Terugblik studiebezoek Keulen

Terugblik studiebezoek Keulen

14 februari: de laatste restjes carnaval op de straten en wat romantiek in de lucht. Een ideale dag dus voor een studiebezoek in Keulen. Christian (Kuratorium Deutsche Altershilfe) en Stefan (Demenz Servicezentrum Köln) nemen ons op sleeptouw langs verschillende interessante zorgvoorzieningen en initiatieven. De dag begint met een gezellig ontbijt waarop zes organisaties uitgenodigd zijn. Ze vertellen ons over kunst en dementie, dansinitiatieven (‘Wir tanzen wieder’), digital storytelling, huisbezoeken met honden (‘Vier Pfoten für Sie’), een geheugenkliniek voor mensen met subjectieve geheugenklachten, … Wij vertellen over het Europees project CASCADE en over het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg waaraan we momenteel bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen werken.

Na het ontbijt brengen Christian en Stefan ons naar een dagverzorgingscentrum en –kliniek, waar we de behandelende arts en haar team kunnen spreken. Psycho-educatie voor mantelzorgers vormt een belangrijke pijler van hun werking. Vervolgens gaat het richting het Sint-Mariënziekenhuis, dat recent een high tech delirium-dementie-afdeling bouwde. Zowel architecturaal als qua werking was dit zeer indrukwekkend om te bezoeken. We sluiten de dag af met een bezoek aan de Antoniter Siedlungsgesellschaft. Dit is een kleinschalige woonvorm voor personen met dementie die volledig gefinancierd wordt door de Evangelische kerk.

De Antoniter Siedlungsgesellschaft bouwt grote woningen in het centrum van de stad en verhuurt die dan aan personen met dementie. Deze vormen zo een woongemeenschap die volledig beheerd wordt door henzelf en hun familieleden. De zorg wordt gemeenschappelijk ingekocht voor de hele woning. Er is 24 op 24 uur een zorgverlener aanwezig. Wie hier woont wordt maximaal ondersteund in zijn autonomie. Het zijn de mensen met dementie (en hun familieleden) die beslissen wie er komt wonen wanneer een bewoner overlijdt en welke meubels er in de leefruimte komen te staan. Zorgverleners die er werken hebben geen sleutel. Ook zij bellen aan, zoals thuis. ’s Avonds keren we terug naar huis met een hoofd vol inspiratie en enkele zakken vol flyers en boeken.

Leentje De Wachter & Herlinde Dely