Studiedag ‘Grijs en goesting' | dinsdag 1 oktober 2019

Senioren en seksualiteit: een onderwerp dat de oren doet spitsen, nieuwsgierig maakt en ook wel eens doet fronsen. Maar heel veel wordt er niet over gepraat. Nochtans valt er een heleboel te leren en te weten over dit thema en kunnen zorgverleners groeien in hun dienstverlening door ook bewust met dit thema bezig te zijn.

Samen met Aditi vzw nodigt Zorgbedrijf Antwerpen je uit voor deze studiedag op dinsdag 1 oktober met plenaire informatiesessies en workshops in kleine groepen. We bekijken intimiteit en seksualiteit bij senioren vanuit biologische, medische, sociale en culturele invalshoeken en vanuit de zorg.

Voor wie is deze studiedag interessant? Voor iedereen die in de zorg werkt en in aanraking komt met senioren. Medisch en paramedisch personeel van woonzorgcentra, ziekenhuizen, thuisverpleging en thuiszorg. Maar evengoed ervaringsdeskundigen, mantelzorgers of anderen die geïnteresseerd zijn in dit thema.

1/ Het ouder wordende lijf vanuit de seksuologie

spreker: Wim Slabbinck (seksuoloog)

Wim deelt een aantal essentiële inzichten vanuit de seksuologie rond fysiek ouder worden. We worden fysiek ouder, wat doet dat met ons lijf en onze geest?

2/ Seksualiteit als basisbehoefte en recht

spreker: Miek Scheepers van Aditi vzw

Seksualiteit maakt integraal deel uit van het leven van ieder mens. Uiteraard geldt dit ook voor elk persoon met een beperking en voor senioren.

3/ Het recht op privacy

spreker: Ann Mortelmans (jurist Zorgbedrijf Antwerpen)

Zich thuisvoelen in een woonzorgcentrum of serviceflat hangt af van verschillende factoren, onder andere het gevoel van privacy. Privacy is een recht. Hoe kunnen zorgverleners dit recht respecteren en wat zijn aandachtspunten?

4/ Sextoys voor senioren en porno in het woonzorgcentrum

spreker: Steven De Weirdt (Aditi vzw) en Iris Van Poppel (Late Night Pleasure)

Iris en Melanie maken je wegwijs in de beschikbaar speeltjes en andere middelen om ouderen optimaal te laten genieten.

5/ Genderidentiteit en seksuele diversiteit in woonzorgcentra

spreker: regenboogambassadeur

Uit onderzoek en dagelijkse contacten met holebi- en transgendersenioren blijkt dat veel senioren opnieuw de kast in gaan als ze in contact komen met de zorg. Ze ‘verstoppen’ hun geaardheid of genderidentiteit. Samen met de regenboogambassadeur ga je op zoek hoe jij het verschil kan maken. Je gaat naar huis met tips om hiermee aan de slag te gaan.

6/ Cultuurverandering rond seksualiteit in de organisatie: hoe kom je tot een positief en open klimaat?

spreker: Els Messelis (gerontoloog en auteur)

Els Messelis zorgde er samen met heel wat collega’s in de zorg voor dat het mogelijk is om op de werkvloer intimiteitsgerelateerde problemen, herkenbaar en bespreekbaar te maken, om zo samen actief te zoeken naar een positieve oplossing. Vanuit haar ervaring zal ze dit proces toe lichten.

7/ Seksualiteit en dementie

spreker: Christian Verelst en Nelle Frederix (co-auteurs van het boek “Als Amor de draad kwijt raakt”)

De seksualiteit van een dementerende kan op de voorgrond treden ten gevolge van de aandoening. Dit roept vragen op voor de persoon in kwestie, eventueel zijn of haar partner, de onmiddellijke omgeving, betrokken hulpverleners en zorgorganisaties. Welke vragen steken de kop op en waar liggen antwoorden?

8/ Stel je vragen aan de échte experts

sprekers: 3 echte experts

Durf vragen te stellen die je nooit eerder durfde te stellen. Ga in gesprek met enkele senioren en leer heel wat bij. Wij nemen je het niet kwalijk als je rode oortjes krijgt.

 • Locatie
  • Woonzorgcentrum De Pelikaan
  • Bosuilplein 1
  • 2100 Deurne
 • Initiatief
  • Zorgbedrijf Antwerpen i.s.m. Aditi
 • Contact
Jouw activiteit op deze kalender? Dat kan! Vul via deze link alle gegevens in en, na goedkeuring, plaatsen we deze graag online.

Je toegevoegde activiteit verschijnt tegelijk op dementie.be, alzheimerliga.be, jongdementie.info, onthoumens.be, dementieennu.info.