Bruce Willis krijgt diagnose van frontotemporale dementie

Bruce Willis krijgt diagnose van frontotemporale dementie

Nadat hij in maart 2022 stopte met acteren vanwege afasie,  is bij Bruce Willis, 67, sindsdien frontotemporale dementie vastgesteld, maakte zijn familie  bekend.

“Sinds we Bruce’s diagnose van afasie in het voorjaar van 2022 aankondigden, is de toestand van Bruce vooruitgegaan,” merkte de familie Willis op in een verklaring. “Helaas zijn uitdagingen met communicatie slechts één symptoom van de ziekte waarmee Bruce wordt geconfronteerd. Hoewel dit pijnlijk is, is het een opluchting om eindelijk een duidelijke diagnose te hebben.”

Frontotemporale dementie, of FTD, is een groep aandoeningen die worden veroorzaakt door een ophoping van tau en andere hersencelvernietigende eiwitten in de frontale kwabben (achter het voorhoofd) of temporale kwabben (achter de oren) van de hersenen. De aandoening slaat meestal toe tussen 45 en 64 jaar.

FTD is de meest voorkomende dementie bij mensen onder de 60 jaar en kan communicatieproblemen veroorzaken, evenals veranderingen in iemands gedrag, persoonlijkheid of beweging.

Volgens het Amerikaanse National Institute on Aging leven mensen met FTD doorgaans zes tot acht jaar met de aandoening. Tussen 10% en 30% van de FTD-gevallen zijn erfelijk. Behalve genetica zijn er geen andere risicofactoren bekend, hoewel onderzoekers onderzoeken welke rol de schildklier en insuline kunnen spelen bij het ontstaan van de ziekte.

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen sprak erover in de VRT-podcast Het Kwartier van radio 1 en in een interview met De Standaard.

Meer informatie over FTD en ondersteuning vind je via deze weg.