwijt. En later nog eentje. Hij protesteert, is kwaad, gelaten en soms triest.
Is Bob nog steeds Bob? Zelfs zonder zijn Bobijn?”
Je ontdekt het dit najaar tijdens de voorstelling op 18 september ‘24 in Elverdinge.
Een samenwerking met Poetry Pigeon vzw en TGoesting.

De voorstelling gaat over het vergeten van herinneringen. Wat doet dit met een mens en zijn omgeving? Bobijn biedt herkenning en wil handvaten aanreiken aan familie, mantelzorgers, professionelen van personen met dementie.

De voorstelling wordt gratis aangeboden door het Infopunt Dementie Elverdinge. Plaatsen zijn beperkt tot 100 personen.

Voor professionelen voorzien we een attest van vorming (indien gewenst – op aanvraag).

De deuren én bar gaan open om 18u00.
De voorstelling start om 20u00 en duurt tot 21u00, gevolgd door een interactief moment.

Vooraf kan je wat netwerken, bijpraten bij een hapje en drankje.
De voorstelling gaat door in de gezellige zomerterras van WZC Home Vrijzicht.
We duimen alvast voor goed weer!
Bij slecht weer wijken we uit naar de cafetaria van ons woonzorgcentrum.

Interesse? Van harte welkom!
Graag vooraf in te schrijven via
onthaal@homevrijzicht.be of 057/22 41 80

Praatcafé Dementie

Thema: ‘Omgaan met dementie’
Spreker: Hilde Vanderlinden, psycholoog en referentiepersoon dementie

Wanneer eten moeilijk wordt…

Eten heeft een belangrijke betekenis in een mensenleven. Kom meer te weten over de impact van dementie op het maaltijdgebeuren. Hoe voedsel aanbieden? Hoe omgaan met slikstoornissen? Hannah Vanlee, dementieconsulent en ergotherapeut geeft inzichten en tips.

Nachtelijke onrust bij personen met dementie

Slaap is voor iedereen belangrijk. Nachtelijke onrust bij dementie is een belangrijk probleem dat niet alleen gepaard gaat met veel ongemak voor de persoon met dementie. Ook de
mantelzorgers en professionele zorgverleners worden erdoor belast. Tijdens deze voordracht door Stéfanie Clément van ECD Sophia gaan we op zoek naar mogelijke uitlokkers van de onrust en allerlei tips om de onrust te voorkomen of aan te pakken.
Na de voordracht is er ruimte voor vragen en kan er nagepraat worden.
Hulp nodig bij opvang of vervoer ? Laat het ons weten !

Va is Koning

Theatervoorstelling over dementie en de ziekte van Alzheimer
Door Willy De Jaeghere.

Minne en meer

Over beminnen en graag zien bij personen met dementie.
Door Caroline Terranova, referentiepersoon dementie en vormingsmedewerker

Wat is Dementie

Door Katja Van Goethem, Medeoprichtster Zorgboerderij Rimpeling VZW

Minne en meer

Over beminnen en graag zien bij personen met dementie

Theatervoorstelling ‘Bobijn’

Bobijn is een theatervoorstelling over het vergeten van herinneringen. En wat dat doet met een mens en zijn omgeving… Bobijn biedt herkenning en wil handvaten aanreiken aan familie, personeel en mantelzorgers van personen met dementie.
Inkom gratis, maar wel graag vooraf inschrijven aub ?
Hulp nodig bij opvang en vervoer ? Laat het ons weten ?

Praatcafé dementie

verschillende tegemoetkomingen en vakantiemogelijkheden.
Met gratis koffie en taart

Theatermonoloog ‘Mist, mijn moeder en ik’

In deze voorstelling ‘Mist, mijn moeder en ik’ vertelt Leen Persijn over de ervaringen met haar moeder die dementie heeft.
Ze heeft het over haar falend geheugen, haar verward gedrag, haar onrust en achterdocht, haar agressies en de vaak hilarische anekdotes.
Ze vertelt openhartig hoe ze zelf, met vallen en opstaat, met dementie heeft leren omgaan.
Tussendoor brengt ze enkele passende teksten en poëzie en zingt ze een paar liederen.

