Wivina Demeester wil mee dementie en het downsyndroom bespreekbaar maken

Zoon Wivina Demeester heeft jongdementie: “Zijn taal wordt onbegrijpelijk, maar hij blijft een vat vol liefde”

Wivina Demeester is ambassadeur van de sensibiliseringscampagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’. Vandaag laat de krant ‘De Standaard’ haar aan het woord. Ze wil als mama van een zoon met het downsyndroom het taboe doorbreken.

Uit het artikel

… Wivina Demeester:  “Ik sta achter hun slogan: ‘Vergeet ­dementie, onthou mens’. Steven is erg sociaal. Hij sprak vroeger ­iedereen aan in het dorp en op de bus, iedereen kende hem. Hij ging met ons mee op reis en we moesten niet bang zijn dat hij verloren zou lopen. Hij ging ook mee naar voorstellingen in De Singel en de opera. Dat kan nu niet meer. Dementie betekent sowieso dat je meerdere keren afscheid moet nemen.”

“Het is moeilijk om te aanvaarden dat je eigen kind dementie heeft. Het is bijna niet te geloven. Ik heb vroeger eens gezegd dat ik hoopte dat ik hem zou overleven, en dat is nu meer dan ooit het geval. Ik ben er wel gerust op dat het personeel van Monnikenheide goed voor hem zal zorgen, maar ik hoop ook dat ze hem kunnen laten gaan wanneer het op is. Nu geniet hij nog van zijn leven, en we hopen dat dat lang zo mag blijven.”

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen ontwikkelde twee jaar geleden een opleiding voor begeleiders in voorzieningen, om hen handvatten te bieden in de omgang met mensen met een handicap die dementie krijgen. “De vraag daarnaar wordt almaar groter”, zegt directeur Jurn Verschraegen.

Bron: De Standaard, 09/02/’24