Dementie onder de aandacht tijdens de boekenbeurs

Dementie onder de aandacht tijdens de boekenbeurs

Begin deze maand was er weer de jaarlijkse boekenbeurs in Antwerpen, en ook deze keer waren onze publicaties te vinden bij diverse standhouders. Maar ook anderen kwamen er hun werk over dementie voorstellen.

Nicci Gerrard
Zo was Nicci Gerrard aanwezig, die samen met haar man zeer succesvolle thrillers schrijft onder het pseudoniem Nicci French. Dit jaar publiceerde ze een boek over haar vader, die vijf jaar geleden overleed en aan dementie leed. Of eigenlijk gaat het boek niet over haar vader, maar over haar eigen zoektocht naar wat dementie is en hoe zij er mee overweg leert gaan. Het boek is een schatkist geworden met verslag van zowel goede als minder goede dagen van haar vader en haar eigen gesprekken met experten en lotgenoten. Dat levert veel informatie op, soms mooie verhalen, maar soms ook keiharde verhalen. Verwacht dus geen geromantiseerd boek.

Gerrard is vooral bijzonder boos op het (niet met name genoemde) ziekenhuis waar haar vader verbleef voor een eenvoudige behandeling aan een zweer, maar uiteindelijk pas na vijf weken verblijf met zwaar toegenomen zorgbehoefte kon verlaten. Het leidde tot de John’s campaign, waarmee Gerrard Britse ziekenhuizen opriep te groeien naar dementievriendelijke ziekenhuizen, onder meer door bezoekuren af te schaffen en mantelzorgers toe te laten. Het kan op pediatrische afdelingen, waarom dan niet op geriatrische afdelingen? Ondertussen hebben vrijwel alle Britse ziekenhuizen inderdaad hun beleid aangepast.

In een gesprek in de marge van haar bezoek benadrukte Nicci Gerrard dat de ervaring met dementie haar leven veranderd heeft. Voordien holde ze door het leven, actief en ambitieus en onafhankelijk zoals de samenleving van ons verwacht. Nu doet ze dat nog, maar is ze veel aandachtiger voor anderen om haar heen die rust nodig hebben, of zorg. We moeten in de samenleving niet alleen de focus leggen op actie en snelheid, maar ook op zorgen voor elkaar, op respect en waardigheid, of, zoals in de Engelse titel van haar boek: ‘What dementia teaches us about love’.

Marnix Peeters, Wannes Deleu en Ivo Victoria
Er was ook een debat tussen drie auteurs die elk een boek schreven naar aanleiding van een directe naaste met dementie. Marnix Peeters publiceerde eerder dit jaar ‘Zo donker buiten’, over zijn moeder. We schreven er in een eerdere nieuwsbrief al een lovende recensie over. Wannes Deleu kwam begin dit jaar al op televisie met de driedelige documentaire ‘Voor ik het vergeet’, een verslag van zijn maand verblijven in het woonzorgcentrum waar zijn grootmoeder woonde. Wannes bracht samen met zijn ‘grootmoe’ Rosa ook een beklijvende getuigenis voor de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’. Hij verwerkte al zijn ervaringen nu tot een boek, een recensie kan je in één van onze volgende nieuwsbrieven verwachten. Als derde auteur nam Ivo Victoria deel aan het debat. Hij publiceerde afgelopen september ‘Alles is oké’, een roman geïnspireerd op zijn moeder die de ziekte van Alzheimer heeft.