Twee nieuwe publicaties willen helpen om dementie uit te leggen aan kinderen

Recensie

Het huis in je hoofd
Susan Willems
Uitgegeven in eigen beheer, 2018, 25 blz.
ISBN: 978 90 829406 0 2
14.50 € exclusief verzendkosten
www.hethuisinjehoofd.nl

Hoe kan je jonge kleinkinderen uitleggen waarom oma af en toe heel vanzelfsprekende dingen vergeet, of waarom opa niet meer op hun naam kan komen? Twee recent gepubliceerde kinderboeken helpen daarbij. Zo is er ‘Het huis in je hoofd’, een kinderboek van Susan Willems die aan haar eigen kinderen van 6, 8 en 10 moest uitleggen wat er met oma gebeurde. Heel grafisch maken we kennis met Stuur, die vanuit de hersenen onze activiteiten bestuurt, samen met zijn vriendjes neus, oor, … Ze hebben in onze hersenen allemaal een eigen slaapkamer en zijn met elkaar en de rest van ons lichaam verbonden door draadjes. Maar zoals kinderslaapkamers, willen die slaapkamers soms al eens vuil zijn en een rommeltje. En dan gaan de draadjes kapot. Dan stopt de goede samenwerking. Kort en duidelijk worden daarna de gevolgen van de ziekte van Alzheimer benoemd en wat je kan doen om mensen met dementie te helpen.

Recensie

Chaos in de bovenkamer
Stichting open limonade
Uitgeverij Victor!, 2019, 45 blz.
ISBN: 978 90 824305 1 6
18.20 €

Vorig jaar verscheen ook ‘Chaos in de bovenkamer’, een informatief boekje voor kinderen van ongeveer 9 tot 12 jaar. Ook dit boek is erg grafisch vormgegeven, maar inderdaad voor wat oudere kinderen. Het bevat meer informatie en zet vooral de lezers aan tot actie, nadenken en reflectie via allerlei opdrachten. Zo krijgt de lezer bijvoorbeeld de tip om bij bezoek aan een grootouder met dementie een kastje met herinneringen te maken, een gepersonaliseerde herinneringskoffer. Of de opdracht om na te denken hoe men zelf (of anderen) dementievriendelijk kunnen worden. Er worden ook leefstijltips gegeven om het eigen risico op dementie te verkleinen, vanuit het motto “je kan er niet vroeg genoeg aan beginnen”.

Nu er steeds meer mensen dementie hebben, en meer kleinkinderen te maken krijgen met grootouders met dementie, zijn dit soort boeken meer dan welkom.

Jan Steyaert, PhD
wetenschappelijk medewerker
Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
jan.steyaert@dementie.be