Alle berichten

Verjaardagskalender 'Onvergetelijk!'

Bekijk de getuigenis van Mike. Hij is mantelzorger van zijn vrouw Lieve en getuigt over de verjaardagskalender ‘Onvergetelijk’.

Lees verder >

Koning Filip op tentoonstelling 'Wat Alz? van Oei naar Waw!'

Koning Filip bracht op 22 november een bezoek aan de tentoonstelling 'Wat Alz ... van Oei naar Waw!'. De tentoonstelling, die ook kadert in de campagne 'Vergeet Dementie. Onthou mens', kreeg al meer dan 2000 bezoekers over de vloer en toont kindertekeningen van voor en na COVID. Centrale thema is verbinding. Uit het onderzoek van 'gewetenschapper' Kasper Bormans, PhD, blijkt o.m. dat een verminderde relatie tot een grootouder ervoor zorgt dat de tekeningen kleiner worden. Tegelijk is er een hoopvolle vaststelling: de beeldvorming over ouderen kan positief worden beïnvloed door de verbinding terug aan te halen.

Lees verder >

Sven Speybrouck als ambassadeur

Sven Speybrouck kennen we van de podcast ‘Mistlicht over dementie. Hij is nu ook ambassadeur ‘Vergeet dementie, onthou mens’ en staat volledig achter de campagne.

Lees verder >

Webinar dementie: omgaan met schuldgevoel

In het webinar ‘Webinar dementie: omgaan met schuldgevoel’ van 9 november spreekt Stéphanie De Smet van Cera met verschillende spreker over hoe je als mantelzorger met het gevoel omgaat dat je tekortschiet, met je schuldgevoelens?

Lees verder >

Persbericht 7/11

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen richt vandaag samen met Stichting Alzheimer Onderzoek – stopalzheimer, de Koning Boudewijnstichting, Alzheimer Belgique en Baluchon Alzheimer de Raad voor Psychosociaal Dementie-onderzoek op.

Lees verder >

Nieuwsbrief 10/23

Het is weer zover. De nieuwsbrief van oktober is een feit. We staan met de collega's van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen niet stil. Onze expertise en kennis willen we dan ook hier met jullie delen. Allemaal te lezen in deze nieuwsbrief.   

Lees verder >

Opleiding Referentiearts Dementie gebruikt 'Thuis'-fragmenten

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Domus Medica en experten uit het werkveld ontwikkelden de opleiding tot Referentiearts Dementie. In de eerste module van de opleiding wordt beeldmateriaal uit de serie Thuis als casus uit de praktijk gebruikt.

Lees verder >

Webinar: Communiceren met mensen met dementie

In het gratis webinar 'Communiceren met mensen met dementie' van Cera op 17 oktober kom je te weten hoe je contact houdt en elkaar blijft begrijpen? Hoe vind je andere vormen van communicatie? Hoe leer je genieten van onverwachte en verrassende situaties?

Lees verder >

Studievoormiddag: Hulpmiddelen in de thuiszorg voor personen met dementie

Het regionaal Expertisecentrum Dementie Contact in Limburg en de opleiding ergotherapie van Hogeschool PXL in Hasselt organiseren samen de studievoormiddag op 10 november in Hasselt. Schrijf je hier in.

Lees verder >

Nieuwsbrief 09/23

De maand september was de dementiemaand bij uitstek met het hoogtepunt op 21 september met de internationale Werelddag Dementie. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen heeft dan ook deze maand heel wat projecten en acties rond dementie in de kijker gezet. Dit kunnen jullie hier lezen in onze rijkgevulde nieuwsbrief.

Lees verder >

'Vergeet dementie, onthou mens' opnieuw uit de startblokken

De sensibiliserings campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ werd geherlanceerd. Zo vind je er nieuwe materiaal om genuanceerd rond dementie te communiceren. Wil jij ook rond dementie genuanceerd communiceren? Word jij ook een ambassadeur?

Lees verder >

Memorandum 2024

Als Expertisecentra Dementie streven we naar een dementie-inclusieve samenleving. Hiervoor hebben we -met de verkiezingen van 2024 voor ogen- voor de komende regering al onze beleidsaanbevelingen voor een dementievriendelijke samenleving in het Memorandum 2024 gebundeld.

Lees verder >

Op VRT NWS Journaal Laat

Het VRT NWS Journaal Laat -01/09/23- toont de tentoonstelling ‘Wat Alz? van Oei naar Waw!’ die loopt van 1 tot 23 september in Hal 5 in Leuven. Dit is een campagne van 'Vergeet dementie, onthou mens'.

Lees verder >

Schatten in Vlaamse Dementiezorg

Volg ‘Schatten in Vlaamse Dementiezorg’ op 21 september -de internationale Werelddag Dementie. Elk regionaal expertisecentrum zet er een weinig gekend initiatief in de zorg voor mensen met dementie in de kijker. 

Lees verder >

Expo - 'Ik, jij, Samen MENS'

Cera herneemt de fototentoonstelling ‘Ik, jij, Samen MENS’ over mensen met dementie en hun mantelzorgers. De fototentoonstelling is vanaf 7 augustus bij Cera in Leuven te zien.Fotograaf Leo August De Bock toont met zijn foto's wat mensen met dementie nog wél kunnen en dat ze volwaardige ménsen zijn.

Lees verder >

Artikel in S-Magazine

Lees het artikel in het S-Magazine van Solidaris over Anouck, coördinator bij het regionale Expertisecentrum Orion ism PGN in Antwerpen. In 2016 kreeg de mama van Anouck de diagnose jongdementie. Sindsdien combineert Anouck de zorg voor haar mama met haar rol als coördinator in het regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen.

Lees verder >

Nieuwsbrief 06/23

De maand juni was een drukke maand op het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Naast ons Vlaams en regionale werk zijn we internationaal gegaan. Zo hielden we een lezing rond de referentiearts dementie op de tweedaagse in Brussel, waar Europese beleidsmakers rond dementie bijeenkwamen.

Lees verder >

Een weekendje weg

In de afsluitingsfase van het project biedt het zorghotel Domein Polderwind 3 wekends een verblijf aan een democratische prijs voor mensen met dementie en hun mantelzorger.Het Zorghotel Polderwind -gelegen in Zuiernkerke tussen Brugge en Blankenberge- is volledig uitgerust voor mensen met een beperking en is overal rolstoeltoegankelijk.

Lees verder >

Vormingsoverzicht

Vormingsprogramma 2023-2024 is beschikbaar! Ondersteuning nodig op je weg naar kwalitatief hoogstaande dementiezorg? In ons vormingsaanbod vind je zeker inspiratie. De waaier aan vormingen die je in ons aanbod terugvindt, bieden je kapstokken in tal van thema’s.

Lees verder >

Dag van de Mantelzorg

Vandaag is het de Dag van de Mantelzorg. Ben jij mantelzorger voor een persoon met dementie dan willen we jou vandaag extra in schijnwerpers zetten.

Lees verder >