Reminiscentie

Op deze pagina vindt u meer informatie bij de toepassing ‘Reminiscentie’.

  • Aanbevolen en aanvullende literatuur
  • Inspirerende praktijken

Aanbevolen literatuur

  • Dely, H. (2015). De schat van je leven. Herinneringen ophalen met mensen met dementie. Antwerpen: Uitgeverij EPO.
  • O’Philbin, L., Woods, B., Farrell, E. M., Spector, A. E., & Orrell, M. (2018). Reminiscence therapy for dementia: an abridged Cochrane systematic review of the evidence from randomized controlled trials. Expert Review of Neurotherapeutics, 18(9), 715-727.

Aanvullende literatuur

  • Dely, H. (2016). Reminiscentie bij personen met dementie: (niet) zomaar terug naar het verleden? Van begrijpen naar begeleiden. Handboek voor referentiepersonen dementie en andere betrokkenen. Brussel: Politeia.
  • Fontaine, B. (2016). Werken met levensverhalen in de zorg voor mensen met dementie. Geron, 18(4), 29-32.
  • Lucassen, G. (2011). Om nooit meer te vergeten: Een herinneringsboek maken met dementerende mensen: Bohn Stafleu van Loghum.
  • McKeown, J., Clarke, A., Ingleton, C., Ryan, T., & Repper, J. (2010). The use of life story work with people with dementia to enhance person‐centred care. International Journal of Older People Nursing, 5(2), 148-158.
  • Smedts, S. (2017, 1 september 2017). Iedereen autobiograaf, De Standaard.
    Fulltext: klik hier.
  • Voets, R., & Dormaels, M. (2015). De kracht van het levensverhaal. Narratieve zorg bij ouderen. Leuven: Acco.

 

Vergeet-me-liedjes (Zorgpunt Waasland, Sint-Niklaas)

‘Nadat Koor en Stem zijn werking kwam toelichten op het Overlegplatform Dementie, groeide bij ons het idee om in Sint-Niklaas een contactkoor voor thuiswonende personen met dementie op te richten’, vertelt Caroline Vanlaere, wijkverantwoordelijke in een dienst voor gezinszorg. ‘We hadden al een aantal contactkoren in de woonzorgcentra, waar ook het dagverzorgingscentrum soms bij aansloot, maar die zaten goed vol. Bovendien zijn er heel wat mensen die thuis wonen en hier dus niet bij kunnen aansluiten.’ Zo ontstond in september 2017 contactkoor Vergeet-me-liedjes. LDC Den Aftrap stelde zijn deuren open en algauw vonden de initiatiefnemers een muziektherapeute en een verzorgende met muzikaal talent om de groep te begeleiden. ‘Vrij snel hadden we een vaste groep van ongeveer 15 zangers. Ook De Companjong, de buddywerking voor mensen met jongdementie, sluit aan. Zo hebben we een gemixte groep van jongere en oudere personen met dementie. De muziektherapeute kiest altijd voor een combinatie van liedjes waar jong en oud zich in herkent.’ Het contactkoor vraagt steeds dat ook een mantelzorger aansluit zodat de persoon met dementie een bekend gezicht bij zich heeft. ‘Bovendien is het een fijne activiteit om samen te doen’, zegt Caroline. ‘Hoe we de thuiswonende mensen met dementie bereiken? We spreken hen voornamelijk rechtstreeks aan via onze eigen thuiszorgdiensten en rekenen op mond-aan-mondreclame. Ook maken we ons kenbaar via de lokale pers en op de Dag van de Zorg. Een tip voor andere zorgvoorzieningen? Bedenk goed hoe je continuïteit zal garanderen – ook in vakantieperiodes. Laat je omringen door een enthousiaste groep vrijwilligers waar je op kan rekenen.’

Contactgegevens: www.selwaasland.be/contactkoor of via Caroline Vanlaere op caroline.vanlaere@sint-niklaas.be.

 

De rietzangers (WZC Hof ter Engelen, Lokeren)

Twee keer per maand, op donderdagvoormiddag, ontmoeten een vijftiental bewoners met dementie, hun familieleden en vrijwilligers elkaar om samen te zingen. Het contactkoor ‘de rietzangers’ bestaat al enkele jaren. Qua repertoire baseren ze zich vooral op de cd’s van Koor en Stem, maar verzoeknummers zijn zeker welkom. 3 personeelsleden hebben zich voor dit contactkoor geëngageerd: de maatschappelijk assistente zorgt voor  pianobegeleiding, een zorgkundige neemt de taak als dirigente op zich en zorgt er samen met  de ergotherapeute voor dat er zo veel mogelijk individueel contact wordt gemaakt. Bij de Rietzangers kiest men ervoor om te werken met een vaste groep van vijftien bewoners. Dit om de kleinschaligheid en intieme sfeer te behouden.

Contactgegevens: An Veillaird – AnVeillaird@hofterengelen.be

 

De valies (WZC De Populier, Geraardsbergen)

Enkele jaren geleden ontstond in woonzorgcentrum De Populier het project De Valies. Bewoners trokken er met een grote bruine valies op uit in de regio Geraardsbergen om bekende plaatsen te fotograferen: het huis waar ze vroeger woonden, de markt, de luciferfabriek … De valies kreeg een prominente plaats op elke foto. ‘Veel verhalen van vroeger kwamen boven en we hadden veel plezier bij het maken van de foto’s’, vertelt Marijke, diensthoofd ergo-animatie. ‘Omdat we het jammer vonden dat zwaar zorgbehoevende bewoners niet mee konden op de uitstappen, besloten we om iets met die verhalen te doen. We verwerkten ze tot een reminiscentiekoffer over Geraardsbergen. Het was een groot succes! Intussen hebben we niet één, maar vele herinneringskoffers, zoals over mattentaarten en lucifers. We kunnen andere voorzieningen zeker aanraden om hun reminiscentiekoffers te vullen met foto’s door en met de bewoners. Dan wordt het een product van jullie allemaal samen.’

Het woonzorgcentrum houdt ook op andere vlakken contact met het verleden en heden van de stad. Zo volgt het onder de naam ‘SeniorPopulier’ actief mee wat er gebeurt op sociale media en gebruikt het Google Streetview voor een virtuele wandeling in Geraardsbergen.

Bekijk het filmpje via deze link.

Contactgegevens: dienst ergo-animatie via 054 433802.