Het leven van 10 mensen met jongdementie in tijden van Corona

Het leven van 10 mensen met jongdementie in tijden van Corona

De dagelijkse structuur wordt even overhoop gehaald op Woning 2. Geen wandeling naar de markt op maandag of boodschappen in de supermarkt op dinsdag. Gaan zwemmen op donderdag of uit gaan eten met broer op vrijdag kan ook niet. Samen de linnenzakken wegbrengen, fruit en groenten halen in de keuken van het naastgelegen woonzorgcentrum, eens binnenspringen bij bewoners van een andere woning, … het kan niet. Maar vooral: geen familiebezoekjes meer! De magische deur naar de buitenwereld blijft helemaal dicht.

Bezorgde zorgverleners komen en gaan, ze brengen verhalen mee uit die buitenwereld. Ze spreken bemoedigend en troostend. Hun handen beginnen barsten te krijgen door het veelvuldig wassen en ontsmetten. De druk is groot.
“Ik ga mee!”, zegt een dame, als ik aanstalten maak om die magische deur open te doen.
“Het spijt me, dat mag niet door het coronavirus!”, leg ik uit.
Ze kijkt me aan. Vraagtekens. Ik wandel mee tot aan haar kamer, terwijl ik uitleg wat voor lelijk ding dat coronavirus is. Op haar ladekast staat een schrijfbord met de datum en met de volgende uitleg: wegens een virus moeten we allemaal binnen blijven. Het moet een vreemde uitleg voor haar lijken. Een uitleg die we reeds enkele keren hebben gedaan, en een uitleg die we nog veel zullen moeten herhalen.

Met de nodige creativiteit proberen we het leed te verzachten. Oliebollen bakken, karaokenamiddag, gezonde aperitief met smoothies, de vensterbank omtoveren tot een moestuin, … Gelukkig is er Skype om contact te houden met de familie, is er het balkon om te genieten van de lentezon en krijgen we tekeningen van kinderen uit de buurt.
Humor is het beste wapen in tijden van crisis. En dat hebben de bewoners ook geweten. Zo worden de acteurs van Thuis op de vingers getikt. “Hela! Jullie mogen niet kussen!”, wordt er luid geroepen naar het televisiescherm. Hoelang dit nog zal duren weet niemand. Misschien tot ‘in quarantaine zijn’ de nieuwe dagelijkse structuur zal worden?

Valerie Callens,
Woonbegeleider Het Portiek – wzv de Korenbloem
Kortrijk