Terugblik boekpresentatie ‘Dementie, onze zorg’

Terugblik boekpresentatie ‘Dementie, onze zorg’

Exact twee jaar geleden blokletterde Het Nieuwsblad ‘Hier is aandacht voor wat ze wel kunnen’ over de initiatieven van dementie-ambassadeurs Elena de Ru en haar man Niek. Zo kan je hen intussen wel omschrijven: bijna dagelijks, tussen alle besognes door, aandacht genereren rond dementie en met een genuanceerde boodschap Europa en zelfs daarbuiten doorkruisen. En Niek vindt het schitterend al die aandacht voor hem en zijn Elena en voor dementie natuurlijk. Momenteel zijn ze actief bij Dementievriendelijk Gent waar ze mee bezieler zijn van Casaperta en Casaperta Muzieksalon, een vernieuwend en succesvol initiatief van en voor mensen met (jong)dementie. “Onze roots liggen natuurlijk in Brugge, bij Foton”, zegt Elena trots. “Daar zijn ze erin geslaagd om de stad mee te laten evolueren naar een dementievriendelijkere aanpak.” Musea, handelaars, apothekers, de politie, iedereen in Brugge heeft wel ‘iets’ met hen. “En nu met onze verhuis naar Gent, zetten we daar onze missie met veel plezier verder.”

Op 4 mei presenteerde Elena in Gent samen met haar uitgever het boek ‘Dementie, onze zorg’ dat ze schreef met haar nicht uit de USA, Elane Lazet. Naast een toelichting over dementiezorg door de eeuwen heen tot en met vandaag door Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen) lag vooral de nadruk op wat ertoe doet in de zorg als mantelzorger wanneer dementie je pad kruist. Elane en Elena putten samen uit de rijke ervaring als mantelzorger. En dat is juist zo interessant voor professionele hulpverleners. Beide dames toonden hun perspectief, hoe verscheiden ook, en net aan die inzichten is nood in de professionele zorgverlening.

Het boek leest als een soort handleiding van wat ertoe doet in benadering en zorg. De auteurs gaan zeer zorgvuldig om met de door hen ervaren kansen en belemmeringen en waar nodig, houden ze je een spiegel voor. Over het ‘gat’ na de diagnose en de nood aan psycho-educatie (Elena leende haar stem aan de e-learning van ‘Dementie en nu’) en vooral ook de boodschap om te blijven meetellen. Wie het boek leest en zelf iemand met dementie begeleidt zal af en toe glimlachen. De herkenbaarheid van de situaties (bijvoorbeeld op reis gaan) is enorm en spreekt daarom aan. En het taalgebruik is erg toegankelijk. De studiemiddag werd afgesloten door Huug Van Gompel van uitgeverij Gompel en Svacina waarna het boek en het verhaal van Niek, Elena, Elane een verder leven kan gaan leiden. Je kan hen uitnodigen voor een lezing of workshop. Wij waren alvast onder de indruk van de moed en de veerkracht van de auteurs.

Je kan het boek ‘Dementie, onze zorg’ hier bestellen.