Het Memorandum 2024, een beleidsinstrument om voor een dementie-inclusieve samenleving te gaan
Als Expertisecentra Dementie streven we naar een dementie-inclusieve samenleving. Hiervoor hebben we -met de verkiezingen van 2024 voor ogen- voor de komende regering al onze beleidsaanbevelingen voor een dementievriendelijke samenleving in het Memorandum 2024 gebundeld.
De laatste jaren is er voor dementie en dementiezorg heel wat bereikt. Niet alleen op het vlak van genuanceerde beeldvorming in campagnes, maar ook in de media komt dementie op een meer genuanceerde manier in beeld. Daarnaast is in Vlaanderen de opleiding van referentiepersonen dementie goed uitgebouwd. Hierdoor bouwen deze professionals samen met hun collega’s in vrijwel elk woonzorgcentrum en in andere zorgorganisaties aan goede dementiezorg. Op basis van het lopende dementieplan zijn trajecten opgestart om de referentiefunctie naar referentie-artsen dementie en een referentierol in de thuiszorg uit te breiden. Als ruggengraat van goede dementiezorg is het referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg uitgewerkt, met tientallen coachingstrajecten in zorgorganisaties. Veel van die acties zijn grotendeels ontwikkeld en onderhouden door het netwerk van de Expertisecentra Dementie, verspreid over Vlaanderen.
Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen: ‘We zijn trots op wat wij samen met anderen partners tot op vandaag bereikt hebben, maar kijken tegelijk graag vooruit naar wat in de toekomst aangepast of uitgebreid zou kunnen worden. Er is nog werk aan de winkel. Met het oog op de toekomstige beleidsmakers en met de verkiezingen van 2024 in zicht hebben we als Expertisecentra Dementie onze aanbevelingen voor een dementie-inclusieve samenleveving in het Memorandum 2024 gebundeld en aan de toekomstige beleidsmakers voorgelegd.’
De vier grote aandachtspunten zijn preventie, thuis, zorg en maatschappelijke context.
Lees het Memorandum 2024 hier.