Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Domus Medica en experten uit het werkveld ontwikkelden de opleiding tot Referentiearts Dementie. In de eerste module van de opleiding wordt beeldmateriaal uit de serie Thuis als casus uit de praktijk gebruikt.
Fragmenten uit de VRT-reeks “Thuis” worden gebruikt in een nieuwe opleiding Referentiearts Dementie die vandaag start. De verhaallijn rond het personage Veerle -gespeeld door actrice Karin Tanghe- die dementie krijgt, was door de “Thuis”-scenaristen in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen uitgewerkt. “Het resultaat is zo realistisch, dat de fictieve scènes in de e-learning de beelden gebruikt als voorbeeld voor artsen om eerste symptomen van dementie beter te herkennen”, vertelt Jurn Verschraegen in “Goeiemorgen, Morgen!” bij Peter Van de Veire en Kim Debrie op Radio 2.
Beluister hier het radiofragment van Goeiemorgen, Morgen op Radio 2 (23/10/’23).
“De voorbeelden uit Thuis geven een realistisch beeld over dementie. Het is belangrijk dat met deze beelden artsen de situatie -zoals die zich in de realiteit voordoen- herkennen. De beelden van het personage van Veerle met dementie tonen op een eenvoudige toegankelijke manier hoe de symptomen in een beginstadium van dementie gedetecteerd kunnen worden,” haalt Jurn Verschraegenaan. “Dat we passages uit een tv-serie in onze modules hebben geïntegreerd, verwacht je niet van een serieuze opleiding voor artsen, die over een diepgaand thema gaat. In 2022 werden wij door de scenarioschrijvers van Thuis voor onze expertise over dementie gecontacteerd. Vandaag gebruiken wij als casus dan weer hun beelden in de opleiding referentiearts dementie. De cirkel is rond.”
Naast het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen heeft de researcher van Thuis in 2020 contact opgenomen met verschillende experten, onder wie ook Kasper Bormans. “Bij Thuis’ willen we verhalen vertellen die in het hart van onze kijkers kruipen. En dan is herkenbaarheid het codewoord. Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen heeft ons geholpen om realisme in onze fictieve verhalen binnen te brengen. Dankzij die informatie over de eerste symptomen bij mensen met dementie hebben we een sterk verhaal kunnen schrijven. Dat onze fictieve beelden nu als voorbeeld mogen dienen in deze opleiding, is enkel maar een compliment voor ons als verhalenvertellers maar vooral voor de ijzersterke acteerprestatie van Karin Tanghe,” zegt Hans Roggen, merk- en communicatieverantwoordelijke voor ‘Thuis’.
De fragmenten uit de Thuis-afleveringen -uitgezonden in september 2022- geven een praktijkvoorbeeld weer. In de Vlaamse fictiereeks speelde Karin Tanghe, in de rol van Veerle, een persoon met dementie. Zij kreeg in de serie niet toevallig op 21 september -op Wereld Alzheimer Dag- de diagnose dementie. Het gaat om een fictieve persoon met dementie, maar Thuis is wel de meest bekeken Vlaamse soap.
Karin Tanghe, actrice die het personage Veerle in Thuis speelt: “Je voelt dat dit thema iets doet met mensen. Ook nu mijn personage Veerle al even niet meer in beeld is, spreken mensen me er nog steeds met de warmste woorden over aan. Hoe zij zelf of iemand in hun directe omgeving met de eerste symptomen van dementie geconfronteerd worden. Ik ben blij en ook dankbaar dat ik dit verhaal mee kon vertellen. En dat bepaalde scènes nu in opleidingen gebruikt worden, toont alleen maar aan dat wij, acteurs en tv-makers, dit heel herkenbaar en realistisch hebben gebracht.”
Dit project is een co-creatie van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Domus Medica, in opdracht van de Vlaamse overheid.
Lees er meer over op VRT NWS, op Radio 1, in HLN en in GVA.