“Haal meer uit je bezoek”

– Op bezoek gaan bij een familielid met dementie kan soms een uitdaging zijn. Hoe komt dit?
– Schuldgevoelens van de mantelzorger
– Praktische tips en concrete inzichten om jouw bezoek aangenamer te maken

Filmvoorstelling Rebels

Filmvoorstelling Rebels

“Oude mensen willen vooral lekker rusten. Het liefst zitten ze in hun luie stoel voor tv met een dekentje over hun knieën. Dagelijkse beslommeringen geven ze zoveel mogelijk uit handen en een uitgesproken mening hebben ze al lang niet meer. Maar is dat wel zo? Natuurlijk niet”, klinkt het bij de initiatiefnemers van de nieuwe documentairefilm ‘rebels’. “In werkelijkheid ergeren de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd.” In ‘Rebels’ bewijzen ze het tegendeel. Elk op hun eigen manier verzetten verschillende ouderen zich tegen de betutteling en doen ze er alles aan om gehoord te worden.

Praatcafé Dementie: De mantelzorger aan het woord

Wat men niet kan helen, moet men strelen. Maar hoe doen we dat dan? Een panel van toegewijde mantelzorgers vertelt je graag hun ervaring. Over het eerste ‘niet-pluis’-gevoel, de gesprekken met naasten, over de vreugde en het verdriet. Deel mee in deze inspirerende avond.

Praatcafé Dementie: De mantelzorger aan het woord

Wat men niet kan helen, moet men strelen. Maar hoe doen we dat dan? Een panel van toegewijde mantelzorgers vertelt je graag hun ervaring. Over het eerste ‘niet-pluis’-gevoel, de gesprekken met naasten, over de vreugde en het verdriet. Deel mee in deze inspirerende avond.

Gedrag dat wij als moeilijk ervaren, hoe gaan we daarmee om?

De welzijns- en ouderenraad van Bierbeek organiseren ism het wzc d’Eycken Brug het praatcafé dementie Bierbeek. Thema: Gedrag dat wij als moeilijk ervaren. Spreekster Greet Herkes is dementiecoach aan huis en zal haar kennis en ervaring met ons delen. Hopelijk keren mantelzorgers naar huis met wat meer inzicht en enkele handige tips.

Wat is dementie en wat doet dit met jou als familielid/ mantelzorger

Vaak is het niet altijd makkelijk om als naaste om te gaan met de gevolgen van deze ziekte. Daarom willen we mantelzorgers en geïnteresseerden graag uitnodigen om samen met Marieke Verbiest onder te duiken in de wereld van dementie tijdens ons Praatcafé Dementie. Marieke Verbiest is spreker van de avond en tevens klinisch neuropsycholoog, gekend voor haar boeiende uiteenzettingen over dementie.
Nadien is er de mogelijkheid om eigen ervaringen uit te wisselen, je hart eens te luchten bij lotgenoten, of gewoon een gezellig babbeltje te doen.

Pijn bij dementie

Geriaters van Regionaal Ziekenhuis Tienen komen toelichting geven over ‘Pijn bij dementie en hoe hier mee omgaan’.

‘Pijn bij dementie’

door geriaters van RZ Tienen
Mensen met dementie kunnen vaak niet goed
aangeven of ze pijn hebben. Zij uiten pijn op een
andere manier. Geriaters van RZ Tienen geven
hierover meer duiding.

‘Erfelijkheid bij (jong)dementie’

door Isabelle Cleynen, hoofddocent KULeuven
faculteit geneeskunde en verantwoordelijke van
het laboratorium voor complexe genetica
Is (jong)dementie erfelijk? Deze vraag leggen we op
deze avond voor aan onze gastspreker.

Slaap bij dementie

Prof. Dr. Maarten Van den Bossche, ouderenpsychiater van UPC Leuven legt uit hoe dementie de slaap beïnvloedt. Een bezorgdheid die ook mantelzorgers wakker houdt.

Het Ventiel, buddywerking voor mensen met jongdementie

Jongdementie, een relatief nieuw begrip maar zeker heel ingrijpend voor de persoon en zijn/haar omgeving. Veel dingen lukken niet meer, mensen verzeilen stilaan in een sociaal isolement. Het Ventiel vzw organiseert o.a. buddywerking voor mensen met jongdementie. Wat vroeger alleen lukte, kan nu samen met een buddy gedaan worden. De nadruk komt te liggen op wat wél nog kan ; op deze manier wordt het sociaal isolement toch doorbroken. Gudrun van Het Ventiel legt uit wat deze warme organisatie te bieden heeft in de ondersteuning van mensen met jongdementie, hoe ze ontstaan zijn en wat ze in de toekomst nog in petto hebben. Ze vertrekt vanuit haar eigen situatie…
Hulp nodig bij opvang en vervoer ? Laat het ons weten !

