Terugblik webinar ‘Samen actief blijven na de diagnose dementie’ en bijkomende informatiebronnen
Wat is wel nog mogelijk met een diagnose dementie? Kan je nog blijven reizen? Is er een cultureel aanbod voor mensen met dementie? Welk effect hebben (voor)lezen en zingen? Wat kan een dementievriendelijke gemeente voor je doen? Op deze en andere vragen werden antwoorden gegeven tijdens het druk bijgewoonde webinar ‘Samen actief blijven na de diagnose dementie’, een organisatie van CERA i.s.m. het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.
In het webinar ging het onder andere over de kracht van muziek om verbinding te maken tussen de persoon met dementie en de familie. Zingen bevordert de levenskwaliteit en kenmerkt zich door tal van voordelen: zingen reduceert stress, geeft meer mentale weerstand, brengt mensen bij elkaar en haalt personen uit hun isolement. Koor&Stem ondersteunt en begeleidt samenzangmomenten in Vlaanderen, zowel in de thuissituatie als in woonzorgcentra.
Via deze link kan je meer informatie raadplegen over de projecten van Koor&Stem voor personen met dementie en mantelzorgers in woonzorgcentra.
Via deze link vind je meer informatie over de projecten voor thuiswonende personen met dementie en mantelzorgers.
Deze link brengt je naar hun webshop voor didactisch materiaal, zoals repertoirebundels, CD’s en binnenkort ook een nieuwe, gratis, inspiratiegids om zelf aan de slag te gaan!
Daarnaast besteedde het webinar ook ruim aandacht aan heel wat andere inspirerende initiatieven die inzetten op contact met en kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten, zoals buddyproject Het Ventiel. Verder werd ook het aanbod van Museum M in Leuven voor personen met dementie toegelicht. Ook de nieuwe dementie-assistentiekaartjes voor mantelzorgers en mensen met dementie kwamen aan bod. Vanuit het Lezerscollectief werden tenslotte hun initiatieven en de nieuwe projectoproep ‘Jouw verhaal telt’ toegelicht.
Het webinar werd in stijl afgesloten met een gedicht dat auteur Maud Vanhauwaert schreef voor dementievriendelijk Gent. Wie graag een gedrukte versie van het gedicht ‘Zolang’ van Maud Vanhauwaert toegestuurd krijgt, kan zijn of haar postadres mailen naar Veerle Everaet: Veerle.Everaet@stad.gent.