Webinar dementie: je levenseinde in eigen regie

De laatste levensfase is geen onderwerp waarover je makkelijk praat. Wanneer jij of je naaste de diagnose dementie krijgt, weet je dat de tijd die rest om samen over wensen en voorkeuren rondom medische behandelingen of verlangens rond levenseinde te praten, beperkt is. Hoe vroeger je dit in alle openheid met je naaste(n) bespreekt, hoe beter.

Maar … hoe begin je daaraan? Hoe geef je verder vorm aan jouw leven en aan jouw levenseinde? Welke regelingen bestaan er om je eigen comfort te verhogen wanneer je niet meer beter wordt? En vooral, hoe kan je hierin als patiënt en als mantelzorger zoveel mogelijk de regie nemen?
Prof. Dr. Wim Distelmans (oncoloog en professor in de palliatieve geneeskunde), Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) en Leen Vandamme (ervaringsdeskundige) delen hun inzichten.

Meer dan 3600 mensen schreven zich in voor dit webinar. Een ongelofelijk succes!

Ben je na het bekijken van het webinar nog op zoek naar antwoorden op jouw vragen of naar andere interessante websites? Surf dan naar Cera.

Enkele interessante websites en artikels over levenseinde:

  • www.leif.be
  • Voor ik het vergeet (app vroegtijdige zorgplanning voor mensen met dementie)
  • Vroegtijdige zorgplanning bij dementie
  • Studie Monnet (2024). The perspectives of people with dementia and their supporters on advance care planning: A qualitative study with the European Working Group of People with Dementia. Palliative Medicine, 1-13.
    In de studie van Monnet et al. vinden mensen met dementie zelf dat de huidige definitie en de toepassing van wat een vroegtijdige zorgplanning is, inclusiever moet, zodat zorgverleners bereid zijn om ook met mensen met dementie in gesprek te blijven gaan. Ze vinden het erg belangrijk dat hun naasten of vertrouwenspersonen een plek krijgen in dit proces, omdat die hen het beste kennen, en voor hen het woord kunnen nemen als ze dat zelf niet meer goed kunnen.
  • Pallialine – richtlijn vroegtijdige zorgplanning bij mensen met dementie.

Wil je het webinar nog eens rustig herbekijken of heb je het gemist? Klik hier.