Dementie ReferentieArts (DRA)

Dementie ReferentieArts 2025

Als arts kan je een Dementie ReferentieArts in jouw regio vinden op www.huisartsendementie.be 

Loop je als arts vast in de zorg bij een persoon met dementie? Heb je als arts twijfels bij de differentiaal diagnose? Zit je als arts met vragen over juridische aspecten van dementiezorg? Vraag je je als arts af wie je kan betrekken in de ondersteuning van de mantelzorger? Artsen kunnen een beroep doen op lokale Dementie ReferentieArts. Deze collega-artsen staan klaar om andere artsen te adviseren en ondersteunen bij de zorg voor mensen met dementie.

De context 

Vlaanderen en het Brusselse Gewest tellen momenteel ongeveer 150.000 mensen met dementie. Prognoses gaan ervan uit dat het aantal tegen 2070 zal verdubbelen. Artsen zullen steeds meer in aanraking komen met complexe zorgvragen van mensen met dementie en hun mantelzorgers.

In het kader van het pilootproject Dementie ReferentieArts startten in oktober 2023 100 artsen de opleiding tot Dementie ReferentieArts (DRA). Vlaanderen wil zo bij de huidige en de toekomstige artsen op meer kennis over dementie inzetten. Het doel van de opleiding is om artsen handvatten te bieden om collega-artsen te ondersteunen bij het vroegtijdig herkennen van signalen van dementie, het stellen van de juiste (zorg-)diagnose en opvolging van complexe en veranderende zorgnoden. De opleiding werd uitgewerkt in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de expertisegroep chronische zorg van Domus Medica en geëngageerde experten uit het veld.

De opstartfase loopt van 2021 tot en met 2026 en kadert in het dementieplan van de Vlaamse overheid dat de rol van de huisarts in de vroegtijdige herkenning van signalen van dementie, de diagnose en zorgdiagnose, de behandeling en de opvolging van de patiënt benadrukt.

Rol van de Dementie ReferentieArts 

Vanaf maart 2025 zitten de eerste Dementie ReferentieArtsen in het zadel. Zij werden geselecteerd uit de artsen die de opleiding volgden en worden in hun opstart begeleid door Domus Medica en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

De DRA is een huisarts, geriater, neuroloog of ouderenpsychiater die advies geeft aan collega-artsen die vastlopen op problemen met patiënten met dementie. De DRA is enerzijds een expert die medisch advies geeft aan de huisarts en anderzijds een netwerkexpert die kan aanwijzen welke andere zorg- of welzijnsprofessionals in de regio je kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld via het regionale Expertisecentrum Dementie of de eerstelijnszone.

Word Dementie ReferentieArts: opleidingsprogramma

In het voorjaar van 2025 zal er een derde lichting (huis)artsen zich kunnen inschrijven voor de opleiding. Aanmelden kan via deze pagina op onze website.

De online opleiding richt zich naar huisartsen, ouderenpsychiaters, geriaters of neurologe met een interesse in dementie en goesting om een engagement op te nemen in de ondersteuning van collega-artsen in de regio.

In het programma komen volgende relevante thema’s aan bod: epidemiologie, pathologie, zorgdiagnose, (niet)farmacologische benaderingen, palliatieve zorg, juridische en ethische aspecten, mantelzorgers en communicatie.

De totale duur van de opleiding duurt ongeveer 24 uren. Je krijgt een unieke toegang (login) tot het leerplatform van het Expertisecentrum Dementie. Elke e-learningmodule kan gestart, gestopt en hervat worden op zelfgekozen momenten. Accreditatie voor artsen is voor 22 punten voorzien.

Vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Deze kan je ze stellen aan dr. Joke Pauwelyn (DRA-projectleider Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) via joke.pauwelyn@dementie.be of bij Domus Medica, Anneleen Caluwaerts via anneleen.caluwaerts@domusmedica.be.

Bekijk de video.