Alle berichten

Naar een nieuwe mantelzorg

Vanuit de expertisecentra dementie zien we elke dag met welke uitdagingen mantelzorgers te maken krijgen: van administratieve vragen en een gebrek aan erkenning tot de uitdagende combinatie met werk of studie. Dat kan beter. Daarom onderschrijven we de toekomstvisie uit de publicatie ‘Naar een nieuwe mantelzorg’.

Lees verder >

Dementieplan 2021-2025 voorgesteld in de commissie Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Vlaams Parlement

Op 12 oktober gaf minister Beke in de vergadering van de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding toelichting bij de grote lijnen van het Vlaamse Dementieplan 2021-2025. De leden van de commissie luisterden met veel aandacht en interesse naar Paul Goossens, lid van de Vlaamse werkgroep van mensen met dementie en Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen die inhoudelijke onderbouwing gaf van diverse acties.

Lees verder >

Kennismonitor Dementie zet kennis en praktijk van de zorgprofessional zelf centraal

De Kennismonitor Dementie van Ideon is een onlinevragenlijst die inzicht geeft in wat medewerkers weten over dementie en het omgaan met mensen met dementie. Zorgprofessionals vullen de vragenlijst twee keer in: voor en na een opleiding of training.

Lees verder >

Herbekijk de 'Schatten in Vlaamse Dementiezorg'

Heb je het webinar gemist of wil je graag een presentatie herbekijken? Via deze link kan je op ons YouTube-kanaal in de afspeellijst 'Schatten in Vlaamse Dementiezorg' terecht voor heel wat interessante initiatieven en de voorstelling van het Vlaamse Dementieplan 2021-2025. 

Lees verder >

Vlaanderen neemt de handschoen op tegen dementie met nieuw dementieplan 2021-2025

Naar aanleiding van de Wereld Alzheimerdag die op 21 september plaatsvindt lanceert Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke een nieuw dementieplan. Het is al het derde plan op rij. Recent nog duidde de Wereldgezondheidsorganisatie op het belang van een uitgebouwd dementiebeleid.

Lees verder >

Tussen verdriet en opluchting: de diagnose jongdementie hield Ronny (56) en Els bij elkaar

Aan de vooravond van de Wereld Alzheimerdag 2021 kwam 'De Zevende Dag' op Eén met een bijdrage over dementie op jonge leeftijd. Els Lyphout en Ronny Van de Vijver kwamen er getuigen over wat frontotemporale dementie met hen als echtpaar doet. Namens het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen gaf Jurn Verschraegen duiding bij dementie op jonge leeftijd en gaf hij ook mee dat er een nieuw dementieplan voor Vlaanderen op stapel staat.

Lees verder >

Palliatieve zorg verbetert kwaliteit van zorg voor ouderen met dementie en vermindert uitgaven

Palliatieve zorg maakt een duidelijk verschil in het leven van ouderen met dementie: wie palliatieve thuiszorg krijgt, krijgt meer gepaste zorg aan het levenseinde en minder ongepaste. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van dr. Rose Miranda, verbonden aan de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB/UGent). Het onderzoek gaf ook aan dat palliatieve thuiszorg bij ouderen met dementie te weinig en te laat wordt opgestart. Bovendien bleek dat de totale zorguitgaven lager waren als men palliatieve zorg thuis ontvangt.

Lees verder >

‘Schatten in Vlaamse Dementiezorg’

Onder de titel ‘Schatten in Vlaamse Dementiezorg’ organiseren de expertisecentra dementie op 21 september 2021, de internationale Werelddag Dementie, een unieke Ronde van Vlaanderen langs plekken waar zich fijne, soms nog onontdekte initiatieven in de zorg voor mensen met dementie, bevinden.

Lees verder >

Eerste zomerkamp met kinderen van mensen met jongdementie

Een stralende zon, hinnikende paarden, heerlijke buffetten, diepe gesprekken en 12 stralende gezichten. Met deze woorden kunnen we het eerste kamp voor kinderen met een mama of papa met jongdementie samenvatten. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen sloegen de handen in elkaar om deze eerste editie vorm te geven, samen met een enthousiaste ploeg vrijwilligers.

Lees verder >

Oproep ‘Samen MENS’: laureaten bekend

Gisteren maakte minister Beke de namen bekend van de 20 organisaties uit de thuiszorg en de woonzorgcentra die vanaf september mogen instappen in een coachingstraject rond persoonsgerichte zorg (oproep ‘Samen MENS’). De oproep past binnen de lijn rond persoonsgerichte zorg die de Vlaamse overheid, samen met de expertisecentra dementie, sinds 2010 uitbouwde.

