Dominique De Leenheer getuigt – quarantainezorg aan besmette coronapatiënten in de thuiszorg

Dominique De Leenheer getuigt – quarantainezorg aan besmette coronapatiënten in de thuiszorg
‘Ik heb geen seconde geaarzeld toen de vraag kwam’

Drie coronabesmettingen onder eenzelfde dak, waarvan ondertussen helaas eentje met fatale afloop. Maar dat belet verzorgende Dominique De Leenheer van Familiehulp niet om elke dag quarantainezorg te verlenen aan een zieke vader en diens dochter.

Gewapend met een beschermend gezichtsmasker, een professioneel mondmasker, wegwerphandschoenen en alcogel trekt Dominique De Leenheer elke dag naar de woning van een van haar oudere klanten. Samen met zijn vrouw verbleef die de voorbije weken in het ziekenhuis, waar beiden waren opgenomen na een infectie met het coronavirus. De echtgenoot mocht onlangs opnieuw naar huis, maar zijn vrouw verloor als diabetespatiënt helaas de ongelijke strijd. Enkele dagen geleden raakte ook de inwonende dochter besmet. “Ik heb haar meteen naar spoed gevoerd”, vertelt Dominique. “Allebei met een mondmasker op en handschoenen aan. Daarna heb ik mijn hele auto ontsmet.”

Vader en dochter zijn ondertussen opnieuw thuis, maar beiden moeten nog een tijdje in quarantaine blijven en hebben thuiszorg nodig. “Ik heb geen moment geaarzeld toen de vraag kwam om quarantainezorg te verlenen”, zegt Dominique. “Als verzorgende is dat mijn plicht. Schrik heb ik niet. Uiteraard speelt de situatie wel wat in mijn achterhoofd, maar ik maak daar geen probleem van. Ik heb mijn beschermingsmateriaal en ik was mijn handen zo vaak dat ze rood en droog zijn. De situatie is voor niemand gemakkelijk, maar we staan er voor en we moeten er door. Punt aan de lijn.”

Zelf is Dominique niet echt bang, al ervaart ze dit wel in haar omgeving. “Veel klanten en hun mantelzorgers zijn angstig of bezorgd, al hebben slechts twee de dienstverlening tijdelijk stopgezet. Ik hou altijd voldoende afstand, al is dat in mijn functie als verzorgende niet altijd even evident. Sommige mensen wensen ook extra diensten. Zo is er een 90-jarige dame die vraagt om telkens de klinken van haar deuren te ontsmetten. Iets wat vroeger nooit ter sprake kwam, al doe ik dit nu uiteraard met plezier. En dan is er ook een minderheid die de hele situatie fel overdreven vindt en zegt dat ik me belachelijk maak door een mondmasker en handschoenen te dragen. Die mensen probeer ik dan te informeren en te sensibiliseren rond de huidige veiligheidsmaatregelen.”

Ondanks de crisis heerst er veel solidariteit en een warme sfeer in het team. “We zorgen niet alleen voor onze klanten, maar ook voor elkaar”, vertelt Dominique. “Zo heeft een collega uit ons zorgteam een hele stapel mondmaskers gemaakt, die we kunnen gebruiken tijdens de zorgverlening bij klanten die niet besmet zijn. Ook van mijn zorgpartner krijg ik veel steun. Ze belt me regelmatig om te vragen hoe het gaat en is altijd vlot bereikbaar als ik haar dringend nodig heb. Familiehulp biedt ook een luisterend oor aan collega’s die het na een intensieve werkdag even moeilijk hebben. Het is een fijne vaststelling dat moeilijke situaties toch het beste in mensen kunnen bovenhalen.

Dominique De Leenheer

Familiehulp – regio Sint-Niklaas