Innovatieve applicatie geeft bewoners met dementie een stem bij beslissingen over hun vroegtijdige zorgplanning
Gisteren werd in het West-Vlaamse Marke de applicatie ‘voor ik het vergeet’ gelanceerd voor de Vlaamse hulpverleners op de studiedag ‘Vroegtijdige zorgplanning voor personen met dementie: van richtlijn tot app’. Het evenement was georganiseerd door woonzorgcentrum De Ruyschaert Marke, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. De applicatie maakt deel uit van een gans proces over vroegtijdige zorgplanning dat de gebruiker een visie, een methodiek en een tool aanbiedt. Het is meer dan enkel een manier om het gesprek te voeren. Het project steunt op vier innovatieve pijlers nl. een gestructureerde vragenlijst voor het voeren van de eigenlijke gesprekken, de applicatie zelf, filmopnames van de gesprekken en tenslotte een dubbele analyse van de beelden door zowel team als familie.
Familieleden van de bewoner met dementie ervaren de gesprekken en de filmopnames als positief en geven aan dat het hen ondersteunt in het nemen van beslissingen rond het levenseinde. Beslissingen die, net door het voeren van het gesprek en het zien van de film, soms worden bijgestuurd. De applicatie is er initieel gekomen naar aanleiding van een projectoproep ‘vroeger nadenken … over later’ vanuit de Koning Boudewijnstichting (KBS). Intussen werd de applicatie verder uitgewerkt en geprofessionaliseerd, met steun van KBS en de Nationale Loterij en in partnerschap met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen.
Op de studiedag werd ook nog de eerste wetenschappelijke richtlijn voorgesteld rond vroegtijdige zorgplanning en palliatieve zorg, specifiek voor mensen met dementie. Dit is een internationale primeur en een unieke samenwerking tussen de vier Vlaamse universiteiten en de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. Deze moet professionele hulpverleners helpen bij de zorg en ondersteuning aan het levenseinde en hen bewust maken van de mogelijkheden en beperkingen.
De voorstelling van de app kon ook rekenen op de nodige mediabelangstelling. Herbekijk de reportage van Focus en WTV of herbeluister hieronder het interview op Radio 2.
Wegens de grote belangstelling wordt de studiedag ‘Vroegtijdige zorgplanning voor personen met dementie: van richtlijn tot app’ op 1 december herhaald in Antwerpen. Interesse? Je kan via deze link inschrijven!