Uitreiking ‘Psychosociale Grants’

Eerste uitreiking van de ‘Psychosociale Grants’ voor een betere toekomst van de dementiezorg in België

Vandaag komen experts samen in het stadhuis van Gent voor de eerste uitreiking van de ‘Psychosociale Grants’. Deze financiering wordt toegekend aan projecten die een positieve impact hebben op het psychosociale welzijn en de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun zorgverleners in België. Van de 33 ingediende aanvragen werden er 8 geselecteerd door een onafhankelijke commissie van deskundigen. De acht projecten werden geselecteerd door een commissie van deskundigen. Zij bepaalden welke projecten geselecteerd werden om objectiviteit en onafhankelijkheid te garanderen.

De gekozen projecten richten zich op praktische oplossingen die de huidige zorg kunnen verbeteren. Ze worden gefinancierd door de Stichting Alzheimer Onderzoek – Stop Alzheimer, met steun van de Koning Boudewijnstichting en in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Alzheimer Belgique en Baluchon Alzheimer.

De acht bekroonde projecten zijn:

  1. Persoonsgerichte zorg met Verrijkende en Verbindende interacties bij personen met dementie in woonzorgcentra
    Dit project onderzoekt hoe we ruimte kunnen blijven bieden voor persoonsgerichte zorg, ondanks de toenemende personeelstekorten in woonzorgcentra.
    Elise Cornelis (Arteveldehogeschool)
  2. Generatie Goed Gehoor: de sleutel tot een hersengezond leven
    Door middel van primaire preventie onderzoekt dit project hoe we het toekomstige aantal personen met dementie kunnen verminderen.
    Nele Dufourmont (Arteveldehogeschool)
  3. Mantelzorg en incontinentie bij personen met dementie
    Dit onderzoek richt zich op hoe mantelzorgers het beste kunnen worden ondersteund bij het omgaan met incontinentie in de thuissituatie.
    Huion (HoGent)
  4. Connected care: Bruggen tussen (semi)residentiële zorg en zorg in de thuissetting in de aanpak van angst, stress en slaapproblemen bij mensen met jongdementie
    Het project onderzoekt hoe ‘connected care’ kan helpen om expertise van residentiële zorg over te dragen naar de thuissituatie, specifiek gericht op jongdementie.
    Julie Vanderlinden (Odisee)
  5. Helpen helpen: Effectieve informatie voor mantelzorgers van personen met dementie
    Mantelzorgers hebben behoefte aan de juiste informatie op het juiste moment. Dit project streeft ernaar een informatie-aanbod te ontwikkelen dat hen ondersteunt zonder hen te overweldigen.
    Leen Haesaert (Thomas More)
  6. Ontwikkelen en valideren van de ‘omdenkbox’ over tijd en tijdsbeleving voor medewerkers in de zorg voor personen met dementie
    Dit project onderzoekt hoe zorgmedewerkers beter kunnen omgaan met tijd en tijdsbeleving om persoonsgerichte zorg te blijven bieden, ondanks personeelstekorten.
    Contactpersoon: Katrin Gillis en Melanie Van Bogaert (Odisee)
  7. Parcours de soins: quelle place pour les aidants proches?
    Dit project richt zich op het verminderen van de terughoudendheid bij het gebruik van zichtbare hulpmiddelen die de levenskwaliteit van mensen met dementie verhogen.
    Contactpersoon: Gioacchina Leonardi (HEPL)
  8. Zorgen voor de zorg: Een kwalitatief actieonderzoek naar werkgeluk bij medewerkers dementiezorg in participatieve woonzorgcentra
    Dit project onderzoekt de effecten van werken in een participatieve organisatie op het werkgeluk en verloop onder zorgmedewerkers.
    Contactpersoon: Laura De Blaere (Howest)