Het startschot voor de ‘Opleiding referentiearts dementie’ werd gisteren op het kringloket van Domus Medica gegeven. In het kader van het pilootproject referentiearts dementie gaat in oktober 2023 de e-learning ‘Opleiding tot referentiearts dementie’ van start. Vlaanderen wil zo bij de huidige en de toekomstige artsen, meer kennis over dementie inzetten. We zijn hierin koploper in Europa.
Het doel van de opleiding is om artsen handvaten te bieden bij het vroegtijdig herkennen van signalen van dementie, het stellen van de juiste (zorg-) diagnose.
Het dementieplan Vlaanderen 2021-2025 benadrukt de rol van de huisarts in de vroegtijdige herkenning van signalen van dementie, de diagnose en zorgdiagnose, de behandeling en de opvolging van de patiënt. In het dementieplan Vlaanderen is een referentiearts dementie een huisarts, ouderenpsychiater, geriater of neuroloog die advies geeft aan collega-artsen die met vragen over patiënten met dementie zit.
Rol van de referentiearts dementie
Op macroniveau signaleert de referentiearts dementie uitdagingen naar het beleid in overleg met de regionale Expertisecentra Dementie. Op mesoniveau heeft hij een sensibiliserende rol en werkt samen met de eerstelijnzone, lokale beleidsmakers en zorgvoorzieningen. Daarbij heeft hij ook een adviserende rol naar de eerstelijnzone en draagt hij zijn expertise in dementie actief uit.
Programma
In het programma komen volgende relevante thema’s aan bod: epidemiologie, pathologie, zorgdiagnose, (niet)farmacologische benaderingen, palliatieve zorg, juridische en ethische aspecten, mantelzorgers, communicatie …
De opleiding bestaat uit vijf e-learning modules en één fysieke bijeenkomst op 14 december.
Dit project is een co-creatie van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Domus Medica, Prof. dr. Jan De Lepeleire en de Vlaamse overheid.
Klik hier voor meer info.