Beter voorkomen dan genezen
Dementie kan helaas nog altijd niet genezen of voorkomen worden via medicijnen. Maar we kunnen wel het risico op dementie verkleinen door een hersengezonde leefstijl. In 2018 en 2019 voerden de expertisecentra dementie onder de naam ‘SaniMemorix’ campagne om deze link tussen leefstijl en risico op dementie bekender te maken. Over de resultaten publiceerden werd een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Preventive Medicine. Je kan het integrale artikel hier lezen.
Voor de campagne wist 34.5% van de Vlamingen van 40 tot 75 jaar dat er een link was tussen leefstijl en risico op dementie. Na onze campagne was dat 44.8%. Een mooi resultaat, maar lente 2019 (bij de eindmeting) legde dus nog meer dan de helft die link niet. Ondertussen is er verdere wetenschappelijke onderbouwing van die relatie tussen leefstijl en risico op dementie. Zo schreven onderzoekers in 2020 in The Lancet dat wel 40% van de toekomstige dementie vermeden kan worden. Mooie uitdaging om daar werk van te maken!
Wie zich graag verder verdiept in dit thema, kan terecht bij twee overkoepelende publicaties:
– Livingston, G., et al. (2017). Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet.
– Deckers, K. (2017). The role of lifestyle factors in primary prevention of dementia. Maastricht NeuroPsych publishers.
Meer informatie over leefstijlfactoren die belangrijk zijn om je risico op dementie te verlagen en publicaties op basis van recent wetenschappelijk onderzoek zijn ook op te vragen via doc@dementie.be.