Graag uw attentie voor mensen met dementie: start campagne tijdens ‘Weekend van de Klant’

Graag uw attentie voor mensen met dementie: start campagne tijdens ‘Weekend van de Klant’

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen lanceerden op zaterdag 1 oktober een nieuwe campagne tijdens het ‘Weekend van de Klant’. Winkeliers en dienstverleners in heel Vlaanderen willen ze beter voorbereiden op en informeren over de omgang met mensen met dementie. Het startschot werd gegeven bij juwelier Clem Vercammen in Heist-op-den-Berg.

Het betreft een gecoördineerde actie door beide organisaties waarbij er aandacht is voor wat bijvoorbeeld kappers, winkeliers en restaurant- of caféhouders maar ook de man of vrouw in de straat kunnen doen om het maatschappelijk leven voor mensen met dementie wat toegankelijker te maken. De kaartjes hebben titels als Naar de kapper? Da’s dapper!, Een bezoek aan jouw zaak? Een hele taak!, Een horecabezoek? Da’s andere koek! en In onze maatschappij hoort iedereen erbij! Een persoon met dementie of een mantelzorger kan zo’n kaartje afgeven tijdens een buitenshuis bezoek. Er zijn ook affiches voor handelaars die willen aangeven dat ze dementievriendelijk tewerkgaan.

De kaartjes worden nu breed verspreid onder het doelpubliek. Het initiatief kadert in het Europese project Cascade dat inzet op een goede levenskwaliteit van mensen met dementie. Zelfstandigenorganisatie Unizo ondersteunt de actie en gaat er haar lokale achterban over inlichten. Je kan de kaartjes ook zelf op de kop tikken of er een lokale actie mee starten. Ze zijn hier gratis downloadbaar en tegen portkost kan je ze bestellen via deze link.

Zowel pakketjes van 20 stuks per doelgroep als een gecombineerd pakket (poster + kaartjes alle doelgroepen) zijn te bestellen. Ook elk regionaal expertisecentrum dementie beschikt over een voorraad. Ben je iemand met dementie, mantelzorger, vrijwilliger, professional of sympathisant en wil je deze kaartjes mee verspreiden in jouw buurt? Dan kan je gebruik maken van een begeleidend briefje voor de kapper, de horeca-uitbater, winkelier en algemeen voor de burger. Alle materialen zijn vrij te gebruiken.