Gratis e-learnings bij covid-19
Als medewerker in de zorg sta je voor een van de grootste uitdagingen ooit: het beschermen van kwetsbare ouderen tegen corona, omgaan met zwaar zieke bewoners, een volledige reorganisatie van de voorziening, … De doelgroep personen met dementie vraagt nu meer dan ooit warme, persoonsgerichte zorg aangezien hun mantelzorgers, familie en naasten het woonzorgcentrum niet meer binnen mogen.
Ze begrijpen de strenge maatregelen (geen bezoek, isolatie op de kamer, mondmaskers, verhuizen naar een andere gang/kamer) vaak niet en kunnen hierdoor onrustig gedrag of angst vertonen. Voor zorgverleners is het geen evidentie om hier mee om te gaan. Sommigen medewerkers en stagiairs komen nu voor het eerst in contact met dementie. Daarom ontwikkelden het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en regionaal expertisecentrum dementie Sophia (Kortrijk), in samenwerking met Televic Education, een aantal gratis e-learnings.
Werk je in deze coronatijden met mensen met dementie en kan je een opfrissing gebruiken? Ben je op zoek naar tips om te communiceren bij dementie? Hoe geef je warme zorg met een mondmasker aan? Op deze drie vragen geven we antwoorden in drie beknopte e-learnings. Je kan ze via onderstaande links gratis bekijken!
Deel 1: Wat is dementie? (30 min.)
Inhoud: kenmerken van dementie, de meest voorkomende vormen, verschil met ouderdomsvergeetachtigheid, beleving van dementie, …
Deel 2 : Omgaan met dementie? (20 min.)
Inhoud: taalveranderingen bij dementie, communicatietips, …
Deel 3: Het coronavirus en dementie (20 min.)
Inhoud: de impact van je mondmasker en beschermingskledij op de persoon met dementie, tips voor omgang en communicatie, …
in samenwerking met Televic Education
Met dank aan Zorggroep H.Hart Kortrijk
Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen kreeg steun van het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, dat financiële middelen ter beschikking stelt van organisaties die onze woonzorgcentra helpen om een concreet antwoord te bieden op de vele uitdagingen waarmee zij door de COVID-19-crisis worden geconfronteerd.