Dementie op nummer 1 bij nieuwe sterftecijfers

Dementie op nummer 1 bij nieuwe sterftecijfers

Bijna een op de tien overlijdens in ons land wordt toegeschreven aan dementie. In 2004 was dat nog zo’n 5 procent. Terwijl begin jaren 2000 nog minder dan 50 mensen per 100.000 inwoners aan een vorm van dementie stierven, is dat cijfer in 2019 opgelopen tot 84,5. In Vlaanderen is de impact van dementie op de sterftecijfers groter dan in Wallonië of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De belangrijkste verklaring voor de forse stijging ligt bij de vergrijzing van de bevolking. Voor vrouwen is dementie met voorsprong de belangrijkste doodsoorzaak en is de stijging veel meer uitgesproken dan bij mannen. Medicatie die de gevolgen van dementie countert, is er niet. Terwijl dementie almaar vaker de doodsoorzaak is, daalt de impact van hart- en vaatziekten op de sterftecijfers jaar na jaar. Ook het aantal sterfgevallen na een hersenbloeding of beroerte zakt flink. Het aantal sterfgevallen ten gevolge van kanker blijft stabiel.

De expertisecentra dementie vinden dat ondersteuning van wie met dementie te maken krijgt nog beter kan. Eerder al bepleitten ze de noodzaak en het belang van preventie, vandaag ligt bijkomende nadruk op een goede diagnostiek en begeleiding na de diagnose. Dementie treft immers niet enkel de persoon zelf maar ook een zeer ruime omgeving.