Hoe kan mijn vader toch nog contact hebben met zijn kleinkinderen?
Kleinkinderen en grootouders, in veel gevallen zijn ze onafscheidelijk van elkaar. Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan is één van de maatregelen dat kleinkinderen en grootouders de komende weken elkaar fysiek niet ontmoeten. Dit is voor niemand aangenaam en het gemis leeft bij velen. Dit geldt ook voor personen met dementie. Ook zij ervaren veel plezier in hun omgang met kinderen en al zeker als het de eigen kleinkinderen zijn.
Waarom klikt het ook zo goed tussen hen?
• Kinderen geven minder kritiek of oordelen minder snel.
• Kinderen communiceren op een eenvoudigere manier met anderen. Voor personen met dementie is dit erg stimulerend.
• Kinderen corrigeren geruisloos, zonder teveel ophef en vanuit hun spontaan zijn.
• Kinderen vertellen heel graag en hoeven niet altijd een uitgebreide tegenreactie te ontvangen. Voor personen met dementie is het dan weer fijn om het enthousiasme van kinderen te ervaren.
• Ook personen met dementie behouden heel lang hun zorgende ingesteldheid naar kinderen. Zorgen voor iemand geeft het gevoel van waarde te zijn.
Beiden ervaren dus heel wat fijne effecten uit het contact samen. Maar hoe realiseer je dat met de maatregelen die vandaag gelden? En hoe kunnen we er toch voor zorgen dat er verbinding kan plaatsvinden tussen het kleinkind en de grootouder met dementie?
Enkele ideeën die kunnen inspireren
• Videobellen: Je kan elkaar nu niet fysiek ontmoeten, maar bellen terwijl je elkaar kan zien kan gelukkig wel. Velen hebben een app (via Whatsapp, Skype, www.praatbox.be) waarmee dit mogelijk is. Op die manier kunnen mensen van thuis op de bank met elkaar contact maken, elkaar horen en elkaar zien.
Enkele tips voor de ouders die graag met hun kinderen willen videobellen met een grootouder met dementie
1. Houd het concreet: laat je kind vertellen over wat hij of zij vandaag gedaan heeft. Laat hen de tekening tonen die ze gemaakt hebben. Laat hen het liedje zingen of spelen dat ze hebben ingeoefend.
2. Houd het kort: Je kind mag zeker zijn verhaal vertellen, maar om het overzichtelijk te houden en niet te langdradig te laten worden zorg je best dat het niet meer dan 5 minuten duurt. Een grootouder met dementie kan dan wel heel blij zijn om het kleinkind te zien, maar de aandacht kan snel verdwijnen.
3. Interessant onderwerp: Zijn er dingen waarvan je weet dat de grootouder goed in is of wel vaker een mening over heeft dan is dat wel altijd een goed gespreksonderwerp zoals de kleinzoon die een doelpunt heeft gemaakt en de grootvader die vertelt over zijn voetbaldagen. Of de kleindochter die graag wil leren bloemen zaaien en de grootmoeder met groene vingers die advies geeft.
4. Het tempo niet te snel: Let erop om het scherm niet te vlug te draaien, gespreksonderwerpen niet steeds te wisselen, let op de snelheid waarmee de kinderen spreken.
• Tekeningen: Ook kleinkinderen missen hun grootouders en willen graag iets voor hen doen. Heel wat van hen maken dan wel eens graag tekeningen en doen ze dan cadeau aan hun grootouders. Bij het bezorgen van de tekeningen kan je hen vragen om een berichtje te sturen om hun kleinkind te bedanken, een foto te nemen samen met de tekening of om tijdens de volgende keer dat je videobelt de grootouder met dementie te laten tonen waar de tekening hangt.
• Takenlijstjes: Tussen kleinkinderen en grootouders is er ook een wederkerige band waarbij ze beiden graag iets voor elkaar doen. Maak een takenlijstje op waarin ze elkaar ook kunnen helpen en waarbij ze zich ook beiden betekenisvol kunnen voelen.
Een voorbeeld van een lijstje
– Oma, zou je mijn lievelingssokken willen stoppen?
– Opa ik gooide mijn bal tegen onze kamerplant. Kan hij bij jullie op herstel komen?
– Oma, zou jij voor ons nog eens verse speculaas kunnen maken?
– Kleinkinderen, wij gaan nu best niet naar de winkel. Zouden jullie boodschappen voor ons willen doen?
– Kleinkinderen, wij zouden graag eens pizza willen eten vanavond. Willen jullie die voor ons bestellen?
• Samen zingen: Muziek het is een middel dat ons allemaal verbindt. Ook kleinkinderen en grootouders kan het veel plezier schenken. Het kan wel eens leuk zijn om een herkenbaar liedje op te nemen en mee te zingen en door te sturen naar de grootouders (of omgekeerd naar de kleinkinderen). Ook samen zingen via het videobellen kan een leuke activiteit zijn.
• Fotoalbum maken: Veel grootouders en ook personen met dementie halen graag eens herinneringen op. Misschien kunnen kleinkinderen hun grootouders dan wel een plezier doen en voor hen een fotoalbum samenstellen waarin de grootouder met dementie kan kijken met daarin allerlei beelden van leuke momenten met de kleinkinderen.
Er zijn dus heel wat mogelijkheden om toch nog contact te maken tussen grootouders met dementie en hun kleinkinderen. Het vraagt van ons wat aanpassing, dat is zeker. Maar contact maken en houden tussen kleinkinderen en hun grootouders is zeker die moeite waard!