Boek: Mijn alzheimer – Een hoopvol leven

Mijn alzheimer – Een hoopvol leven
Het eerste dagboek van iemand met dementie in Vlaanderen.  

Johan Schelstraete, een persoon met dementie, schrijft het eerste dagboek in Vlaanderen. Met zijn werk toont hij aan dat mensen met dementie nog hoopvol leven en in eerste instantie mens blijven. Hiermee wil hij lotgenoten ondersteunen en hoopt dat zijn boek als lesmateriaal in het onderwijs en bij zorgprofessionals wordt gebruikt. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen steunt dit initiatief. 

Johan Schelstraete (78) kreeg 5 jaar geleden de diagnose alzheimer. Met dit boek wil hij zijn verhaal vertellen, niet alleen voor zichzelf, maar voor iedereen die vroeg of laat met dementie te maken krijgt. Hij wil laten zien dat er, zelfs in de mist van vergetelheid, nog altijd een mens schuilgaat met verhalen, emoties en een diep verlangen naar verbinding. In 2020 begon hij met de voorbereidende studie, met het besef dat hij het boek wellicht niet zelf zou kunnen afmaken. In het verloop van zijn aandoening kon er een moment komen waarop zijn sterk verminderd cognitief vermogen hem niet meer zou toelaten om nog te schrijven. Johan slaagde er met de hulp van zijn partner en mantelzorger net in om het tijdig af te ronden.

Het doel van zijn boek
Tot dat moment is Johan zijn doel om zorgverleners te informeren en lotgenoten te ondersteunen, te helpen en te bemoedigen om op de best mogelijke manier met dementie om te gaan, om zo hun leven nog veel, zelfs méér, zin en betekenis te geven.

Een sterk engagement
Johan sloot zich aan bij de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie van Alzheimer Liga Vlaanderen en werd ook één van de ambassadeurs van de sensibiliseringscampagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’. Zijn enthousiasme en openhartigheid zijn zo aanstekelijk dat hij voor lezingen, een webinar en voor de podcast Mistlicht van de VRT werd gevraagd. Om recht te doen aan Johans wens, ondersteunt het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen graag deze publicatie. Op die manier belandt het boek daar waar het iets kan betekenen: bij zorgprofessionals, in het onderwijs en ook bij iedereen die zich met dementie geconfronteerd weet.

Het boek is hier te koop.