Film ‘Façades’

De veertigjarige Alex trekt bij haar dementerende vader in nadat haar moeder hem in de steek liet. Het lijkt een mooi gebaar van een bezorgde dochter maar achter haar masker als behulpzame dochter gaan een aantal geheimen schuil die met haar huwelijksperikelen en jeugdtrauma’s te maken hebben. Met acteurs Natali Broods en Johan Leysen, in een regie van Kaat Beels.
Hulp nodig bij opvang en vervoer ? Laat het ons weten !

Praatcafé Dementie brOes/ Samen over Dementie BXL

Praatcafé Dementie brOes wordt …

Samen over Dementie BXL
Wil je meer te weten komen over dementie?

Wil je jouw verhaal eens kwijt?

Of wil je horen hoe anderen hiermee omgaan?

Dat kan met een drankje erbij op Samen over Dementie BXL.

Praatcafé Dementie brOes/ Samen over Dementie BXL

Praatcafé Dementie brOes wordt …

Samen over Dementie BXL
Wil je meer te weten komen over dementie?

Wil je jouw verhaal eens kwijt?

Of wil je horen hoe anderen hiermee omgaan?

Dat kan met een drankje erbij op Samen over Dementie BXL.

Praatcafé dementie BXL/ Samen over dementie

Veranderend gedrag zal vroeg of laat optreden bij mensen met dementie. Als naaste is het vaak erg moeilijk om hierop te reageren en mee om te gaan. Een pasklare oplossing is er niet altijd, maar inzicht krijgen in de oorzaken van veranderend gedrag kan helpen om dit te kaderen. Op deze bijeenkomst brengen we mantelzorgers samen om in gesprek te gaan over jullie ervaringen, onder begeleiding van een medewerker van het Expertisecentrum Dementie Brussel.

Praatcafé jongdementie: wat is jongdementie?

Dementie bij personen vòòr de leeftijd van 65 jaar noemt men jong dementie. Omdat die mensen (vaak) nog werken, een gezin hebben met (jonge) kinderen en vaak een lening hebben afgesloten, betekent die diagnose op alle vlakken een grote aanpassing voor het gezin.
Gastspreker: Katja Van Goethem, Freelance medewerker Memo

Praatcafé dementie Halle

A sense of home: samen bouwen aan een nieuwe thuis
Spreker: Maite Mallentjer, lector AP Hogeschool en auteur van “a sense of home”

Praatcafé Dementie

Tijdens het Praatcafé hebben we het samen over verschillende
hulpmiddelen voor personen met dementie. Denk aan de
dementieklok, kleuren, pictogrammen, …
Het Praatcafé vindt plaats onder begeleiding van spreker
Kathleen Vandenbroucke (ECD Sophia). Heel wat van die
hulpmiddelen zal Kathleen ook meebrengen. Na het praatcafé
is er ruimte voor ontmoeting

‘Euthanasie en negatieve wilsbeschikking’ Mieke Werbrouck Het Huis van de Mens

Mevrouw Werbrouck maakt ons wegwijs : ‘Hoe kan je, bewust of niet meer bewust, met je eigen levenseinde omgaan ? Om je eigen keuzes te maken, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Voor later : wat kan je nu doen voor later als je zelf niet meer zou kunnen beslissen ? De 5 voorafgaande wilsverklaringen komen aan bod. Je komt te weten hoe je een behandeling kan weigeren als je het zelf niet meer kan beslissen, of je op hogere leeftijd nog organen kan doneren… En voor nu : wat als je bij je volle verstand bent en nu wil mee beslissen ? We staan stil bij de patiëntenrechten, het actueel verzoek om euthanasie, palliatieve zorg. We overlopen de mogelijkheden bij dementie, de voorwaarden voor euthanasie, palliatieve sedatie,… Naast correcte info is het belangrijkste advies : praat erover , met je naasten, met je arts.’ Na de uiteenzetting is er ruimte voor vragen en kan er nog nagepraat worden.
Hulp nodig bij vervoer of opvang ? Laat het ons weten ?

Huidhonger – Intimiteit

Thema: Verlangen naar een fysiek contact, een simpele knuffel, positieve effecten….ook tijdens het dementieproces?
spreker: Jelle Baart dementie-expert RECD Orion ism PGN

Goesting en grijs

Goesting en grijs
Spreker: Elke Keepers (Expertisecentrum Dementie Tandem)

Wat is dementie?

Wat is dementie?
Spreker : Dr. Inge Roes (Huisarts en Coördinerend raadgevend arts)

Lachen is gezond

Muzikale wandeling : een leuke namiddag samen met personen met dementie op Wereld Alzheimer Dag. Deze dementievriendelijke wandeling met een vleugje muziek is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.