Webinar dementie: omgaan met schuldgevoel

 

Jullie waren massaal aanwezig op het Cera-webinar over omgaan met schuldgevoelens. De opname kan je herbekijken via deze link. 

Stéphanie De Smet van Cera stelde voor het webinar ‘Dementie: omgaan met schuldgevoel’ opnieuw haar studio open voor een aantal sprekers. Luc Van de Ven, Klinisch Ouderenpsycholoog, UPC KU Leuven geeft ons een kader en enkele concrete tips. Daarna doken we in de praktijk en gingen we in gesprek met Hilde Vanderlinden, psycholoog bij WZC Sint-Bernardus, en mantelzorgers Thalia en Ria.

Je staat er niet alleen voor. Er zijn in Vlaanderen heel wat vormen van lotgenotencontact, voor jou als mantelzorger. Ken je de volgende initiatieven al?  

  • Familiegroep Dementie en Jongdementie van Alzheimer Liga Vlaanderen
    Dit is een open, begeleide zelfhulpgroep voor familieleden en mantelzorgers, waar je tips, informatie en steun van elkaar krijgt.  
  • Praatcafé dementie
    Tijdens een praatcafé dementie ontmoet je andere lotgenoten en komt er een specifiek thema rond dementie aan bod. Je deelt kennis en ervaringen en zo verhoogt je draagkracht.   
  • Dementie en (n)U
    In tien bijeenkomsten krijgt een groep mantelzorgers kennis, inzicht en vaardigheden over omgaan met dementie, hoe blijven genieten van het leven en hoe zorgen voor jezelf en je naaste. Meer info op https://dementieennu.info/  

Waar kan je in jouw regio terecht? Bel naar de Luister- en Infolijn van Alzheimer Liga Vlaanderen op 0800 15 225. 

Kamp je met schuldgevoelens en heb je nood aan professionele ondersteuning? Aarzel niet om je hierin te laten begeleiden door een psycholoog. Je vindt hen in een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg. Ook je huisarts kan je zeker doorverwijzen naar iemand uit je buurt die gespecialiseerd is in dit thema. Weet dat de meeste ziekenfondsen een traject bij de psycholoog gedeeltelijk terugbetalen.

 

Save the date!
Het volgende Cera-webinar gaat door op 22 februari 2024. Dan belichten we het levenseinde in eigen regie. Prof. Wim Distelmans is onze keynote speaker, geflankeerd door Leen (persoon met dementie) en Jurn Verschraegen (directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen). Inschrijven kan via https://www.cera.coop/nl/particulieren/kalender/2024/20240222_n_webinar_dementie_levenseinde

Dit webinar is een organisatie van Cera in samenwerking met Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.