Virtueel praatcafé dementie Mechelen een onverhoopt succes

Virtueel praatcafé dementie Mechelen een onverhoopt succes

Op 25 mei vond het eerste virtuele praatcafé dementie plaats in Mechelen. Het kon meteen rekenen op veel belangstelling. De initiatiefnemer, Hilde De Weerdt van het inloophuis dementie ’t moNUment in Mechelen, is uiterst tevreden met dit proefstuk. 31 aanwezigen luisterden en keken geboeid naar de deskundige uiteenzetting van Sara Mahieu, psychologe en tot voor kort werkzaam in woonzorgcentrum Den Olm in Bonheiden. Ze had het over emoties, belevingen en veranderende relaties bij dementie.

Na een korte pauze ging ze in gesprek met Herman Wauters, dementie-expert bij regionaal expertisecentrum dementie Orion ism PGN. Aan de hand van recente vaststellingen en diverse vragen legde hij haar enkele concrete situaties voor. De veranderingen ten gevolge van de coronamaatregelen kwamen, zoals verwacht, eveneens ter sprake. Nadien kregen de mantelzorgers het woord. De interactie met het publiek verliep zeer gedisciplineerd met handopsteking en toelating van de moderator. Niettemin kon iedereen zijn vraag kwijt en verliep het geheel vlot en spontaan.

Het grootste gemis ervaarden de deelnemers aan het onderling contact met elkaar. Toch deed het hen deugd om elkaar via dit medium te kunnen zien en in het kunnen uitspreken van, vaak herkenbare, bezorgdheden die op het hart liggen. Weliswaar anders dan op een praatcafé ‘in levende lijve’ blijkt deze manier van communiceren, vertrouwd geraakt door de coronacrisis, zijn vruchten af te werpen. Ook op deze manier kregen de aanwezige mantelzorgers het gevoel van ‘Ik sta er niet alleen voor’, de (h)erkenning, maar ook de moed om er terug tegenaan te gaan. Een opsteker om in de toekomst op hetzelfde elan verder te gaan. Niet als vervanging van het praatcafé ‘live’ maar zeker te overwegen als aanvullend initiatief.