Met alzheimer naar de Alpen: Brain Adventure Team publiceert unieke reisgids 

Met alzheimer naar de Alpen: Brain Adventure Team publiceert unieke reisgids 

In het najaar van 2019 trok het ‘Brain Adventure Team’ met vier mensen met jongdementie en hun buddy’s in de Valle Maira (Italiaanse Alpen), een prachtig maar vrijwel onbekend gebied op toeristisch vlak. Jurn Verschraegen die de tocht begeleidde, schreef erna samen met professor Mathieu Vandenbulcke (UZ Leuven) en zanger-dichter-schrijver, voorzitter van Het Ventiel en veelzijdige duizendpoot Rick de Leeuw, een reisgids met een beschrijving van de hele trektocht zodat groepen van mensen met jongdementie onder begeleiding deze tocht kunnen doen en van de streek kunnen genieten.  

De gids leent er zich toe om de tocht in groep, onder begeleiding, te bewandelen (ook voor mensen zonder dementie met een fysiek goede conditie trouwens). Hij kwam tot stand met inzichten van mensen met jongdementie zelf die de tocht helemaal meemaakten: hun aanwijzingen zorgden voor een uniek document met ‘menselijke richtingaanwijzers’ die de weg tonen aan elke splitsing op het parcours. Er is een gedetailleerde beschrijving van elke dag en aandacht voor de fysieke voorbereiding door ‘Start-to-kamp-Waes’ sportarts Ruud Van Thienen. Bovendien verwijzen de vele QR-codes in de gids naar filmpjes van het parcours en de tracks voor GPS. Naast een beschrijving van de zeven dagetappes is er ook een beschrijving van elke overnachtingsplaats vanuit de ervaring die de mensen met jongdementie en hun begeleiders naar voren brachten.  

Uniek en toekomstgericht 

De reisgids is een uniek product: nergens en nooit werd iets gelijkaardigs geproduceerd. Hij legt ook de verbinding tussen de noden van mensen met jongdementie die nog de fysieke kracht hebben en een klassiek toeristisch aanbod van wandelorganisaties. Dergelijk format is trouwens zeer toegankelijk en sluit erg mooi aan bij hoe toerisme anno 21ste eeuw kan verlopen – steeds digitaler en interactiever en met een hoge belevingswaarde – met logies waarbij men op de hoogte is dat mensen met dementie in begeleide groep kunnen langskomen.  

Hoop

Momenteel is op reis gaan moeilijk, maar er gloort hoop aan het eind van de horizon. Vanaf 3 juni opent Italië opnieuw de deuren voor vakantiegangers …  Bovendien kozen de toeristische aanbieders in de Valle Maira ervoor om vanaf 1 juni gratis vakantiepakketten aan te bieden aan gezondheidswerkers om te recupereren na de inspanningen ten gevolge van de coronacrisis in de zwaar getroffen regio’s (noot: in de vallei zijn er slechts enkele besmettingen geweest). Een symbolischer moment om de reisgids boven de doopvont te houden is er niet. De huidige coronacrisis stelt immers mensen met jongdementie voor grote uitdagingen: ze zijn vaak fysiek nog tot veel in staat maar moeten zich nu ook – helaas – noodgedwongen aanpassen aan de huidige situatie. Samen met ons hoopt de groep die de tocht tot een goed einde bracht op een snelle verbetering. Sommigen dromen al van een nieuwe trektocht … 

Aanbod 

Graag bieden we onze trouwe bezoekers van de website een korting aan van 10% op de winkelprijs van 19.90 euro. Bestellen doe je via deze link.

Publicatiegegevens: Met alzheimer naar de Alpen. Een reisgids voor mensen met jongdementie; Jurn Verschraegen, Mathieu Vandenbulcke en Rick de Leeuw (2020), ISBN: 9789462672109, 160 pagina’s.  

Voor actuele info over het Brain Adventure Team kan je ook steeds terecht op hun website.