Hoe ga je om met weerstand als je de afspraak bij de kapper schrapt?
Ik moet als mantelzorger het contact met anderen afbouwen om het risico op besmetting met het coronavirus te verminderen. Dat betekent dat ik peuzel aan de vaste structuur van mijn vrouw die dementie heeft. Hoe ga ik om met weerstand wanneer ik de afspraak bij de kapper noodgedwongen moet afzeggen?
Een bezoek aan de kapper gaat gepaard met veel nabijheid en gebeurt in een kapperszaak waar andere mensen ook over de vloer komen. Het is uiteraard belangrijk om in deze tijden jezelf en je naaste te beschermen tegen dergelijke blootstelling aan besmetting. Het annuleren van zulke afspraken is dus geen overbodige luxe.
Je doet als mantelzorger om goed te doen, maar toch zien we dat deze beslissingen wel eens op onbegrip kunnen stuiten als je zorgt voor iemand met dementie. Het is namelijk zo dat zij veel nood hebben aan structuur en routine. Komt de structuur in het gedrang door bijvoorbeeld het annuleren van het wekelijkse bezoek aan de kapper of het schrappen van de dagopvang, dan ervaren heel wat personen met dementie dit als bedreigend. Plots valt de weinige zekerheid die ze nog begrepen weg. Het wordt wat donkerder en onduidelijker om hen heen.
Die angst en onzekerheid proberen zij te overmeesteren door in te gaan tegen de verandering. De verandering die ze niet begrijpen, de verandering die hen bang maakt. Als mantelzorger sta je toch wel even met de handen in het haar, want hoe pak je dat nu best aan?
We geven graag enkele tips om er mee om te gaan:
1. Als de persoon nog voldoende taalvermogen heeft, kan je in een zo eenvoudig mogelijke boodschap uitleggen waarom naar de kapper gaan nu niet kan door het virus. Via www.wablieft.be vind je hierover een inspirerend filmpje.
2. Spreek vanuit je eigen bezorgdheid en goede intenties. Geef de persoon met dementie verantwoordelijkheid om mee te helpen om gezond te blijven. Bvb. “Lieverd, wij gaan toch ook ons steentje bijdragen. Ik zou me geruster voelen moesten we nu even geen uitstapjes doen zoals naar de kapper gaan.”
– Blijf rustig en zorg ervoor dat je zelf niet paniekerig overkomt. Angst kan namelijk heel aanstekelijk zijn.
– Als deze uitleg de persoon duidelijkheid geeft maar hij/zij vergeet dit na verloop van tijd, mag je deze uitleg op vraag van de persoon kort en telkens rustig herhalen bij andere activiteiten die jullie normaal buitenshuis ondernemen.
3. Als de uitleg die je geeft over corona voor de persoon te moeilijk is of eerder angst opwekt, onderneem dan geen nieuwe poging om het uit te leggen. Dit zorgt namelijk voor onnodige discussie. Probeer niet te discussiëren met je partner. Zijn/haar onbegrip gebruiken ze niet om jou te ergeren, maar omdat ze het niet meer kunnen vasthouden.
4. Blijft de onrust of boosheid toch aanwezig:
– Blijf dan zelf zo rustig mogelijk en sta stil bij het gevoel van je naaste. Bvb. “Ik zie dat je het er moeilijk mee hebt, het is ook frustrerend.” Geef vervolgens ook jouw onmacht over de situatie toe. Bvb. “Het spijt me dat de afspraak niet kan doorgaan, maar ik kan er helaas niets aan doen.”
– Na deze boodschap stop je met praten over het onderwerp. Zo geef je de weerstand geen nieuwe zuurstof.
– Geef de persoon vervolgens afleiding zodat ook hij/zij de kans krijgt om zijn/haar gedachten te verzetten, door bvb. een taak die hij/zij anders heel makkelijk opneemt of iets wat hij/zij heel graag doet.
– Lukt het afleiden niet meteen, laat het dan even los. Wacht een kwartiertje en bied dan opnieuw de afleiding aan.
– Begin zelf nadien niet terug over het bezoek aan de kapper. Als de vraag toch terugkomt, herhaal je gewoon dat de afspraak niet is doorgegaan en dat je snel een nieuwe afspraak zult maken en dan laat je onderwerp terug rusten.
Geef jezelf en ook jouw partner met dementie de tijd om jullie aan te passen aan deze omstandigheden. Er lijkt ook opeens zoveel te veranderen of stil te staan. Dat vraagt toch wel wat van ons allemaal. Elkaar de ruimte geven (letterlijk en figuurlijk) kan gemoederen ook wel doen bedaren. Sta niet enkel stil bij wat niet meer kan of mag, er is nog heel wat dat we wel kunnen doen. Zoek op waar jullie samen wel van kunnen genieten in deze tijden en geef de rest wat minder zuurstof.
Ben je nog op zoek naar inspiratie? Lees meer tips over het omgaan met dementie in deze isolatieperiode in dit artikel.