Deze is voor alle zorghelden: een getuigenis in tijden van corona

Deze is voor alle zorghelden: een getuigenis in tijden van corona

“Wil je even vragen of hij ook aan het raam komt zwaaien?”, vraagt de dochter met gedempte stem. “En zeg maar dat ik er ook nog wat lekkers heb bijgedaan.” In de ene hand houd ik een zak met wasgoed, in de andere hand krijg ik een zak met voedselwaren toegestopt. Het hart schreeuwt bijna dat ze gerust mee mag lopen, het verstand weet beter. De maatregelen liegen er niet om. Ik draai me om en loop de trap op. Goed wetende dat de dame die aan de ingang staat te wachten heel even wou dat ze in mijn schoenen stond.

Mijn hart breekt. Een reeks handkusjes, een aantal zwaaien en een papieren hart met lieve boodschap later sta ik terug beneden. Twee waterige ogen bedanken me. We ervaren niet helemaal hetzelfde, we voelen ‘het’ wel allebei. De dag is nog maar net begonnen. Het was nog maar de eerste waszak van de dag. Maatregelen en regels. Het is wat. Dat ze nodig zijn, daar twijfelen we niet meer aan. Waar x-aantal weken geleden het vervloekte virus nog heel ver weg was, is het nu akelig dichtbij. Elkeen van bewoners en families is uitzonderlijk. Uitzonderingen maken de regel. Regels zijn nodig. Geen uitzonderingen dus. Bam! Keiharde regels in een omgeving die huiselijk en open behoort te zijn. Een match die nooit te rijmen zal zijn.

De dag vordert. Kaartjes komen binnen. Handgeschilderde dozen in vrolijke kleurtjes met charmante kindertekeningen erop. Er wordt gebabbeld, er worden dutjes en activiteiten gedaan en er wordt veel gelachen. Het leventje in het woonzorgcentrum kabbelt op de een of andere manier ook gewoon voort.

Ik bedenk dat we het, ondanks alles, eigenlijk zo slecht nog niet hebben: medebewoners, personeel, vrijwilligers, … er zijn nog mensen om ons heen. We mogen de moed niet verliezen. En de solidariteit. Waar mensen voor mensen zorgen, is er altijd hoop! En het zit vaak in de ‘kleine dingen’. Bijvoorbeeld in een tekstje. Deze is voor al onze bewoners, families, werknemers en vrijwilligers. Voor de mensen die onze services verlenen en onze producten leveren. Samen tegen corona. Het ga jullie allen goed!

Marleen Custers
Ergotherapeute – Referentiepersoon Dementie
Residentie Aan de Beverdijk, Hamont