Veel enthousiasme en inspiratie tijdens studiedag ‘Cultuur en dementie in verbinding – een kunst’

Veel enthousiasme en inspiratie tijdens studiedag ‘Cultuur en dementie in verbinding – een kunst’

Op vrijdag 6 mei vond in het Provinciehuis van Leuven de studiedag ‘Cultuur en dementie in verbinding – een kunst’ plaats. Met meer dan 120 geïnteresseerde deelnemers was het evenement helemaal volzet. Tijdens de studiedag leerden de aanwezigen onder andere meer over de realisaties van het internationale samenwerkingsverband ‘Dementia in Cultural Mediation‘ (DCUM), met partners uit vier landen: Nederland, Denemarken, Spanje en België, waaronder het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Vrije Universiteit Brussel die de studiedag samen organiseerden.

De projectpartners ontwikkelden samen een multisensoriële onlinetoolbox over kunst en dementie voor culturele mediatoren, professionele zorgverleners, mantelzorgers en mensen met dementie. De laagdrempelige toolbox gaat hand in hand met gloednieuw didactisch trainingsmateriaal en aanbevelingen. De studiedag was een unieke gelegenheid om meer te leren over het plannen en organiseren van activiteiten voor mensen met dementie.

Tijdens interactieve workshops vanuit diverse artistieke invalshoeken (beeldende kunst, fotografie, theater en literatuur) gingen de deelnemers in gesprek en wisselden ze ideeën uit op het snijvlak van kunst, cultuur en inclusie van mensen met dementie. De enthousiaste reacties tijdens en na de studiedag leerden alvast dat het thema van ‘Dementia in Cultural Mediation’ velen nauw aan het hart ligt. Wordt vervolgd!