Hoe geraak ik als mantelzorger van een persoon met dementie niet overbelast nu we meer op ons tweeën zijn aangewezen?
Door de nieuwe beschermingsmaatregelen vanwege het coronavirus moeten we er voor zorgen dat we zo weinig mogelijk fysiek contact hebben met anderen en onze verplaatsingen buitenshuis zo beperkt mogelijk houden. Als mantelzorger van een persoon met dementie is het toch wel voelbaar; de dagopvang valt weg, kinderen komen niet meer over de vloer, gezinszorg en poetshulp worden geminimaliseerd, … Opeens krimpt je wereld in. Al die extra hulp en verstrooiing vallen weg. Dat is toch wel een hele aanpassing en kan een flink recept zijn voor overbelasting als we niet voorzichtig zijn. Daarom willen we enkele ideeën delen die kunnen helpen om de overbelasting te beperken.
Wie kan jou ondersteunen?
Het is een belangrijke vraag die jij je als mantelzorger mag stellen. Wie heb jij waarop je kan steunen en wie heeft je partner (behalve jijzelf)?
• Wie is jouw steunbron? Een dochter of zoon, broer of zus, vriendin of vriend of buurman waar je even kan mee praten, aan de afsluiting van de tuin, aan de telefoon of via mail?
• Wie is de steunbron van jouw partner? Iemand die jouw partner goed kent en met hem of haar goed overweg kan: een dochter of zoon, een broer of zus, een vriend of vriendin?
Probeer voor jullie beiden het contact met deze personen dagelijks of meerdere keren per week mogelijk te maken. Dit geldt ook voor de mantelzorger. Misschien kunnen jullie een afspraak maken dat deze persoon jou wekelijks of dagelijks even belt en een praatje doet of wekelijks eens een uurtje gaan bewegen. Weet dat je ook terecht kan met je verhaal via verschillende vrijwillige hulporganisaties zoals de mantelzorgtelefoon (078 15 50 20), Alzheimer-telefoon van de Alzheimer Liga Vlaanderen (0800 15 225) of bij je regionaal expertisecentrum dementie. Je kan ook beroep doen op de diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg. Zij zoeken samen met jou welke hulp en ondersteuning ze nu kunnen bieden om jou te ontlasten in het huishouden.
Geniet van de kleine dingen die je energie geven
• In de vroege lente kan het soms best nog wel koud zijn. Toch schijnt de zon al volop. Kies eens een moment uit waar je achter het raam van de zon kan genieten. Zonnestralen zijn goed voor ons. Na een lange winter hebben we ze extra nodig. Laad je batterijen maar op.
• Ga naar buiten en maak samen of alleen een wandeling.
• Vul het kruiswoordraadsel in uit de krant of het tijdschrift of maak een puzzel en denk even niet aan de andere zorgen die je hebt.
• Drink een glaasje wijn of een pintje bier bij het avondeten of tijdens het kijken naar televisie.
• Zet eens een film op die je al een hele tijd graag wou zien.
• De vroege lente is ook een ideaal moment om in de tuin te werken. Het onkruid schiet volop uit de grond. Laat al je frustratie er maar eens op los.
• Heb je huisdieren? In deze tijden waarin we dierbaren minder mogen aanraken kan je misschien even extra tijd vrijmaken om je huisdier te aaien.
Geef taken die veel energie van je vragen uit handen
• Klusjes buiten het huis of in de tuin: Heb je een buurman of buurjongen die dit graag doet of iets kleins wil bijverdienen? Weet dat de klusjesdienst van jouw gemeente nog actief aan het werk is en dat je hen nog steeds kan inschakelen voor klusjes buiten het huis.
• Maaltijden bereiden: Maaltijden leveren aan huis kent nu zijn hoogdagen. Misschien zijn er restaurants of traiteurs in je buurt die leveringen aan huis en afhaalmaaltijden aanbieden. Zo hoef jij eens niet te koken en kan je jezelf culinair verwennen. Ook via je eigen gemeente kan je rekenen op deze dienstverlening.
• Boodschappen doen: Momenteel zijn er heel wat mensen die van thuis uit werken of technisch werkloos zijn. Ook zij willen graag hun steentje bijdragen. Je kan nu heel wat mensen bereid vinden om voor jou boodschappen te doen. Misschien kan je eens bij je buren polsen of telefoneer eens met de sociale dienst van je gemeente. Je kan ook terecht bij de boodschappenlijn (0800 95 001).
• Fysieke zorg voor je partner of naaste: Heeft je naaste hulp nodig bij het wassen, aankleden, wondverzorging of bij het nemen van medicatie? Neem het niet allemaal zelf op maar geef deze taak door aan thuisverpleging. Neem gerust contact op met de dienst maatschappelijk werk van je gemeente of mutualiteit. Zij zoeken samen met jou naar passende hulp.
Samen met je naaste met dementie momenten inlassen waarvan je beiden kan genieten
• Jullie koffiemoment aan de ontbijttafel.
• Wanneer jullie al zingend samen de afwas doen.
• Het moment dat jullie ontwaken, maar nog even blijven liggen en wat dichter tegen elkaar kruipen.
• Wanneer je een goed boek aan het voorlezen bent.
• Samen naar jullie favoriete programma kijken.
• Samen een wandeling maken in de vrije natuur.
Wees vooral mild voor jezelf en durf mensen aan te spreken als je nood hebt aan hulp of gewoon verstrooiing. We leven momenteel in uitzonderlijke omstandigheden die veel van iedereen vragen. Zorgen voor iemand met dementie is niet makkelijk. Het is best oké als je het eens niet weet, je kwaad bent of gewoon eens even helemaal niets doet. Geef jezelf wat ademruimte, je bedoelt het goed.
Ben je nog op zoek naar meer tips hoe je deze periode samen met de persoon met dementie kan overbruggen? Lees er meer over via deze link.