
Herbekijk het webinar
Je kan hier de opname van het Webinar van 30 mei herbekijken. In dit webinar krijg je een inleiding in het ‘Referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor mensen met dementie’. Je leert de fundamenten van het referentiekader kennen en je krijgt nuttige informatie zodat je er meteen mee aan de slag kan gaan.
Lees verder >
Nieuwsbrief 05/23
Ook in de maand mei bruiste het in het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen van de activiteiten. Dit is allemaal te lezen in onze nieuwsbrief van mei.
Lees verder >
Op werkveldbezoek
Op 15 en 16 mei gingen het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen samen met andere organisaties en woonzorgcentra twee dagen op werkveldbezoek om inspiratie op te doen en expertise uit te wisselen.
Lees verder >
Leer bij over herinneringen ophalen met mensen met dementie
Wil je meer weten over het onderwerp 'herinneringen ophalen met mensen met dementie' dat aan bod kwam in ons webinar, dan geven we je graag nog wat extra informatie en leesvoer mee.
Lees verder >
Webinar: Herinneringen ophalen met mensen met dementie
Schrijf je in voor het 'webinar: Herinneringen ophalen met mensen met dementie'. Het gaat door op dinsdag 9 mei van 19u30 tot 20u30. Het webinar is een organisatie van Cera in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en is gratis.
Lees verder >
Op De Afspraak: Zorgnet-Icuro waarschuwt voor vergrijzing
Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, waarschuwt voor de impact van de vergrijzing op ons zorgsysteem. ‘Als er niets gebeurt, stevenen we af op een zorginfarct’, zegt ze in ‘De Afspraak’. Om dat te vermijden, hebben we volgens Cloet slechts twee jaar de tijd.
Lees verder >
De demografische tijdbom tikt
De demografische tijdbom tikt. We evolueren naar een steeds zwaarder onevenwicht tussen de actieve beroepsbevolking en het aantal ouderen. Tegen 2040 zijn er 25% meer ouderen dan nu. De kloof tussen de zorgvraag en het zorgaanbod wordt alleen maar groter. We dreigen af te stevenen op een ethisch fiasco, alleen ontbreekt de ‘sense of urgency’. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen trekt in zijn rapport aan de alarmbel. Het is geschreven vanuit het perspectief van dementiezorg, maar de conclusie geldt ook voor de hele ouderenzorg.
Lees verder >
Panelgesprek slotevent EFRO-project
Jurn Verschraegen -directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen- nam dinsdag 18 april aan het panelgesprek deel op het slotevent van EFRO SLIM co-creëren, dat Thomas More hogeschool in Turnhout organiseerde. Ruim 70 actoren uit de zorgsector en lokale overheden waren aanwezig.
Lees verder >
Podcast Mistlicht - Podcastgoud
Bij Uitgesproken -het podcastagentschap van De Standaard- vonden ze de podcastreeks Mistlicht zo mooi dat ze Sven Speybrouck vroegen of hij in Podcastgoud er wilde komen over vertellen. Dat is een nieuwe podcast waarin podcastmakers de luisteraar een blik achter de schermen gunnen.
Lees verder >
De zorgvolmacht: nog té onbekend?
Sociaal.Net, de website voor sociale professionals, publiceert een interview met notaris Goret over het belang van de zorgvolmacht. Een thema dat regelmatig, ook bij zorgverleners, aan de orde is. Mantelzorgers brengen het onderwerp steeds vaker aan in gesprekken en liggen er soms letterlijk wakker van. Wanneer er sprake is van (een beginnende) dementie, staat het onderwerp vrij hoog op de agenda.
Lees verder >
Vermissingsprotocol in de kijker bij webinar over langer thuis wonen met dementie
Opvallende aanwezige op het webinar van Cera op 15 maart was Katty Doms van de Cel Vermiste Personen. Ze gaf er toelichting bij het vermissingsprotocol dat enkele jaren geleden samen met gebruikers, mantelzorgers, de professionele actoren, de expertisecentra dementie en de politiediensten werd opgesteld.
Lees verder >
Terugblik slotconferentie CASCADE
Vijf jaar lang werkte het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in het Interreg2Zeeën-project CASCADE intensief samen met partners uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Op 2 februari 2023 volgde de bekroning in een digitale slotconferentie.
Lees verder >
Bruce Willis krijgt diagnose van frontotemporale dementie
Nadat hij in maart 2022 stopte met acteren vanwege afasie, is bij Bruce Willis, 67, sindsdien frontotemporale dementie vastgesteld, maakte zijn familie bekend." Sinds we Bruce's diagnose van afasie in het voorjaar van 2022 aankondigden, is de toestand van Bruce vooruitgegaan," merkte de familie Willis op in een verklaring.
Lees verder >
Fijne kerstdagen en onze beste wensen voor 2023!
Dementie was afgelopen jaar sterk in de actualiteit. Daar hebben de Expertisecentra Dementie opnieuw fel aan bijgedragen. Voor 2023 zetten wij ons opnieuw in voor een SAMENleving die met dementie kan omgaan zodat elke MENS met dementie zich gewaardeerd en ondersteund voelt. We ontmoeten je graag op ons pad!
Lees verder >
Terugblik Cera-webinar ‘De rol van de huisarts in het dementieproces’
Heb je donderdag 15 december ook genoten van het webinar over de rol van de huisarts in het dementieproces? We geven je graag wat bijkomende informatie mee!
Lees verder >
Dementie op nummer 1 bij nieuwe sterftecijfers
Bijna een op de tien overlijdens in ons land wordt toegeschreven aan dementie. In Vlaanderen is de impact van dementie op de sterftecijfers groter dan in Wallonië of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Lees verder >
COVID-19 en woonzorgcentra: de grootte en de organisatievorm doen ertoe!
Woonzorgcentra die werken met kleinere leefgroepen die vaste zorgteams hebben, tellen opmerkelijk minder personen die door COVID-19 zijn besmet geweest of hierdoor zijn overleden. Dat geldt niet enkel voor de bewoners, maar ook voor de medewerkers. Tot dat besluit komen onderzoekers van KU Leuven en de Nederlandse Radboud Universiteit die hierover onderzoek deden in het kader van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Lees verder >
Cera-webinar ‘Veranderend gedrag bij dementie’: bijkomende informatie
Je bekeek het Cera-webinar over veranderend gedrag bij mensen met dementie dat op 15 november plaatsvond en je bent op zoek naar meer informatie? We helpen je graag op weg.
Lees verder >
Vacature wetenschappelijk medewerker kwaliteit in het kader van het Vlaamse Dementieplan (2021-2025) - 80%
Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw, als partnerorganisatie erkend door de Vlaamse overheid, is voor spoedige indiensttreding op zoek naar een wetenschappelijk medewerker (32 uur/week) voor bepaalde duur (tot 2025). Doel van de functie is het opzetten van een structurele meting en opvolging van de door de bewoner met dementie en diens vertegenwoordiger ervaren kwaliteit van leven, wonen en zorg in de Vlaamse woonzorgcentra.
Lees verder >
Cera-webinar ‘Maaltijdtips bij mensen met dementie’: bijkomende informatie
Je bekeek het Cera-webinar over maaltijdzorg bij mensen met dementie en bent op zoek naar meer informatie? We helpen je graag op weg.
Lees verder >