Vitrinetentoonstelling confronteert Leuvense shoppers in het kader van de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ met 75 verhalen over dementie

Vitrinetentoonstelling confronteert Leuvense shoppers in het kader van de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ met 75 verhalen over dementie

Gisteren werd in het kader van de ‘Werelddag Dementie’ de tentoonstelling ‘Sprekende objecten’ in Leuven officieel geopend, in aanwezigheid van onder andere minister Crevits en Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. “Dementie grijpt op diverse manieren in op het leven van mensen. Als het bestaan wankel wordt, dan is het bieden van houvast een noodzaak. Als nieuwe ontwikkelingen, zoals design, hierbij kunnen helpen, doet dat recht aan de diepmenselijke behoefte van iemand met dementie om er nog steeds bij te horen. Zo werken we samen aan een inclusief en dementievriendelijk Vlaanderen”, vertelde minister Crevits.

De afgelopen maanden werden 75 objecten verzameld waar een verhaal aan vasthangt voor een persoon met dementie. Dit leidde tot een bonte verzameling verhalen over favoriete muziekinstrumenten, zoutvaatjes, smeedijzeren namen van huizen, … die deel uitmaken van een verleden van een persoon en hen letterlijk en figuurlijk houvast bieden. Meer nog dan de objecten zijn die verhalen over wat een object voor een persoon betekent of betekende van belang.

Die verhalen zijn dan ook ‘vertaald’ naar een reeks illustraties (gemaakt door illustratrice Catherine Stones) die samen in 16 vitrines in Leuven zullen getoond worden. Via een QR-code kom je terecht op een website waar elk van de verhalen gelezen of beluisterd kan worden en je verder uitleg krijgt over de objecten en hun betekenis.

De zestien vitrines vormen zo samen een thematische stadswandeling die mensen aanzet om te praten en na te denken over dementie en over wat dit betekent voor de getroffenen en hun familie. Een wandelroute specifiek voor mensen met dementie en hun familie werd eveneens ontwikkeld. Rugzakken met vraagkaarten en objecten moeten gesprekken tussen de personen met dementie en hun familie stimuleren. Deze rugzakken kan je afhalen bij Visit Leuven en de Leuvense woonzorgcentra WZC Booghuys of WZC De Wingerd. Alle verhalen kan je hier beluisteren.

“De sensibiliserende activiteit maakt deel uit van de vernieuwde campagne ‘Vergeet Dementie, Onthou Mens’ van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, in samenwerking met de Vlaamse overheid als onderdeel van het Vlaamse Dementieplan. We willen met deze activiteit dementie genuanceerd in beeld brengen. Dat verhoogt de bespreekbaarheid ervan in de samenleving. Bovendien zal de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ ook in 2023 nog heel wat in petto hebben, dus wordt vervolgd”, besloot Jurn Verschraegen.