Team
Jurn Verschraegen is directeur van het Vlaamse Expertisecentrum. Hij is sociaal verpleegkundige en werkte eerst als thuisverpleegkundige waar hij, begin de 90-er jaren, voor het eerst ondervond wat dementie voor wie thuis woont betekent. Hij deed verdere expertise op binnen het sociaal werk van een ziekenhuis. Nadien was hij werkzaam in twee woonzorgcentra met specifieke aandacht voor mensen met dementie. Hij is hoofdauteur van het boek Omgaan met dementie (2015, derde herziene druk), een elektronische cursus over dementie voor basiswerkers en andere geïnteresseerden. In 2017 schreef hij ‘Jongdementie. De beklimming van de berg Alzheimer‘ en in 2020 ‘Met alzheimer naar de Alpen‘. Hij is benoemd expert bij de Hoge Gezondheidsraad. Op 11 juli 2019 ontving hij vanwege de Vlaamse Regering voor zijn verdiensten het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap.
Aandachtspunten in zijn takenpakket: afstemming met de regionale expertisecentra, patiëntenvereniging, jongdementie, psycho-educatie, kleinschalig genormaliseerd wonen, nationale en internationale projecten, sensibilisering, beleidswerk, projectwerking en public relations.
Jan Steyaert is wetenschappelijk medewerker. Hij is doctor in de politieke en sociale wetenschappen, hoofddocent bij de Master sociaal werk van de Universiteit Antwerpen en redacteur van de canon sociaal werk. Bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen richt hij zich hoofdzakelijk op de verbinding tussen wetenschap en zorgpraktijk: wat kan de zorgpraktijk van het (inter)nationale onderzoek leren en welke kennisvragen uit de zorgpraktijk moeten er op de onderzoeksagenda staan. Jan werkt niet op vrijdag.
Peggy Van Nerum is administratief medewerkster. Zij is de heldere stem aan de telefoon en staat in voor de administratieve coördinatie van de diverse opleidingen die wij organiseren. Verder verzorgt zij de boekhoudkundige aspecten van de werking, is zij verantwoordelijk voor het giftenbeheer en assisteert ze bij de update van de vormingswebsite. Peggy werkt niet op woensdag.
Inge Vanfraechem is stafmedewerker Procesopvolging en -coördinatie Vlaams dementieplan. Gedurende vier jaar (2021-2025) coördineert en begeleidt zij de uitvoering van het Vlaamse Dementieplan. Dit gebeurt in nauw overleg met het kabinet van de bevoegde minister, het Departement Zorg alsook diverse organisaties en actoren in de praktijk. Inge is doctor in de Criminologie en werkte gedurende een 15-tal jaren aan verschillende onderzoeksprojecten die er steeds op gericht waren innoverende praktijken zoals dader-slachtoffer bemiddeling op te starten en te begeleiden. Meer info
E-mail Inge Vanfraechem
Eva Guldentops is wetenschappelijk medewerker. Ze is verantwoordelijk voor het project om de kwaliteit van leven, wonen en zorg bij personen met dementie in Vlaamse woonzorgcentra in kaart te brengen. Eva is ergotherapeute van opleiding. Na het behalen van haar diploma werkte ze drie jaar in een woonzorgcentrum. Ze combineerde haar professionele werk met een opleiding management zorg en beleid in de gerontologie aan de VUB. Nadien wilde Eva blijven werken in het vakgebied, maar ze wilde ook meer onderzoek doen. Daarom combineerde ze een job in de thuiszorg bij Familiehulp met een onderzoeksproject bij Odisee. Nadat dat project was afgelopen, sloot Eva zich aan bij een project van prof. Dr. Mieke Deschodt, meer bepaald het Flanders Nursing Home project (FLANH). Dit project heeft tot doel om de complexe relaties tussen bewoner, medewerker en organisatorische omgeving in de Vlaamse woonzorgcentra in kaart te brengen. Eva was hier projectmanager en was voornamelijk verantwoordelijk voor de rekrutering en communicatie.
Eva is niet aanwezig op maandag.