Lees verder >

'Vakantie voor twee', een uniek aanbod voor mensen met dementie en hun mantelzorger in Heist-op-den-Berg

Woonzorghuis Ten Kerselaere opende in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in Heist-op-den-Berg op vrijdag 2 juli de deuren van twee gloednieuwe flats waar je als mantelzorger, samen met je familielid met dementie, kan genieten van je vakantie en even op adem kan komen. Beiden kunnen in tegenstelling tot een centrum voor kortverblijf samen genieten van een vakantie en op verkenning gaan in Heist-op-den-Berg en omgeving. Indien gewenst kan de persoon met dementie ook gedurende enkele uren opgevangen worden in het centrum voor dagverzorging.

Lees verder >

Amerikaanse goedkeuring voor medicijn tegen alzheimer

Met de recente goedkeuring van het medicijn Aducanumab is een klein stapje vooruit gezet, en we hopen op vervolgstappen, maar vooralsnog blijft het belangrijk om in te zetten op goede dementiezorg en preventie door een hersengezonde leefstijl.

Lees verder >

Regionaal expertisecentrum dementie Tandem sluit opleiding referentiepersoon dementie 2021 feestelijk af

Ook dit jaar vond in elke Vlaamse provincie en in Brussel de opleiding tot referentiepersoon dementie plaats. Vanuit regionaal expertisecentrum dementie Tandem keken ze er enorm naar uit om in hun regio de deelnemers te mogen verwelkomen in Geel, maar een tweede coronalockdown vroeg om heel wat flexibiliteit en creativiteit!

Lees verder >

Webinar ‘Als thuis wonen moeilijker wordt’ – extra informatie

Extra info bij webinar ‘Als thuis wonen moeilijker wordt’ (27/05/21) Fijn dat je gekeken hebt naar het webinar ‘Als thuis wonen moeilijker wordt’. Over enkele dagen verschijnt op deze pagina de link waarmee je het volledige webinar kunt herbekijken.

Lees verder >

Kleinschalig genormaliseerd wonen in de praktijk: "We zijn te gast in het huis van zijn bewoners"

Op 28 april werd in het coronaveilige Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen de leergang rond kleinschalig genormaliseerd wonen afgesloten met een voorstelling van de verschillende projecten richting gewenste verandering. Amy Van Aert (24) is zorgkundige in woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Kalmthout en vertelt als één van de tien cursisten over haar ervaringen.

Lees verder >

Webinar ‘Zorgen voor iemand met dementie’ – extra informatie

Heb je ook het gratis webinar ‘Zorgen voor iemand met dementie’ gevolgd op 20 april? Op deze pagina vind je wat extra informatie bij de thema’s waar Hilde Delameillieure (regionaal expertisecentrum dementie Foton), Luc Appermont en Anouck de Bruijn het over hadden.

Lees verder >

Beter voorkomen dan genezen

In 2018 en 2019 voerden de expertisecentra dementie campagne om de link tussen leefstijl en risico op dementie bekender te maken. Over de resultaten publiceerden we nu een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Preventive Medicine.

Lees verder >

Vermissingsprotocol in de kijker bij webinar over langer thuis wonen met dementie

Opvallende aanwezige op het webinar van Cera op 15 maart was Katty Doms van de Cel Vermiste Personen. Ze gaf er toelichting bij het vermissingsprotocol dat enkele jaren geleden samen met gebruikers, mantelzorgers, de professionele actoren, de expertisecentra dementie en de politiediensten werd opgesteld.

Lees verder >

Magazine over dementie biedt informatie op maat

Om aan de actuele informatiehonger tegemoet te komen, hebben de expertisecentra dementie een nieuwe brochure in magazinevorm uitgebracht. De brochure is ook goedgekeurd door mensen met dementie en mantelzorgers zelf en is een zeer handig informatie-instrument. Belangrijk: organisaties of gemeenten kunnen ook een ‘gepersonaliseerde’ versie bestellen.

Lees verder >

Alzheimer’s Disease International sluit 2020 af met druk bijgewoonde virtuele conferentie

‘Hope In The Age Of Dementia’, in deze onzekere en moeilijke tijden van de coronaviruspandemie kon de titel voor de virtuele conferentie van Alzheimer’s Disease International (ADI) niet geschikter zijn. Van 10 december tot 12 december vorig jaar verwelkomde de organisatie meer dan 1500 deelnemers van over de hele wereld voor een divers en boeiend programma.

Lees verder >