Virtuele Alzheimer Europe-conferentie met bijdragen vanuit het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen
Van 29 november tot 1 december vond de 31ste Alzheimer Europe-conferentie plaats, digitaal omwille van de gekende reden … Vanuit het Expertisecentrum werkten we mee aan drie bijdragen tijdens de conferentie. Olivier Constant (communicatiemedewerker) bracht een digitale posterpresentatie van het internationale samenwerkingsverband ‘Dementia in Cultural Mediation’. Binnen dit project bundelen partners uit Nederland, Spanje, België en Denemarken de krachten om in te zetten op de meerwaarde van kunst en cultuur voor de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun naasten. Dit doen ze onder andere door de opbouw van een digitaal platform waarin goede praktijken uit de verschillende landen worden gedeeld via audiovisuele producties, vormingsmateriaal ter beschikking zal worden gesteld en ook een digitale publicatie wordt opgemaakt. De projectrealisaties worden in de eerste helft van 2022 opgeleverd, dus hou zeker de Facebook-pagina en Twitter-account van het project in de gaten voor meer updates.
Leentje De Wachter (VTO-medewerker) presenteerde het project MONUMENT Interreg2Zeeën via een poster. Dit initiatief wil de veerkracht van mantelzorgers verhogen door gepaste ondersteuning en technologische hulpmiddelen aan te bieden waardoor mensen met dementie ook veel langer thuis kunnen blijven wonen. Eén van de resultaten van het project is een digitaal platform voor en door mantelzorgers. Het platform is sinds vorige week online en zal in de loop van 2022 nog verfijnd worden op basis van gebruikersfeedback. En ook jij kan bijdragen. Ben je mantelzorger of heb je ervaring met leven met dementie en wil je je verhaal delen via een blogpost op het platform? Neem dan contact op met leentje.dewachter@dementie.be. Wil je het MONUMENT-project volgen en zien hoe de verschillende piloten gebaseerd op het Odensehuisconcept zich ontwikkelen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via deze link.
Tijdens de conferentie werden ook de resultaten gepresenteerd van de preventiecampagne die we in 2018-2019 organiseerden, onder de naam SaniMemorix. Met een bescheiden budget verhoogden we de kennis over hoe een gezonde leefstijl op middelbare leeftijd het risico op dementie op hoge leeftijd kan verkleinen. Pure winst. Jan Steyaert (wetenschappelijk medewerker) begeleidde ook een kort overleg van de taskforce preventie van Interdem, het Europese netwerk van onderzoekers op het terrein van dementiezorg. Op 17 januari organiseren we een langer symposium, waarvoor zich al zo’n 40 leden aangemeld hebben.