E-mail Eva Guldentops
Gisèle Vidts is onze communicatieverantwoordelijke. Met haar opleiding in de communicatiewetenschappen aan de VUB en jaren ervaring en expertise in interne en externe communicatie draagt ze de verantwoordelijkheid over onze interne en externe communicatie. Ook begeleidt ze de beeldvormingscampagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’. Gisèle was in het verleden verantwoordelijk voor de communicatie van een groot architectenbureau en verdiende er haar sporen. Gisèle: ‘Ik zie er echt naar uit om samen met alle stakeholders en de medewerkers van de Expertisecentra Dementie het bewustzijn rond dementie in de samenleving te helpen vergroten.’ Gisèle werkt alle dagen.
E-mail Gisèle Vidts
Tine Mous is project- en campagnemedewerker. Ze maakt vanaf nu deel uit van het team. Zij was tot voor kort uitgever bij Politeia. Door de intense samenwerking met Cera en bijhorende dementie-campagnes willen we samen met haar het verschil blijven maken. Tine had als uitgever al vele jaren een sterke betrokkenheid bij het thema dementie. “Door de fijne en constructieve samenwerking met het Expertisecentrum Dementie gedurende de afgelopen tien jaar heb ik een diepere voeling met het thema gekregen en een beter inzicht in de uitdagingen die het met zich meebrengt. Dementie is iets waar de hele samenleving bij betrokken moet zijn. Het is geen taak voor de zorgsector alleen. Alleen door zorgzame buurten te creëren, waarin iedereen naar elkaar omkijkt, kunnen we de toekomst tegemoet treden. Ik hoop dat ik mijn opgebouwde netwerk en mijn communicatieve en creatieve vaardigheden ten volle kan inzetten om van de sterke campagnes die Cera – in nauwe samenwerking met de Expertisecentra Dementie – wil realiseren, een onvergetelijk succes te maken.”
Joke Pauwelyn is projectleider Dementie Referentiearts (DRA). Ze heeft meer dan 30 jaar ervaring als huisarts in het Huisartsenhuis in Lauwe. Sinds 2016 werkt ze als wetenschappelijk medewerker bij de Projectgroep Psychofarmaca van de Universiteit Gent, waar ze niet medicamenteuze interventies en rationeel gebruik van psychofarmaca bij psychische klachten promoot. Sinds 2017 is ze ook praktijkassistent bij de opleiding geneeskunde aan de UGent.
Tegen 30 juni 2025 zal Joke de nieuwe functie van DRA vormgeven en uitrollen in Vlaanderen, als onderdeel van het dementieplan 2021-25 met steun van de Vlaamse overheid. Als huisarts heeft Joke veel kennis van de eerste lijn en de doelgroep van personen met dementie en hun mantelzorgers.
Joke: “Samen met artsen uit de 2e en 3e lijn en paramedische experten wil ik ervoor zorgen dat de DRA daadwerkelijk tegemoet kan komen aan bestaande noden bij collega-artsen om goede zorg te kunnen leveren aan personen met dementie en hun naasten.”
Joke is niet beschikbaar voor EDV op vrijdag. Op woensdag werkt ze online.
Caroline Van Damme is projectleider ‘Kwaliteit in leven, wonen en zorg’. Ze heeft meer dan 18 jaar ervaring in leiderschap binnen non-profitorganisaties zoals ziekenhuizen, VAPH en onderwijs. Caroline werkte als HR/algemeen directeur. Daarnaast begeleidde ze organisaties meer dan 11 jaar als vormingswerker, coach en organisatieconsultant. Caroline is al jaren betrokken bij de opleiding ‘Kleinschalig genormaliseerd wonen’, met het Referentiekader dementie als centraal thema. Ze rondde succesvol de opleiding tot erkend bemiddelaar af. Haar expertise ligt in coaching, verbindende communicatie, bemiddeling en ‘deep democracy’. Voor Caroline zijn blijvend leren, warme en professionele omgang en afstemming op elkaar en de rode draad in haar werk.
Vrijwilligers
Marc Verbelen helpt op het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen mee met verzendingen en biedt logistieke ondersteuning.
Johan Van Bael vind je terug op onze stand bij activiteiten en achter de pc waar hij ondersteunt bij de referentiepersonenwerking.
————————
Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen voert een gelijkekansenbeleid. Kwaliteiten van mensen zijn doorslaggevend, ongeacht hun leeftijd, geslacht, etnische afkomst, seksuele geaardheid, religie, handicap of nationaliteit.